Меню Затваряне

Парите наистина (не) могат да те направят щастлив

Пазаруване, пари, щастие (Снимка: freestocks.org)

Въпросът дали парите могат да направят човек щастлив е много спорен. И двата възможни отговора имат много привърженици, както и много аргументи в своя полза. Аз обаче реших да поровя щателно и в единия и в други лагер с идеята да открия за себе си кое е вярното. Това търсене на истината се оказа толкова интересно, че нямаше как да не го споделя с теб.

1. „Щастие с пари не се купува!“

Тази приказка е стара колкото са стари и парите. И в много отношения е вярна. Всеки знае, че навсякъде по света има хора, които буквално едва свързват двата края, но постоянно са усмихнати. Както и обратното – има и много нещастни милионери, дори и такива, които в нещастието си са сложили край на живота си.

Диоген и други философи, привърженици на аскетизма доброволно са избрали живот на лишения и по всичко личи, че това ги е направило щастливи. Диоген живял в буре и всичко, което притежавал била една чаша. Веднъж видял момче да пие вода от шепите си и тогава се отказал и от чашата си. За Диоген щастието се крие в независимостта. Това означава човек да бъде свободен от необходимостта да притежава каквито и да било предмети. В това има известна логика първо, защото така няма какво да губи, а всяка загуба носи нещастие. Второ – това, че няма дадена вещ не го прави нещастен, а както знаем човек никога не може да има всичко.

Реално погледнато за 99,9% от хората днес Диоген е прекалено краен, но като цяло идеята, че можеш да имаш здраве, любов, спокойствие и радост без да се налага да плащаш за тях е неоспорима. Нещо повече – все още се говори, че за да открие истинската любов един мъж не трябва да демонстрира богатството си. Ако приемем това за вярно излиза, че парите не само не носят щастие, но може и да попречат.

2. Пречат ли наистина парите на щастието?

Друга популярна поговорка е „по-добре да плачеш на яхта, отколкото в градския транспорт“. Статистиката го потвърждава многократно. Процентът на самоубийствата в САЩ за 2011 г. е по-висок при бедните хора, отколкото при богатите. Но има нещо още по-интересно: повечето самоубили се бедни хора са били тези, чиито съседи са били богати.

Така че не е правилно да се твърди, че „парите са корена на всички злини“. Според мен липсата на пари е корена на повечето (хайде да не са всички) злини. Недостига на пари в семейството е причина за повечето разводи. А кварталите, в които нараства безработицата нараства и престъпността, защото хората нямат достатъчно пари за нормален живот.

3. В такъв случай могат ли парите действително да носят щастие?

„Който казва, че щастие не може да се купи с пари, просто не знае къде да пазарува!“
/Бо Дерек/

Преподаватели и студенти от Харвардското бизнес училище са провели следния експеримент: Раздали на група хора пликове с пари. В някои от пликовете имало по 5 долара, в други по 20. В някои от пликовете пишело да похарчат парите за себе си, в други пишело да ги похарчат за друг човек. Накрая на деня питали хората как се чувстват. Резултатът бил, че тези, които са харчили парите за други хора се чувствали доста по-щастливи от тези, които си купили нещо за себе си. Оказало се, че сумата (5 или 20 долара) не била от значение за това да се чувстват по-щастливи. Някои купили кафе за себе си, други купили кафе за приятели. Вторите отново споделяли, че се чувствали по-щастливи. Очевидно това какво са купували също не било от значение. Определящо за щастието на участниците било само за кого са похарчили парите.

Експериментът бил проведен първоначално само в САЩ и Канада, но преподавателите решили да проверят какви ще са резултатите в държава с нисък жизнен стандарт и бедно население. Повторили експеримента в Уганда и с изненада установили, че получават абсолютно същите резултати! Харченето на пари за други хора носело повече щастие, отколкото харченето за себе си дори и сред бедните хора.

4. Как всъщност парите носят щастие?

За да си отговорим на този въпрос, трябва да разгледаме какво се случва, когато харчим пари, за да си купим нещо. Независимо за какво даваме парите си, ние купуваме чувства. Това е валидно за абсолютно всяка покупка! Например покупка на луксозен автомобил. Човек не просто си купува Мерцедес, той си купува следните чувства: усещане за комфорт и сигурност при пътуване, принадлежност към определена класа, удоволствие при шофиране, демонстриране на просперитет. Когато човек си купува вафла той си купува насладата от вкуса. Когато си купува скъпа възглавница той си купува спокойния и здрав сън, за който копнее. Никой не купува нещо само заради самото нещо, всеки купува заради начина, по който ще се чувства, когато притежава това нещо.

По същия начин, когато човек купува нещо (без значение какво) за друг човек, той реално пак купува за себе си. И отново купува чувство, а по-конкретно удоволствието от даването, от това да види, че има принос за нечие чуждо благо, нечия чужда усмивка. Купува си безценното чувство, че е добър човек.

5. Колко пари са нужни?

Оказва се, че по отношение на парите ние хората сме като жабата в тенджера. Нали знаеш, ако плавно затопляш водата в тенджерата, жабата не усеща това и може да стои така докато я свариш. По същия начин човек, който живее с 500 лв. на месец без да заделя от тях ако постепенно увеличава доходите си, винаги ще успява да „намести“ всички пари така, че да не му остава нищо.

Когато става дума за пари, както би казал мечо Пух правилото е „колкото повече, толкова повече“. Небето е граница. Бил Гейтс и съпругата му са направили асоциация за подпомагане на хората в Африка. Тази асоциация получава 95% от приходите на богатото семейство, както и 80% от приходите на милиардера Уорън Бъфет. Сумите са колосални. Очевидно това им носи щастие, защото го правят съвсем доброволно и по собствена инициатива.

Но за да дава човек, не е нужно да има много пари. Дори когато живее в недоимък, давайки за благото на други, той се чувства по-щастлив. Хората в Уганда го доказват, както и баба ти, която живее на село в малката си къщичка, но с радост дава за теб всичко, което има. Всеки може да се убеди в това като опита. По-важното е човек да има желание, отколкото много пари.

6. Моите изводи.

Ето и моето мнение по въпроса – парите могат да помогнат на човек да е щастлив, когато са средство, а не цел. И макар, че с правилното мислене щастието е постижимо и без много пари, тяхната наличност не пречи, дори напротив!

Както казва Уолъс Д. Уотлъс, най-добрият начин да помагаме на другите, е да бъдем най-добрата версия на самите себе си. Според него за да бъдем най-добрата версия на себе си и да достигнем пълния си потенциал, ни трябват пари. Недостигът на пари би ограничил нашия достъп до всички онези блага, които са необходими за нашето развитие.

В този ред на мисли, не се колебай да се стремиш към изобилието. Но не с идеята да трупаш, а с идеята да даваш. Защото колкото повече щастие даваш на другите, толкова повече имаш ти!

Ще се радвам да оцениш и коментираш тази статия. Ако тя ти е харесала, горещо ти препоръчвам да прочетеш и невероятната притча за ада и рая.

Оценка на статията: Оцени с 1 звездичка |Оцени с 2 звездички |Оцени с 3 звездички |Оцени с 4 звездички |Оцени с 5 звездички | (16 оценки, средно: 4,81 от 5)
Гласувай и ти с кликване върху броя звездички, които искаш да поставиш!

Loading...


Благодарности за снимката на:
 📷 freestocks.org


Не забравяй да споделиш тази статия с твоите приятели в социалните мрежи:

Подобни статии:

Притча за спуканата делва Имало едно време една жена. Всяка сутрин тя излизала от дома с две делви, които носила на кобилица на врата си и отивала до чешмата за вода. Пътят не ...
Защо не трябва да се молим коронавирусът да изчезне (и какво да направим вместо ... Разбира се, и аз като всички хора ще се радвам да се избавим от COVID-19, но... отправянето на молитви към Бог да спре пандемията според мен не е прав...
Да обичаш означава да щадиш сърцето на другия... В автобуса. На седалката до мен едно симпатично тинейджърче слуша музика в слушалките си... Казах симпатично и наистина го мисля, защото, когато бях у...
За любовта, изневярата и раздялата Въпросът за това да обичаш и да се отречеш или да обичаш и да те отблъснат след години съвместно съжителство занимава мислите ми от много време. Не са...
Ловецът на изгреви Една сутрин той се събуди много рано. Знаеше, че няма да може да заспи повече.  Утрото не се виждаше през прозорците. Беше тъмно, но нощта отиваше към...
Всички сме роднини Имам един приятел, работи като куриер и с него се виждаме буквално всеки ден. Той много добре знае как се казвам, но всеки път като ме види възкликва ...
Осмомартенско Предосмомартенско... Това, с подаръците, абе много тегава работа...От девойки до старини жените все очакват цвете или подарък от любимия, ако не за др...
Истории в тоалетни История в... тоалетна... И така, моето разбиране е, че визитната картичка на един дом е антрето на този дом. Там, където човек се събува и съблича ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Pin It on Pinterest

връщане най-горе