Меню Затваряне

Как да тълкуваш и разбираш сънищата си

Сънища (Изображение: Jasmin)

Всеки човек сънува и от незапомнени времена още хората се вълнуват от своите сънища и тяхното значение. По своята същност сънищата са послания на подсъзнанието към съзнанието. Те са най-силното средство за комуникация на твоето подсъзнание с теб, но не са единственото. Подсъзнанието ти може да ти изпраща послания и чрез твоята интуиция, вътрешен глас, шесто чувство… това не са случайни усещания, а неща, които то иска да ти каже.

Според Зигмунд Фройд по време на съня подсъзнанието се опитва да скрие от теб посланието и смисъла на целия сън. Той твърди, че сънуваме неща, защото сме ги видели или преживели в нашия живот, в нашето ежедневие. За щастие след Фройд много други психолози са изследвали темата за сънищата и днес преобладаващото разбиране е, че по отношение на сънищата той греши. В действителност твоето подсъзнание иска да разбереш посланието и дава най-доброто от себе си, за да ти го представи. Това, че сънищата не са лесни за разгадаване послания се дължи на факта, че подсъзнанието за разлика от съзнанието не може да борави с думи и конкретни понятия, а само със символи. Те са неговият език, неговата операционна система.

Представи си, че си в чужда страна, не знаеш нито една дума на местния език, а местните хора не разбират твоя. Как тогава ще обясниш на някой, че си изгубил паспорта си и трябва да стигнеш до посолството на твоята страна? Вероятно ще използваш жестове, ще показваш предмети или ще вземеш лист и химикал и ще започваш да рисуваш символи… Точно това прави твоето подсъзнание, когато сънуваш! Колко по-добре започнеш да разбираш символите в сънищата си, толкова повече удивителни отговори и съвети ще получаваш от него по време на сън за сложни въпроси, които си задаваш, или проблеми, които имаш да решаваш докато си буден.

И така, да преминем вече към конкретните техники и принципи, с чиято помощ ще разбираш какво означават нещата, които сънуваш.

1. Записвай своите сънища.

Най-добре е да държиш до леглото си химикал и лист или тетрадка, където да записваш какво си сънувал веднага щом се събудиш. Използвай момента, в който все още не си се разсънил и помниш ясно съня. Защото както знаеш, разсъниш ли се, сънят ще си е заминал безвъзвратно. Запиши всяка подробност, която си спомняш, всичко е от значение и може да помогне да разбереш посланието. А в случай, че ситуацията не позволява да запишеш съня си, разкажи си го мислено поне 2-3 пъти, докато се разсънваш. Това ще ти помогне да го „копираш“ от подсъзнанието в ума си, за да можеш по-късно да го разтълкуваш.

2. Усещанията са по-важни от образите.

Важно е какво се случва в съня ти. Но за да разбереш значението му още по-важно е да обърнеш внимание на това как се чувстваш в различните моменти от съня си. Ако например сънуваш, че някой ти дава храна, какво чувстваш? Дали изпитваш благодарност, че ще се нахраниш, или може би страх да не те отровят или може би задоволство от това, че имаш придобивка? Можеш да изпиташ и отвращение, гняв – в сънищата няма правила и е възможно да се чувстваш по начин, който не е логичен за ситуацията. Важното е да запомниш това чувство, свръзано с образите, които си видял, нещата, които са се случили. Когато разтълкуваш правилно образите и случките ще разбереш какво означава всичко това.

3. Всичко в сънищата са символи и метафори.

Ако например сънуваш лъв, може би си мислиш, че го сънуваш, защото онзи ден си ходил в зоопарка и си видял там лъв. Всъщност ти сънуваш лъв не защото си го видял, а защото той е пресен спомен за теб на нещо, което символизира някакво качество или усещане и подсъзнанието го използва, вместо дума, за да ти каже нещо за това, което символизира. Трябва да помислиш дали лъвът за теб е сила на смелост, на агресия, на гордост, на величие, на власт… Кое за теб е най-лъвското качество? Не мисли много, първото, което се сетиш, както го усещаш, това е най-правилното тълкуване на символиката. Ако сънуваш, че храниш лъв, и за теб лъва е символ на власт, то вероятно в живота си ти увеличаваш желанието си за контрол върху нещо или някого.

4. Всички непознати в съня ти – това си ти.

Ако сънуваш някой човек и не можеш да разпознаеш кой е той – това си ти. Това е някоя страна от твоя характер, определен аспект на твоята личност. Ако, например, сънуваш дете да протяга ръка към теб, вероятно трябва да обърнеш повече внимание на детето в себе си. Да се забавляваш повече, да играеш повече, да бъдеш по-безгрижен. Ако сънуваш някой близък или приятел, вероятно това е точно този човек в посланието и посланието е свързано с него в реалния живот. А в случай, че сънуваш известна личност, трябва да помислиш как ти възприемаш тази личност. Дали този човек за теб е символ на красота, на мъдрост, на смелост, на доброта или нещо друго. По всяка вероятност това качество иска да ти покаже подсъзнанието ти в съня.

5. Сънищата трябва да бъдат тълкувани в контекста на твоя живот.

Да кажем, че в съня си караш кола, пътуваш с непозната млада девойка и по едно време разбираш, че сте сгрешили пътя. Ако си мениджър на фирма можеш да тълкуваш това като знак, че твоята неопитност (девойката) тласка управляваната от теб фирма (колата) към проблеми (сгрешен път). Ако си глава на семейство, посланието може да гласи, че изневярата (девойката) ще донесе проблеми (сгрешен път) за твоето семейство (колата). Ако си студент, този сън би могъл да означава, че прекаленото отдаване на забавления (девойката) е на път да провали следването ти.

Ето защо, за да бъде правилно разбрано посланието на един сън, тълкуването му трябва да е внимателно съобразено с проблемите и ежедневието на този, който го е сънувал.

6. Когато сънуваш нещо отново и отново.

Ако един и същи сън се повтаря, това означава, че твоето подсъзнание иска да ти каже нещо много важно, но ти не разбираш посланието.

В сънищата ни често се случват абсурдни неща и ключът към тяхното разгадаване е да разберем какво символизират метафорите в тях и да ги свържем логически с нашия живот. Ето защо тълкуването на сънища не е никак лесна задача, особено в началото, докато още учиш „езика“ на твоето подсъзнание. Въпреки това ти не се отказвай, както и то не се отказва да ти показва своите послания, дори и да не ги разбираш. С течение на времето ще разгадаваш значенията все по-добре и все по-лесно, а сънищата ще стават по-ярки и по-разбираеми.

Препоръчвам ти да прочетеш и моята статия, в която съм описал как да тълкуваш най-често срещаните символи в твоите сънища.

Оценка на статията: Оцени с 1 звездичка |Оцени с 2 звездички |Оцени с 3 звездички |Оцени с 4 звездички |Оцени с 5 звездички | (19 оценки, средно: 4,53 от 5)
Гласувай и ти с кликване върху броя звездички, които искаш да поставиш!

Loading...


Благодарности за изображението на:
 📷 __Jasmin__


Не забравяй да споделиш тази статия с твоите приятели в социалните мрежи:

Подобни статии:

Притча за дървения сал „Тези планини, които носиш, ти трябваше само са да изкачиш.“ /Найва Зебиан/ Случвало ли ти се е понякога да се чувстваш претоварен от грижи, задълже...
За чувствата и техния срок на годност Съвсем наскоро се срещнах с една психоложка, с която разговаряхме по доста теми. Направихме и няколко игри, които за мен бяха много интересни и въздей...
Защо не трябва да се молим коронавирусът да изчезне (и какво да направим вместо ... Разбира се, и аз като всички хора ще се радвам да се избавим от COVID-19, но... отправянето на молитви към Бог да спре пандемията според мен не е прав...
За да видиш, трябва да повярваш Много от нас (в това число и аз) сме привърженици на принципа "око да види, ръка да пипне". Но има и друга страна на медала - за да видиш, трябва да п...
Как да се избавиш от хипохондрия Щом четеш тази статия, значи вероятно вече знаеш или подозираш, че страдаш от хипохондрия. Аз самият дълго време бях в плен на това "заболяване" и то ...
Как да отслабнеш и защо досега не успяваше Искам още от самото начало да ти кажа, че в тази статия няма да намериш диети и фитнес програми за отслабване. Това са неща, които можеш да намериш на...
Как да бъдеш неуязвим за критика и хейтъри Знаеш ли какъв е начинът да не бъдеш критикуван никога? Отговор на този въпрос мога да ти дам веднага, само в едно кратко изречение - никога не прави ...
Не се заблуждавай, че имаш собствено мнение Свободата на словото е хубаво нещо. Свободата да изразиш собственото си мнение по всевъзможни въпроси е лично право, на което всеки много държи. И все...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Pin It on Pinterest

връщане най-горе