Меню Затваряне

Как да препрограмираш своето подсъзнание чрез медитация

Медитация препрогеамиране на спомените в подсъзнанието (Изображение: Yassay)

Предполагам няма да разкрия нищо ново за теб като ти кажа, че твоите емоции, реакции и настроения до голяма степен се управляват от твоето подсъзнание. Предполагам също, че ти би искал да откриеш и поправиш онези дефектни „зъбни колела“ в твоето подсъзнание, които са корена на повечето ти емоционални терзания. Най-лесният начин да постигнеш това е да се обърнеш към психолог. Има обаче един изпитан метод, който е сравнително лесен, напълно безопасен и можеш да приложиш самостоятелно у дома.

Моят опит.

Техниката, която предстои да ти споделя открих преди около месец. Причината да потърся начин за поправяне на дефектните „зъбни колела“ в моето подсъзнание беше желанието да преодолея няколко недостатъка в моето поведение, които са пречка основно на мен самия. Трябва да си призная, че любопитството ми също допринесе за това мое търсене. Дори любопитството ми сякаш беше водещо, защото имах голямо желание да стана главно действащо лице в едно такова мислено приключение. Пътуване в отдавна забравени от мен спомени.

Теорията зад тази техника.

Подобно на записващо устройство, твоето подсъзнание съхранява всички твои спомени. Това включва всичко, независимо дали според теб е добро или лошо. Най-ярките спомени, които имаш са тези, които са свързани със силна емоция. Това са спомените, които имат най-силно влияние върху твоя живот. Въпреки, че са ярки и въздействащи, тези спомени може да са неща, за които не си се сещал от години. И все пак те да предетерминират твоите реакции, нагласи и начин на мислене непрекъснато. Свързвайки се с твоето подсъзнание в състояние на медитация, ти можеш да правиш корекции върху начина, по който се чувстваш по отношение на даден спомен. Това директно променя влиянието на въпросното събитие от твоето минало върху теб и твоя живот. Резултатът е, че ти вече не си заложник на случилото се, радваш се на по-спокоен и пълноценен живот.

Описаният механизъм е създаден от природата, за да те предпазва. Например, когато се изгориш за първи път на свещ, споменът се запечатва в твоето подсъзнание. Така всеки път, когато видиш запалена свещ, дори да не се сетиш как си се изгорил първия път, ти знаеш, че трябва да стоиш далеч от пламъка. Това се случва изцяло на подсъзнателно ниво. Дори в момента мислите ти да са ангажирани с нещо съвсем различно, ти несъзнателно ще се пазиш. Това те следва през целия ти живот.

И докато в дадения пример за теб е от полза, описания механизъм в някои случаи създава неприятности. Причината за това е, че като малки деца, възприемаме това, което ни се случва по много различен начин, в сравнение с възрастните. Затова много неща от детството, останали запечатани като негативни емоции в мозъка често ни пречат в живота ни като възрастни. Ето защо е изключително полезно за теб да можеш да внасяш корекции в „данните“, с които борави твоя мозък.

Техниката накратко.

По своята същност методът наподобява медитация, с тази особеност, че по време на процеса ти не си само наблюдател на това, което подсъзнанието ти показва, но имаш активно участие. С други думи, комуникацията с подсъзнанието ти е двупосочна – то ще ти показва неща, ти ще му отговаряш с чувства. Целта е да достигнеш до тези случки и преживявания от твоето минало (особено детството), които вероятно без да знаеш са оставили траен отпечатък или дори травма в твоето подсъзнание. Когато достигнеш до тези спомени, ти имаш възможност да замениш чувствата, които твоето подсъзнание асоциира с тях. Така можеш да елиминираш негативното им влияние върху теб.

Ще ти дам пример. Да приемем, че като си бил малък баща ти често те е пренебрегвал и не ти е обръщал внимание, освен, за да ти се скара за нещо. Впоследствие вече като възрастен ти живееш с неосъзнато вътрешно усещане, че не си достатъчно добър. Че не заслужаваш внимание от околните. Това ти пречи в общуването, създава у теб непоносимост към критика, страх от грешки, неувереност и още куп други бариери. Препрограмирайки своето подсъзнание по отношение на случките с твоя баща в детството можеш да преодолееш много от ограничаващите ти вярвания и страхове като възрастен.

Чрез тази техника можеш да опиташ да се пребориш и със страхове, които може да имаш. Особено, когато те се основават на неприятни преживявания в миналото. Например страх от кучета, страх от високо, страх от вода, страх от асансьори и др.

Подготовка за медитация.

Преди да започнеш своя сеанс е много важно да се увериш, че никой няма да те безпокои най-малко 20-30 минути. Изключи телефона и всякакви средства за комуникация. Добре е да бъдеш спокоен физически и умствено. Ако , например, досега си спорил с някой или си тренирал във фитнеса по-добре не започвай веднага.

Затъмни максимално стаята, в която се намираш, постарай се да няма нежелани странични шумове или звуци (напр. телевизор), които да те разсейват. Лично при мен много добре ми действа звука от този клип. Може да пуснеш примерно последните 20 минути от него. Така няма да се разсейваш, мислейки колко време е минало. Свърши ли клипа – спокойно приключваш сеанса и плавно отваряш очи. Предлагам ти да опиташ дори по-рано да пуснеш звука от клипа. Още докато се приготвяш за сеанса, за да се настроиш по-лесно. Разбира се, ако този клип не ти е приятен можеш да опиташ друг или на пълна тишина.

Увери се, че няма да ти е прекалено топло или прекалено студено, не усещаш глад, жажда или нещо друго, което би те разконцентрирало. Настани се удобно в седнало положение на стол или още по-добре – върху легло. Важното е да ти е удобно, да можеш да се отпуснеш, но все пак да не заспиваш. Ръцете постави на коленете си или на подлакътниците на стола. Гърбът ти трябва да е изправен, но без да го напрягаш.

Отпускане.

Поеми дълбоко въздух, без да бързаш. Задръж дъха си за миг, след което издишай напълно. Затвори очи. Опитай се да дишаш диафрагмено – все едно дишаш през корема си. Брой издишванията до десет, след което започни отново от едно. Фокусирай вниманието си изцяло върху дишането. Вслушвай се във въздуха, който преминава през твоите ноздри, усещай как гърдите ти се увеличават при вдишване, а белите ти дробове се пълнят с въздух.

Когато се появи странична мисъл това не трябва да те притеснява. Не мисли за това, че не трябва да мислиш за това. Не мисли и за самата мисъл. Просто отбележи, че се е появила и върни вниманието си върху дишането. Имай предвид, че съзнанието ти е създадено да мисли непрекъснато и няма как изведнъж да го изключиш. Странични мисли ще се прокрадват от време на време, но ако отказваш да ги последваш, това ще се случва все по-рядко.

Опитай се с очите си да се потопиш в пълен мрак. Представи си как тъмнината, която виждаш става все по-тъмна, черното става все по-черно и ти мислено потъваш бавно в него. По всяка вероятност колкото и да се разредят страничните ти мисли, от време на време такива ще продължават да се появяват. Това не е проблем. Важното е да не им обръщаш внимание и да не започваш да ги следваш или анализираш. Така или иначе постепенно ще достигнеш медитативен покой, което е достатъчно, за да продължиш към същинската част.

Фокусиране.

Според Института за мозъчни изследвания към Университета на Куинсленд, няма точно определена част от мозъка, в която се съхраняват спомените. Амигдалата е отговорна за свързването на спомените с емоции. Хипокампусът отговаря за формирането на нови спомени, които впоследствие се „разполагат“ някъде по неокортекса. Смята се, че фокусирането върху задната половина от главата допринася за по-лесното свързване и общуване с подсъзнанието.

Съсредоточи своето внимание върху мозъка си и по-специално върху задната половина от главата. Мисли си за тази област, представи си как изглежда отстрани, забележи какво усещаш там. Фокусирайки се върху тази част от главата си, ще започнеш да имаш усещания в областта. Колкото повече мислиш за тях, толкова по-силни ще стават те, което е знак да преминеш нататък.

Общуване с подсъзнанието.

Тук можеш да оставиш спомените да изплуват сами, а можеш и деликатно да насочиш подсъзнанието си към даден период от твоя живот. Можеш да си представиш, че си отново на 6-7 годишна възраст, как е изглеждала улицата пред вас, домът ти, твоята стая. Много скоро след това ще започнат да се появяват забравени спомени. Най-добре е да обърнеш внимание на първия, който ти се разкрие и да проследиш всички детайли в него. На този етап усещанията и настроенията винаги са по-силни от образите и фактите. Не се опитвай да анализираш случилото се и да разсъждаваш върху последствията. Важното е какво чувстваш. Ако споменът ти е нещо, което носи негативно усещане, опитай се да задържиш в мисълта си случката, която си спомняш като факти и действия и да замениш негативните усещания със спокойствие, приемане и свобода.

От опит зная, че това е лесно да се каже и трудно да се направи, особено когато изплува спомен, който е наистина тежък и свързан със силни отрицателни емоции. Но колкото и да е лошо това, което ти се е случило, то е минало. Ти си още тук. Ти си добре. Може би е било просто лошо стечение на обстоятелствата. Знай, че реално едва ли някога пак ще ти се случи. Приеми, че вече се е случило. Приеми, че е минало завинаги. Приеми още, че имаш силата да не позволяваш това да ти пречи занапред. Преживял си веднъж каквото се е случило, не си длъжен да го преживяваш отново и отново. Усети спокойствие, усети сигурност, почувствай се неуязвим. Продължавай да въртиш в мислите си случката, фактите от нея, детайлите, но НЕ и чувствата. Замени ги с чувство на пълно спокойствие и приемане, че това е минало и ти си свободен от него.

Много хора (и мъже и жени) споделят, че на този етап неволно се просълзяват. Ако това се случи с теб, не се притеснявай, няма нищо ненормално в това. Не се опитвай да блокираш тази емоция, остави я да се излее и плавно я замени със спокойствие и приемане. Разбира се, далеч не е задължително да се разплачеш. Всички хора сме различни и е напълно нормално да реагираме различно.

Какво може да откриеш?

Тук възможностите са неограничени. От моето проучване достигнах до извода, че най-често хората си припомнят от години забравени случки от детството, когато са били обиждани или унижавани от други деца, наричани глупави от учителите си, отхвърляни от връстници, дори родители, пренебрегвани и т.н. В такива ситуации най-важното е да дадеш мислено сам на себе си това, което другите не са ти давали. Ако получиш своето одобрение, няма да имаш нужда от чуждото. Ако обичаш и приемаш себе си, няма да страдаш от това, че в миналото някой друг не те е обичал или не те е приел. Направи това с чувство на спокойствие, че всичко е наред, че ти си на своя страна, обичаш себе си такъв, какъвто си. Това е огромна сила!

Има голяма вероятност също да си припомниш сцени свързани с насилие, агресия, злополука или друг вид физическа болка. Може да не си бил пряк потърпевш, а само свидетел на сцената, но това да те е травмирало психически. Каквото и да изплува, не бягай от този спомен. Вместо това го „лекувай“. С всеки един сеанс, който си провеждаш по описания начин, ти буквално реконструираш невронните пътища в мозъка си. Ще забележиш, че след това, когато въпросния спомен отново бъде извикан в съзнанието ти, независимо дали това стане съзнателно или не, ще усещаш чувство на спокойствие и вътрешен мир.

Разбира се, не е изключено да се появяват и някои прекрасни спомени. Моменти, в които си изпитвал върховно щастие, любов или наслада. Като цяло обаче, методът е предназначен за неутрализиране на проблемни спомени, затова и свързвайки се с подсъзнанието си, стремежът е човек да се насочи към тях.

Финални думи.

Не забравяй, че всички твои проблеми са в твоята глава. Там са и всички решения за тях. Описаната от мен техника далеч не е някакво чудо, с което можеш да се избавиш от своите блокажи и тревоги като с магическа пръчка. Изискват се много повторения и търпение, но резултатите си заслужават отделеното време.

А хубавите страни са много! Първо, това е напълно безопасно. Второ, по всяка вероятност още с първия опит ще усетиш ползите за теб. Трето, изследването на заключените в подсъзнанието спомени може да бъде интересно и вълнуващо. Не приемай това като задължение, което трябва да свършиш, а като едно безценно приключение, което ти дава свобода и отваря пред теб нови хоризонти за по-добър живот.

Оценка на статията: Оцени с 1 звездичка |Оцени с 2 звездички |Оцени с 3 звездички |Оцени с 4 звездички |Оцени с 5 звездички | (45 оценки, средно: 4,60 от 5)
Гласувай и ти с кликване върху броя звездички, които искаш да поставиш!

Loading...


Изображениeтo e предоставенo от:
 📷 Yassay


Не забравяй да споделиш тази статия с твоите приятели в социалните мрежи!

Подобни статии:

Притча за монаха и лютнята Имало едно време един монах на име Сона. Той бил добър и верен ученик на Буда, но една мисъл не му давала мира. Един ден той се обърнал към Буда с въп...
Как да отслабнеш и защо досега не успяваше Искам още от самото начало да ти кажа, че в тази статия няма да намериш диети и фитнес програми за отслабване. Това са неща, които можеш да намериш на...
Как да тълкуваш и разбираш сънищата си Всеки човек сънува и от незапомнени времена още хората се вълнуват от своите сънища и тяхното значение. По своята същност сънищата са послания на подс...
Защо не трябва да се молим коронавирусът да изчезне (и какво да направим вместо ... Разбира се, и аз като всички хора ще се радвам да се избавим от COVID-19, но... отправянето на молитви към Бог да спре пандемията според мен не е прав...
За да видиш, трябва да повярваш Много от нас (в това число и аз) сме привърженици на принципа "око да види, ръка да пипне". Но има и друга страна на медала - за да видиш, трябва да п...
За чувствата и техния срок на годност Съвсем наскоро се срещнах с една психоложка, с която разговаряхме по доста теми. Направихме и няколко игри, които за мен бяха много интересни и въздей...
Как да си направиш авторегресия и да видиш свой предишен живот (за начинаещи)... Както става ясно от заглавието, тази статия е за хора, които нямат опит в провеждането на регресия, но искат да видят свой предишен живот. Искам още в...
Разказ за моята близка среща с астрология, нумерология и психология... „Няма да позволя на никой да се разхожда из съзнанието ми с мръсни крака.“ /Махатма Ганди/ Както знаем астрологията и нумерологията, за разлика от н...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Pin It on Pinterest

връщане най-горе