Меню Затваряне

Не се заблуждавай, че имаш собствено мнение

Когато мислиш различно от останалите (Снимка: Salvatore Ventura)

Свободата на словото е хубаво нещо. Свободата да изразиш собственото си мнение по всевъзможни въпроси е лично право, на което всеки много държи. И всеки си мисли, че използва това право и винаги казва това, което иска. Всъщност съвсем не е така!

Експериментът.

През 1951 г. психологът Соломон Аш провежда интересен експеримент. Той дава на група хора няколко сходни задачи с едно и също условие, чиито правилен отговор е лесен и очевиден. Но има уловка – всички в групата с изключение на един са подставени лица. Истинският участник в теста си мисли, че останалите в групата са обикновени участници като него. Освен това той е поставен на такова място, че научава отговорите на повечето участници преди да е дошъл неговия ред да отговори.

Задача от експеримента на Соломон Аш (Изображение: Yassay)

В началото всички отговарят правилно, но в следващите задачи започват умишлено да посочват грешен отговор. Повлиян от това, човекът, който не е подставено лице отговаря след като е разбрал отговорите на другите. Експериментът е повтарян многократно със 120 различни реални участника и 75% от тях са давали поне веднъж грешен отговор под влиянието на преобладаващото мнение.

Когато впоследствие реалните участници били питани защо са отговаряли грешно, знаейки кой е правилния отговор, те давали обяснения от типа „не мислех, че може всички други да грешат, а аз да съм прав“ и „знаех, че съм прав, но не исках да се деля от мнозинството“.

Още доказателства.

Подобни резултати се наблюдават и в реални ситуации, в които хората имат правото свободно да изкажат мнението си. Психологът Ричард Кръчфийлд е направил проучване, като помолил определен брой хора да обмислят следното твърдение:

„Свободното слово, бидейки привилегия, а не право може да бъде блокирано от обществото, когато има вероятност тази привилегия да представлява заплаха за самото общество.“

Когато отговаряли самостоятелно, само 19% от участниците се съгласявали с това твърдение. Когато отговаряли анонимно в група, цели 58% от участниците се съгласявали с него. Това е много силно доказателство за конформистките нагласи на болшинството от хората, когато не са изолирани от обществото.

Изводът.

Повечето от хората сме склонни да нагаждаме мнението си към преобладаващите нагласи. Това се отнася както за нашите изказвания и избори, така и за нашите действия.

Не се доверявай просто така – направи си експеримент.

Вероятно си мислиш, че горният извод не важи за теб. И може би наистина е така. Направи следния лесен опит, за да установиш доколко се влияеш от мнението на останалите:

Отвори Facebook и за всяка от следващите 10 публикации с много коментари помисли какво би коментирал, но преди да прочетеш мненията на други. След като решиш какво е твоето мнение, прочети коментарите и помисли отново дали още искаш да напишеш това, което мислеше по-рано. Вероятно в няколко случаи ще искаш да промениш нещо в коментара си. Или дори всичко!?

А лошо ли е да се съгласяваш с болшинството, ако имаш различно мнение?

За теб това е добре, защото така свеждаш до минимум вероятността някой да те нападне или да бъдеш отхвърлен от обществото. В същото време за теб е лошо, защото потъпкваш своята идентичност и характер и ставаш просто „тухла в стената“.

За обществото конформизмът е нещо добро, защото го сплотява, намалява конфликтите и разногласията в социума. В същото време конформизмът е негативно явление, защото историята е доказала, че развитието се случва единствено благодарение на хората с нестандартно мислене. Нищо ново не е измислено от тези, които просто са се съгласявали с мнозинството. „Лудите“ са тези, които движат света напред и това не е просто популярна мисъл, а самата истина.

Къкъв е проблемът в това да си конформист?

Да имаш дадено мнение само, защото то преобладава в болшинството не е добра идея. Точно както не е добре да правиш нещо само, защото и другите го правят. На този принцип (чрез обявяване на статистика) се манипулират изборни нагласи и резултати в обществени дебати и референдуми. Същият похват се използва и в рекламите – всички купуват продукта Х, купувай и ти. Използва се и в медицината и в много други области.
Резултатът е, че когато действаш като конформист, ти реално не решаваш. Ти само даваш повече сила на някой, който вече е решил вместо теб.

Не твърдя, че това се случва често при теб. Поздравления ако всеки път, когато мислиш различно успяваш да преодолееш течението. Но дори и конформизмът да не се отнася за теб, то със сигурност се отнася за повечето хора и това е същинския проблем.

Всеки, който умее да борави с това явление е способен да манипулира общественото мнение за свои цели в някаква степен. При това, оставяйки хората с убеждение, че те правят сами своя избор, като упражняват своето право на свободно изразяване.

Светлината в тунела.

Експериментът на Соломон Аш разкрива още нещо интересно. Когато дори само едно от подставените лица в групата избирало верния отговор, въпреки, че другите са отговаряли грешно, това в 3/4 от случаите окуражавало реалния участник също да даде този отговор, който наистина смятал за верен.

Ето защо дори и повечето хора да изказват различно от твоето мнение, имай смелостта да кажеш това, което наистина смяташ за правилно. По този начин е много вероятно да стимулираш други хора да изкажат истинското си мнение, което иначе биха премълчали. Така твоята позиция може постепенно да придобие много по-голяма подкрепа, отколкото си очаквал първоначално.

Финални мисли.

Оказва се, че да бъдеш верен на себе си, когато изказваш мнение или вземаш решение е от полза не само за теб самия. Това е добре и за всички останали инакомислещи хора, а оттам и за обществото като цяло. Затова не потискай своя вътрешен глас, бъди себе си и не се страхувай от това какво ще си помислят другите!

Оценка на статията: Оцени с 1 звездичка |Оцени с 2 звездички |Оцени с 3 звездички |Оцени с 4 звездички |Оцени с 5 звездички | (15 оценки, средно: 4,80 от 5)
Гласувай и ти с кликване върху броя звездички, които искаш да поставиш!

Loading...


Благодарности за изображенията на:
 📷 Salvatore Ventura 📷 Yassay


Не забравяй да споделиш тази статия с твоите приятели в социалните мрежи!

Подобни статии:

Ще ни оставят ли без работа роботите? Заради огромния напредък в развитието на изкуствения интелект през последните години освен радостите от всички ползи, които това ни носи разбираемо ид...
Притча за дървения сал „Тези планини, които носиш, ти трябваше само са да изкачиш.“ /Найва Зебиан/ Случвало ли ти се е понякога да се чувстваш претоварен от грижи, задълже...
Как да разбираш какво означават символите в твоите сънища... В предишна статия вече разгледахме общите принципи, с чиято помощ можеш да тълкуваш своите сънища. Но за да ти помогна за по-лесното разбиране на посл...
Притча за доброто и лошото в живота „He мoжeш дa cвъpжeш тoчĸитe, глeдaйĸи нaпpeд. Мoжeш дa ги cвъpжeш, caмo ĸaтo ce oбpъщaш нaзaд. Зaтoвa тpябвa дa имaш вяpa, чe тe все няĸaĸ щe ce cвъp...
Парите наистина (не) могат да те направят щастлив... Въпросът дали парите могат да направят човек щастлив е много спорен. И двата възможни отговора имат много привърженици, както и много аргументи в своя...
За да видиш, трябва да повярваш Много от нас (в това число и аз) сме привърженици на принципа "око да види, ръка да пипне". Но има и друга страна на медала - за да видиш, трябва да п...
Как да отслабнеш и защо досега не успяваше Искам още от самото начало да ти кажа, че в тази статия няма да намериш диети и фитнес програми за отслабване. Това са неща, които можеш да намериш на...
Ловецът на изгреви Една сутрин той се събуди много рано. Знаеше, че няма да може да заспи повече.  Утрото не се виждаше през прозорците. Беше тъмно, но нощта отиваше към...

2 Comments

  1. Калина

    Отношенията между хората, едно от най-сложните неща в живота. Заобиколена съм от човеци , които ме „познават“. Липсва емпатия в хората. Не са способни на собствено мнение и преценка, и подхранват егото на други всезнаещи и доминиращи персони. Обезличават се сами, нямат достойнство, поддават се на манипулации, слаби и слабохарактерни.

  2. Бистра

    Конформизмът е най-вреден, когато те води до самозаблуда. (когато не изявяваш личността си също може да е проблем, но може и да не е, зависи от контекста). НО!; Един от главните проблеми на много хора около мен е, че държат на всяка цена да са РАЗЛИЧНИ, в някакъв самоцелен бунт срещу всяко чуждо мнение и неподплатена гордост от това колко уж са инакомислещи. Тази нагласа също се внушава от медии и…от тълпата!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Pin It on Pinterest

връщане най-горе