Меню Затваряне

Можем ли да се избавим от най-разпространеното човешко изобретение

Рециклиране (Снимка: 9355)

Досещаш ли се кое е най-разпространеното човешко изобретение? Това е боклукът! И ако не си се замислял – той е човешки патент. В природата боклук не съществува. Цялата материя, която едно животно или растение отделя по време на своя живот, както и оставя след като умре се разлага и трансформира в необходими на почвата или на други организми вещества.

За да улесни живота си, човекът е създал от наличните в природата материали нови, които са устойчиви във времето, лесни за обработка и подходящи за различни цели. Такива материали са пластмасите (в т.ч. полиетиленът, стиропорът, PVC-то и др.), хартията, стъклото и др. Това, че тези материали не се разлагат в продължение на стотици, дори хиляди години е на пръв поглед предимство, но в дългосрочен план се превръща в огромен недостатък.

Защо сега сме спокойни?

Почти всички живеем в райони, в които има организирано редовно събиране и извозване на отпадъците. Далеч от погледа – далеч от мисълта. Ако поради някаква причина се забави с няколко дни извозването на отпадъци, около съдовете за смет започват да се трупат купища боклуци, разнасят се зловонни ухания и добиваме бегла представа за проблема. Но с пристигането на сметосъбиращия камион проблема се „решава“ и не мислим повече за това. А когато изхвърлим чувал със смет в контейнера, ние моментално забравяме за съществуването му.

В действителност боклукът не се изпарява, той не изчезва, а просто бива преместен някъде, където не го виждаме. Евентуално някаква малка част се рециклира, а останалото се трупа. Всеки разумен човек може да се досети, че това не е решение на проблема, а отлагане. И ако досега проблема с боклука се отлагаше за идните поколения, в днешно време вече планините от отпадъци нарастват с такава скорост, че става все по-трудно да се правим, че проблем не съществува.

Каква е реално ситуацията днес?

Всяка минута (!) по света биват изхвърлени 2 млн. полиетиленови торбички. Всеки ден се изхвърлят половин милион пластмасови сламки. За една година хората изхвърлят 480 млрд. пластмасови бутилки и 500 млрд. пластмасови чашки. Произвеждат се повече от 14 млн. тона полистирен всяка година, а 25 млрд. стиропорени чашки за кафе биват изхвърлени всяка година само в САЩ! Пластмасовите отпадъци, които всяка година попадат в световния океан са 8 млн. тона.

Всъщност вече има три огромни острова от пластмасови отпадъци – в северната час на Тихия океан, в Индийския океан и в Атлантическия океан. Боклуците попадат във водата от всички краища на света, но заради ветровете и теченията всички отпадъци се насочват към едни и същи места. Най-големият остров (този в Тихия океан) вече е 3 пъти по-голям от Франция и е с размери 960 000 кв. км. По-голямата част от пластмасата е на малки парченца от порядъка на 1-2 мм.

Защо пластмасата в океаните е опасна?

Нека забравим за миг грозната гледка и да помислим какво е въздействието върху природата. Под влиянието на слънчевата светлина пластмасата става чуплива и при движението си във водата се натрошава на малки парчета. Морските животни и птиците поглъщат тези парчета, защото ги мислят за храна. В повечето случаи това причинява увреждания или води до смърт на тези животни.

За последните 30 години това е довело до изчезването на 700 животински вида! Около 100 хил. морски животни и 1 млн. птици умират всяка година от поглъщането на пластмасови отпадъци. И макар рибите да се оказват по-устойчиви на поглъщането на пластмаса, в крайна сметка разпространяването на токсичните вещества тръгва по цялата хранителна верига. Разбира се, накрая пак стига до човека. Кой би иска да си опече риба с пластмаса за вечеря?

Едно от най-популярните места за сърф, плажът Кута (провинция Бали) все по-често осъмва затрупан с боклуци, изхвърлени от океана през нощта. Ако се запази сегашната тенденция на замърсяване на океаните, очакванията са до 2050 г. общата маса на пластмасовите боклуци в световния океан да достигне общата маса на всички риби в него…

Възможните решения.

На пръв поглед рециклирането трябва до голяма степен да реши проблема. На практика това все още не се получава. Според публикация на списание „The Economist“ от 2018 г., само 9% от произведената пластмаса бива рециклирана. Останалата част бива изхвърлена неразделно, заедно с други отпадъци и вместо да получи нов живот отива на сметището или в океана. Логично е, че трябва да полагаме много повече усилия в разделното събиране на преработката на отпадъците.

Тъй като боклукът е изобретение на хората, нормално е да се опитаме да решим проблема с друго изобретение. Едно от възможните решения е използването на биоразградима пластмаса. Този тип материали се разграждат напълно за по-малко от 5 години при наличие на слънчева светлина и достатъчна влажност. За съжаление биоразградимата пластмаса е малко по-скъпа от обикновената. За болшинството от хората стотинките са по-важни от бъдещето на планетата и това е голяма пречка за навлизането на биоразградимата пластмаса.

Проблемът с пластмасите може да се окаже, че има и добро биологично решение. Ларвата на восъчния молец с удоволствие яде пластмаса. За малко повече от 12 часа 100 такива червея изяждат цяла полиетиленова торбичка. Доказано е, че не просто поглъщат пластмаса, но тя се разгражда в телата им по все още неизвестен начин. За съжаление не можем просто да пуснем тонове червеи по сметищата. Вместо това учените се опитват да изолират ензима, който разгражда пластмаса в червея. Идеята е на негова основа да бъде създаден химически продукт, който да се използва за безопасно разграждане на пластмаса.

Какво правят някои хора по света?

Най-доброто решение за справяне с боклука е да не правим боклук. Напоследък ни показват хора, които се стремят да живеят без да правят боклук, който не подлежи на рециклиране. Американката Лорън Сингър е от тези хора. В стремежа си да не замърсява околната среда тя дори е избрала да използва бамбукова вместо обикновена четка за зъби, кухненската хартия е заменила с текстилни кърпи, пластмасовите прибори за готвене с дървени и метални, използва изцяло органична козметика и сама си прави пастата за зъби и т.н. Можеш да видиш видеото с Лорън тук.

Вероятно сега си мислиш за приказката „една птичка пролет не прави“. Може би ще те изненадам, като ти кажа, че в Япония хората в цял един град живеят, рециклирайки почти всички отпадъци. Вече 15 години жителите на Камикатсу успяват да рециклират над 80% от отпадъците, като планът е до 2020 година да стигнат 100% и да бъде елиминирана необходимостта от сметище за депониране на отпадъци.

За по-лесно рециклиране те разделят отпадъците в 34 категории (!) според материала, от който са направени. Това не е лека задача и първоначално жители били против това. С течение на времето свикнали с разделното събиране и днес вече го приемат като нещо нормално. Градът има и специален магазин за употребявани продукти, където всеки може да остави или вземе безплатно нещо използвано. Има и фабрика, в която местни жени правят красиви облекла и други изделия от ненужни вече дрехи, които в противен случай биха били изхвърлени. Всичко това е направило 1700-те жители на Камикатсу изключително задружни и грижовни един към друг, а от там – по-щастливи и по-здрави от преди.

Какво може да направи всеки от нас още сега?

Преди всичко трябва да ограничим боклука, който генерираме.

Това е по-лесно отколкото си мислиш, не изисква кой знае колко усилия, може да ти спести пари и да ти донесе ползи за твоето здраве. Ето някои конкретни неща, които можеш да започнеш да правиш още сега:

 • Когато купуваш плодове и зеленчуци (както и други покупки), поставяй ги в текстилни чанти, вместо в полиетиленови торбички. Ако това те затруднява, тогава се постарай да използваш една и съща полиетиленова торбичка многократно. Торбичките не заемат много място и можеш да ги носиш със себе си винаги, когато пазаруваш.
 • Ако често купуваш готвена храна за дома или офиса, снабди се с метални кутии за многократна употреба и ги използвай за пренасяне на храната вместо еднократните пластмасови кутии. Можеш да използваш също стъклени буркани. За разлика от пластмасата, стъклото не отделя никакви вредни вещества дори и при по-висока температура. Това означава, че ще ядеш по-чиста и здравословна храна всеки път.
 • Ако често пиеш кафе в движение, купи си термочаша за многократно ползване. На нито една бензиностанция и в нито едно кафене няма да ти откажат да ти направят кафе в твоята готина чашка, вместо в пластмасова, стиропорена или картонена. В днешно време се продават много красиви и стилни термочаши, които не само спестяват много боклук, но пазят кафето ти топло по-дълго време и обикновено имат перфектна защита от разливане. Освен това могат да бъдат стилен и красив аксесоар.
 • Купи си сгъваемо ножче с вилица и лъжица от неръждаема стомана. Никога повече няма да се тровиш, хапвайки гореща супа с пластмасова лъжица или друго ястие с огъваща се вилица. Освен, че ще спестяваш излишен боклук всеки път когато ползваш личните си прибори, ти никога повече няма да изпаднеш в ситуация да си купиш храна навън и да нямаш прибори.
 • Избягвай да купуваш вода в малки пластмасови бутилки. Пиенето на вода от такива бутилки не е полезно за теб, заради отделяния от пластмасата Бисфенол А, а и генерира много боклук. Най-добре е да използваш многократно една и съща стъклена бутилка, в която да си сипваш вода, когато искаш да вземеш със себе си.
 • Не принтирай нищо, което не ти се налага да имаш на хартия. Ако все пак това е нужно, принтирай двустранно или (за чернови) на вече използвани от едната страна листи.
 • Не се колебай да купиш дреха или друг продукт втора употреба ако е качествен и ти хареса. По този начин даваш нов живот на нещо, което иначе би се превърнало в боклук.
 • Ако често ти се налага да използваш батерии, вместо обикновени купи презареждаеми. Това ще ти спести и доста разходи.
 • Когато купуваш продукти можеш да видиш обозначенията на опаковката, за да знаеш дали тя подлежи на рециклиране. Не всички опаковки могат да бъдат рециклирани напълно. Направих за теб една „легенда“ със значенията на някои от най-често използваните символи върху опаковките. По този начин ще знаеш кои производители са загрижени за околната среда и може би ще избираш да подкрепиш тях.

Значение на символите по опаковките (Изображение: Yassay)

Събирай разделно отпадъците.

Разбира се, да ограничим напълно боклука е невъзможно. За справянето с този проблем идва на помощ рециклирането. Рециклирането не само спестява натрупването на боклук, но и много енергия. Добиването на първични ресурси е много по-енергоемко от рециклирането на вече използвани такива.

У нас, обаче, битува мнението, че разделното събиране на отпадъци няма смисъл, защото накрая всички контейнери се събират от един и същ камион и всичко отива на едно място. В началото действително се случваха такива неща, но моето проучване, както и разговорите ми с един от мениджърите на Еко Булпак показа, че системата работи. Голяма част от отпадъците се сортират ръчно, но се прилагат и много методи за автоматизирано сортиране.

От голяма помощ е съвестното разделяне на отпадъците още от самите граждани. Затова всяко опаковка, която поставиш в предназначения за нея контейнер ще улесни процеса на рециклиране. Ето и най-важните неща, които трябва да знаеш за разделното събиране на отпадъци:

 • Изключително важно е опаковките да бъдат почистени от остатъци от храна или напитки.
 • Въпреки, че жълтите контейнери са за хартия, пластмаса и метал, трябва да отделиш различните материали един от друг. Например, опаковка, която е направена от пластмаса и картон – раздели двата материала един от друг.
 • Постарай се изхвърлените за рециклиране опаковки да заемат възможно най-малко място. Например, пластмасовите бутилки можеш да смачкваш, за да не се пълни контейнера с „въздух“.
 • Изплаквай стъклените опаковки и премахвай капачките им преди да изхвърлиш стъклените изделия в зеления контейнер. Различните цветове стъкло не могат да се комбинират при рециклиране, но разделянето по цветове у нас се прави от автоматизирани системи, затова можеш да изхвърляш всякакви цветове стъкло в зеления контейнер.
 • Изхвърляй стари батерии, изгорели крушки и други ненужни електроуреди само на определените за това места. Тези места са най-често във или около по-големите магазини за техника и хипермаркетите. По този начин те ще бъдат рециклирани.
 • Старите, ненужни облекла можеш да даряваш на домове за сираци, да подаряваш на приятели или дори на непознати с помощта на фейсбук групите, създадени с тази цел. Можеш да публикуваш и безплатна обява в olx.bg или bazar.bg за дрехи които подаряваш или продаваш. Магазините H&M имат целогодишни кампании за рециклиране на дрехи (без значение от марката), така че можеш и там да ги дадеш, за да не се превърнат в боклук. Средствата от рециклираните от компанията дрехи се разпределят за благотворителност и иновации в рециклирането.

Да променим възгледите си за опазването на околната среда.

Прави ми впечатление, че една част от хората у нас, когато чуят за екология и опазване на околната среда приемат всичко това с насмешка и се отнасят подигравателно. Далеч не всички са такива, но специално за тези, които са „над нещата“ искам да отбележа, че да си безотговорен не те прави нещо повече от другите. Ако човек иска да се покаже като значим и стойностен, трябва да направи нещо добро за планетата, за хората след нас и да го направи с мисълта, че това ИМА значение. Защото това да си изхвърли опаковката на земята или напълни сивия контейнер с бутилки и кашони, защото не му се занимава с „глупости“ показва единствено колко е невеж и вреден за обществото и бъдещето на света.

А това да опазва околната среда е един от най-ярките белези на стойностния човек. Грижата за природата и екологията не само е нещо актуално и модерно. Това дава изключително много позитивна енергия, настроение и чувство за значимост и удовлетворение. Всичко това веднага променя биохимията в тялото на човек и се отразява благотворно на имунната система и здравето като цяло. Колкото по-голяма е хармонията между нас и природата толкова по-добре се чувстваме. Ако не ми вярваш – опитай! Не са нужни много усилия, за да се убедиш. Дори най-дребния жест на грижа за околната среда носи осезаемо чувство на радост.

Финални думи.

Макар по природа да съм мечтател, аз се стремя винаги да гледам реалистично на нещата. Зная, че 90% от хората прочели тази статия ще я затворят и ще продължат по стария начин. Тези, които ще затворят статията без да подобрят нещо в навиците си са същите, които си затварят очите за всичко, което правим с нашия дом и това не е хубаво.

Но ако ти си от тези 10%, които дори и да не спазват всички препоръки от статията, ще приемат в живота си поне една част от тях, поздравления! Това означава, че имаш волята да бъдеш от онези хора, които правят света едно по-добро място. Не само за теб и мен, а и за тези след нас.

Всъщност ако се замислиш, планетата на която живеем, не сме я получили само като наследство от предците си, а сме я взели за „предварително ползване“ от децата си! Нито животните, нито растенията могат да ти благодарят, когато опазваш природата, но ще получиш нещо много по-ценно от благодарност. Радостта на децата от това, че могат да се наслаждават на природа, която не е затрупана и отровена от нашите боклуци е истинската награда. Наградата за теб, за мен и за всеки, които полага грижи за света около нас и за поколенията след нас.

Оценка на статията: Оцени с 1 звездичка |Оцени с 2 звездички |Оцени с 3 звездички |Оцени с 4 звездички |Оцени с 5 звездички | (22 оценки, средно: 4,59 от 5)
Гласувай и ти с кликване върху броя звездички, които искаш да поставиш!

Loading...


Изображенията са предоставени от:
 📷 9355 📷 Yassay


Не забравяй да споделиш тази статия с твоите приятели в социалните мрежи!

Подобни статии:

За вредата от училището "По въпроса за образованието мога само да кажа, че го виждам като най-важното нещо, с което ние, като хора, можем да се занимаваме." /Ейбрахам Линкъл...
Всички сме роднини Имам един приятел, работи като куриер и с него се виждаме буквално всеки ден. Той много добре знае как се казвам, но всеки път като ме види възкликва ...
Ще ни оставят ли без работа роботите? Заради огромния напредък в развитието на изкуствения интелект през последните години освен радостите от всички ползи, които това ни носи разбираемо ид...
Какво не ти казват лекарите за лекарствата, които ти предписват... В интернет е пълно с конспиративни материали, които хвърлят сериозни обвинения върху конвенционалната медицина. Някои са верни, други по-малко. Така и...
Парите наистина (не) могат да те направят щастлив... Въпросът дали парите могат да направят човек щастлив е много спорен. И двата възможни отговора имат много привърженици, както и много аргументи в своя...
Малките радости са навсякъде Та... по темата за малките радости... Неделя... в метрото, чисто, спокойно... Оглеждам се... и знам, че винаги има нещо интересно да се види, че и ...
Всички живеем в симулация – теория и доказателства... "Вероятността да живеем в реален свят е едно на милиард." /Елън Мъск/ Всички знаем, че Елън Мъск освен много успешен е и много сериозен човек и нико...
За Велко Кънев, Елхово и страстта в живота Покойният български актьор Велко Кънев освен, че е любим актьор на поколения българи е и голямата гордост на гр. Елхово, където е роден. Там предстои ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Pin It on Pinterest

връщане най-горе