Меню Затваряне

Ще ни оставят ли без работа роботите?

Робот (Изображение: StockSnap)

Заради огромния напредък в развитието на изкуствения интелект през последните години освен радостите от всички ползи, които това ни носи разбираемо идва и тревогата, че много скоро роботите ще бъдат в състояние да извършват всяка работа, която все още е по възможностите само на хора. При това не само ще могат, но ще се справят по-добре, защото няма да се изморяват, няма да се разболяват, няма да се разсейват, грешките ще бъдат абсолютен минимум, а бързината и точността ще са несравнимо по-добри от тези на човек.

Какво знаем от нашата история?

Това далеч не е първия случай в човешката история, когато машини вземат работата на хората. Първата индустриална революция е дошла с изобретяването на парните машини и механизацията. Втората е настъпила благодарение на електричеството и внедряването на поточни линии в производството. Третата индустриална революция води началото си от навлизането на компютрите и електрониката в нашия живот.

Навлизането на всяка една от тези революции първоначално е предизвиквало тревога сред хората заради очаквано изгубване на работните им места. Впоследствие се е оказвало, че наред със закриването на много длъжности, в които машините са заменили хората са се появявали нови по вид длъжности, които преди появата на машините не е имало как да съществуват.

По този начин постепенно тежките, еднотипните и монотонните дейности са били взети от хората и поверени на машините. Наред с това за хората са се появили повече възможности за интелектуално базирани дейности.

Много добър пример е пускането на първите банкомати в САЩ през 70-те години. Първоначално това е довело до освобождаването на близо 30% от касиерите, които преди това са работили в банките. Заедно с това разходите за откриване на нови клонове станали по-ниски, което увеличило с 40% броя на банковите клонове. Така крайният резултат от внедряването на банкомати бил повече работни места в банковия сектор. Служителите вече се занимавали по-малко с броене на пари и повече с работа с клиенти – предлагане на банкови услуги, заявяване на кредити и др.

На практика всички машини, които са заместили ръчния труд в банковото дело, земеделието, медицината, производството и други области, колкото и да са добри, все пак остават само инструменти в ръцете на хората. Машините не могат да вземат решения, те не могат да проявяват творчество, нито да се адаптират сами към променяща се среда. Това винаги е било човешка привилегия.

Дали историята се повтаря отново?

Тук стигаме до причината, поради която много експерти казват за предстоящата четвърта индустриална революция, че „този път е различно“.

Робот и лекар (Изображение: Thomas Meier)Макар и все още на ниво лабораторни експерименти, вече стават все повече успешните опити изкуствен интелект да поставя диагноза на пациенти и да им дава съвети за лечение. При това по-добре от лекар! Компанията Babylon е създала чат бот, на който можете да опишете своите симптоми, да покажете снимка и да получите експертен съвет. В старчески дом в Япония роботът Pepper, произведен от SoftBank Robotics Corp вече се грижи за това възрастните хора в дома да правят упражнения и да се забавляват. Самите хора възприемат много добре както него, така и останалите експериментално внедрени роботи (в това число и робо-кучета).

В областта на творчеството също има сериозни успехи. Ако потърсите в интернет, можете да чуете уникално добри песни, чиито мелодии са изцяло композирани и изпълнени от изкуствения интелект Amper. По отношение на инженерната страна на творчеството компанията Boeing има много добър пример с детайли от конструкцията на самолет, които са проектирани изцяло от изкуствен интелект. Резултатът е много по-лек детайл, но в същото време с по-голяма здравина от проектирания от хора негов аналог!

Разпознаването в реално време на лица, на разговорна реч, ръкописен текст вече не само не е проблем, но е по възможностите дори на мобилни телефони, например iPhone X. Като стана въпрос за разпознаване на лица, Google са създали изкуствен интелект AutoML, който от своя страна може самостоятелно да създава други изкуствени интелекти, специализирани в извършването на определена дейност. AutoML вече е създал свое „дете“ – изкуствен интелект наречен NasNet, специализиран в това да разпознава в реално време обекти във видеоклипове. Най-впечатляващото тук е, че NasNet се справя по-добре от всеки друг изкуствен интелект със същото предназначение, създаден досега от хора!

Кое е най-лошото, което може да се случи?

След като скоро машините ще могат да правят всичко, което правим ние, дори и да създават други машини, при това по-добре от нас, логично следва извода, че този път за хората работа наистина няма да остане. Колкото и някои експерти да ни убеждават, че ние човеците винаги ще сме незаменими поне в част от работата, вече все повече факти сочат обратното.

Най-лошото, което може да се случи според мен е машини да заемат всички длъжности в компаниите. Не само изпълнителните, но и ръководните. Изкуствените интелекти ще измислят нови продукти, начините за тяхното производство, както и машините, които ще са необходими. Те ще организират производството на тези машини, тяхната работа и обслужване, както и последващите дейности – реклама, дистрибуция, продажби. Може би единствената човешка роля, която ще остане в цялата тази схема ще е контролът. Изкуственият интелект ще бъде длъжен да се отчита пред определен човек за извършваните дейности и постигнатите резултати.

Всъщност всичко това може и да не е чак толкова лошо, ако успеем да се адаптираме. Според мен Елън Мъск е прав като казва, че въвеждането на безусловен доход в недалечното бъдеще е неизбежно. След като роботите заменят хората във всичко, единственият начин хората да имат сигурни доходи е да получават ежемесечни „заплати“ от държавата без да работят. Държавата от своя страна ще взема тези пари под формата на данък от дейността на роботите. Така на практика машините ще работят, ние ще се забавляваме. Звучи доста добре като за най-лошия сценарий, а освен това според мен той е и най-вероятен.

Какво реално да очакваме?

Това никой не може да каже със сигурност, но по всяка вероятност промените ще станат сравнително постепенно. Това ще рече по-бавно, отколкото се опасяваме, но по-бързо отколкото ни се иска. Първите изместени от длъжност хора ще бъда работещите в професии, в които дейностите са повтаряеми, и не изискват вземане на сложни и отговорни решения.

Голямо впечатление ми направи интервю с американски шофьор на ТИР, на който му разясниха възможностите на новите камиони с изцяло автономно управление, без необходимост от човек. Първата му реакция беше, че той вероятно ще се преориентира към правене на пица или бургери. Тогава го „зарадваха“ че в областта на бързата закуска машините ще ни изместят още по-скоро. Може би в рамките на 10-15 години (за развитите държави).

Според мен успоредно с усъвършенстването на изкуствения интелект в най-човешките професии ще намаляват разходите, необходими за внедряването и функционирането на тази технология. Съответно за компаниите ще става все по-неизгодно да наемат хора за тези дейности, а и самите хора няма да искат да работят срещу ниско заплащане. Това ще наложи въвеждането на безусловен доход и според мен ще се случи не по-късно от 2040-2050 г.

Всъщност живеем в изключително динамични времена, в които развитието на изкуствения интелект нараства експоненциално, затова ще се въздържа от предвиждания за по-далечно бъдеще. Реално всяка прогноза за повече от 15-20 години напред във времето е чисто спекулативна, така че да помислим върху следния въпрос:

Кое е сигурното в случая?

Първото сигурно нещо е, че четвъртата индустриална революция вече започва и нищо не може да я спре или забави. Единственото, което ни остава е да се адаптираме и това ще трябва да се случи „в движение“, защото прогресът няма да ни чака.

Второто сигурно нещо е, че предстоящата индустриална революция ще бъде предизвикателство не само за хората като служители, но и за компаниите и техните мениджъри. За малките компании няма да е много лесно да внедрят новите технологии в своята дейност, но на даден етап това ще стане задължително условие, ако искат да са конкурентноспособни и изобщо да имат бизнеса.

Финални мисли.

През 1900 г. 40% от трудовата заетост в САЩ е била в отрасъла селско стопанство. Днес този дял е по-малко от 2%, а в същото време земеделската продукция се е увеличила. Несъмнено технологиите са елиминирали доста работни места в селското стопанство. Ако обаче кажеш на фермер от 1900 г., че в следващите десетилетия 95% от фермерите ще изгубят работата си той би се отчаял. Едва ли би ти отговорил „О, няма проблем – децата ми ще станат йога учители, програмисти или ютубъри“. На практика това е реалността в днешно време, но това не е имало как да го знаят хората в началото на миналия век.

По същия начин и ние днес не можем да предвидим със сигурност какво ни очаква в сферата на труда в далечно бъдеще, затова и не бива да се тревожим много. По-важното според мен е да следим тенденциите, да се адаптираме към тях и да се наслаждаваме на нашия живот, който съм сигурен, че се променя към по-добро.

Оценка на статията: Оцени с 1 звездичка |Оцени с 2 звездички |Оцени с 3 звездички |Оцени с 4 звездички |Оцени с 5 звездички | (9 оценки, средно: 4,56 от 5)
Гласувай и ти с кликване върху броя звездички, които искаш да поставиш!

Loading...


Благодарности за изображенията на:
 📷 StockSnap 📷 Thomas Meier


Не забравяй да споделиш тази статия с твоите приятели в социалните мрежи:

Подобни статии:

Хората не те разбират? Това е за теб! Може да казват, че си странен, ненормален, аутсайдер... Може да казват, че не се вписваш. Ти самият може дори да имаш чувството, че нещо или всичко от...
За вредата от училището "По въпроса за образованието мога само да кажа, че го виждам като най-важното нещо, с което ние, като хора, можем да се занимаваме." /Ейбрахам Линкъл...
Всички сме роднини Имам един приятел, работи като куриер и с него се виждаме буквално всеки ден. Той много добре знае как се казвам, но всеки път като ме види възкликва ...
Всички живеем в симулация – теория и доказателства... "Вероятността да живеем в реален свят е едно на милиард." /Елън Мъск/ Всички знаем, че Елън Мъск освен много успешен е и много сериозен човек и нико...
Не се заблуждавай, че имаш собствено мнение Свободата на словото е хубаво нещо. Свободата да изразиш собственото си мнение по всевъзможни въпроси е лично право, на което всеки много държи. И все...
Как да печелиш от продажби чрез OLX.bg и Bazar.bg Един от популярните и лесни начини за допълнителни доходи у нас е онлайн търговията през платформите за публикуване на обяви - OLX.bg и Bazar.bg. Въпр...
На път ли сме да унищожим природата? За темата екология се говори от много години. Повече се говори, отколкото се прави, но така или иначе екологията става все по-актуален въпрос с всеки ...
По-добре навреме, отколкото никога Точно така, няма грешка в заглавието! Зная, че популярният израз гласи „по-добре късно, отколкото никога“, но моят опит показва, че нещата отлагани за...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Pin It on Pinterest

връщане най-горе