Меню Затваряне

Колективното пазаруване и почивките – кой печели и кой губи

Почивка с отстъпка (Изображение: Yassay)

В първите дни на август, месецът на отпуските, няма как да не обърна внимание на станалите популярни през последните години почивки от „офертите“. Като цяло туристическите оферти по сайтовете за групово пазаруване са над 2 пъти повече от офертите на всички останали видове бизнес, взети заедно. Очевидно туризмът и колективното пазаруване у нас са станали много близки помежду си. Но кой има най-голяма полза от тази любов и кой плаща сметката за цялото „удоволствие“? Сега ще разберем.

1. Идеята накратко.

В случай, че не знаеш какво е колективно пазаруване, не си чувал за Grabo и техните конкуренти, вероятно през последните години не си имал интернет в пещерата. Вече всеки има представа какво е групово пазаруване, но за протокола ще го обясня накратко. Преди около 10 години в САЩ GROUPON поставят началото на този тип интернет продажби. Компанията достигат нетна стойност над 11 млрд. долара още през първата година, в която става публична.

Основната идея на бизнеса е създаването на платформа, с чиято помощ всеки търговец може да предложи свой продукт/услуга на много по-ниска от обичайната цена и да си докара много клиенти (трафик). За това той плаща на посредника комисиона.

2. Кой печели най-много от колективното пазаруване?

Ако питаш сайтовете за оферти – печелят всички. Ако питаш потребителите – най-много печелят те сами. Ако питаш бизнеса – най-много печелят посредниците. Ако питаш мен – в повечето случаи не печели никой. Сега ще ти обясня и защо.

3. Какво печели и какво губи посредникът?

Сайтовете за оферти прибират големи комисиони от търговците за всеки продаден ваучер. Процентите са обект на договорка и зависят от самата оферта, но обикновено са в порядъка 20-50%. Приходите на Грабо Медия АД (като лидер в бранша у нас) за 2015 г. официално са малко над 4 млн. лв., което е добра цифра за България. Разходите за същата година са с 600 хил. лв. повече. При колегите им в чужбина положението (в по-големи мащаби) е подобно. Дори и при най-големите – GROUPON. Компаниите, които реализират някаква печалба нямат онези главозамайващи резултати, за които се говореше в зората на бизнеса.

Всъщност посредникът губи най-много от разходите за реклама. Идеята на този бизнес е да бъде много вирусен (viral) и предимно саморекламиращ се. Тоест всеки потребител веднъж като се регистрира да получава нови оферти всеки ден по имейл или чрез мобилно приложение и това да пести на посредника разходи за реклама. На практика това постоянно засипване с оферти често отива с спам директорията или на потребителя му идва до гуша и сам прекратява абонамента си за известия. Това принуждава посредника постоянно да налива пари в ремаркетинг и да „преследва“ с банери своите потребители извън своя сайт.

Посредникът поема и някои рискове. Например, рискува търговецът да не изпълни ангажиментите си по офертата. Това може да рефлектира върху имиджа и финансовата полза на сайта за групово пазаруване. Посредникът рискува също така търговеца да приема плащания по офертата директно от клиентите, заобикаляйки системата с ваучери, за да не плаща комисиона. В България това не е рядко явление, особено в туристическите оферти. Разбира се, има договори, клаузи, неустойки, но като цяло такова нарушение е трудно доказуемо и посредникът най-често предпочита просто да прекрати договора с търговеца.

4. Какво печели и какво губи потребителят?

Потребителите печелят продукт или услуга на цена, по-ниска от пазарната, при това обикновено забележимо по-ниска. Такава е първоначалната идея още при създаването на Groupon в САЩ, които са пионерите в бранша. За съжаление у нас намаленията по традиция не са толкова истински, колкото в щатите.

В България бизнесът обича да вдигне цените, преди на направи намаление и това не е от вчера. Така намаленията често не са толкова големи, колкото ни ги представят, ако изобщо има някакво реално намаление. Когато действително има голяма отстъпка (например от 70 лв. на 7 лв.), тя почти винаги е свързана с това, че когато ползваш дадената услуга ще ти се наложи или ще те убедят да си доплатиш (порядъчно) за нещо друго в обекта на търговеца.

Попаднах на оферта за смяна на гуми, в която си доплащаш дори за тежестите за баланс по 5 стотинки за грам. Това за 4 гуми може да стигне и над 5 лв. и се разбира на място. Подобна цигания едва ли може да зарадва клиент, който логично остава с усещането, че са го прекарали.

По отношение на това какво рискуват клиентите няма да развивам сложни теории. Само ще ти напомня за случая от 2011 г. с почивката на Малдивите, в която над 200 души са платили по около 2500 лв., само за да разберат, че туристическата агенция си е стегнала багажа и екскурзия няма да има. Ако ти е интересно, можеш да научиш доста от темата в BG-mamma. За съжаление не става ясно дали от Grabo са възстановили парите на клиентите, но дори и така да е, воденето на дела и стреса около това сами по себе си са достатъчно наказание.

5. Какво печели и какво губи търговецът?

Едни възможен начин за печалба за търговеца е като пуска офертите за дни от седмицата, в които обектът му като цяло има ниска посещаемост и всяка продажба, дори и на половин цена е от полза.

Но основното, което печелят търговците (ако приемем, че наистина ни правят голямо намаление) е реклама. Чрез офертите в сайтовете търговците могат да си направят реклама на бизнеса и да докарат клиенти в обекта си, без да дадат нито лев за реклама. В замяна трябва да предоставят намаление на продукта или услугата си, както и да платят комисион на посредника за всеки продаден ваучер. Целта на търговеца в общия случай е да доведе нови клиенти в обекта си, които да научат за бизнеса му и да станат негови редовни клиенти.

На практика това рядко се получава. Повечето клиенти на сайтовете за колективно пазаруване са там заради офертите. Ако даден търговец прекрати офертата си, клиентите се връщат не в обекта му, а в сайта за оферти, за да потърсят намаление за същото нещо от друг търговец. В почти всички случаи те го намират. Тоест клиентите реално си остават лоялни на посредника, не на търговеца. Или по-точно остават лоялни на желанието си да платят по-малко, от което печели най-много посредника.

Друг проблем е, че не са редки случаите, в които търговеца не успява да посрещне огромното търсене, с което се сблъсква, когато публикува оферта. Резултатът от това обикновено е претоварени служители, некачествена услуга и недоволни клиенти. Всичко това срещу минимална или никаква финансова печалба за търговеца.

Към това следва да добавим и риска от това търговецът да не си получи приходите от посредника, платени от клиентите за ваучери. Това става най-често, когато посредникът затъне в дългове. Когато преди 5 години популярните KOLEKTIVA тихомълком избягаха от България бяха „забравили“ да платят на всички търговци, чиито оферти продаваха. Аз бях един от тях. Това, че нямаше да си взема парите ме притесни, но сумата беше малка. Прежалих ги по-лесно, след като се свързах с една жена, която имаше да взема 5-цифрена сума от посредника. Нейната фирма работеше в сферата на туризма, тя имаше личния номер на управителя на KOLEKTIVA и ми сподели, че е много разтревожена от това, че телефонът му е трайно изключен. Досещаш се вече накъде отиде тази история, нали?!

Марката KOLEKTIVA беше популярна в цяла източна Европа, но постепенно бизнесът им затъна във всички държави. Българския сайт го няма от години, а на http://www.kolektiva.com към днешна дата „гордо“ стои само техния прощален поздрав.

Уебсайта на KOLEKTIVA през август 2018 г. (Изображение: Yassay)

6. Участието на туризма в тази схема.

Връзката между туризма и сайтовете за колективно пазаруване за мен е много странен вид взаимоотношения, наподобяващи любовна драма от индийски сериал. Туризмът сам научи хората да търсят услугите му чрез сайтовете за колективно пазаруване. Така сам се прецака сега да не може лесно да излезе от там. В общи линии или си много голям в туризма или си малък и бизнесът ти разчита на оферти.

Но ако туристическите оферти изчезнат от сайтовете за колективно пазаруване, ще изчезнат и самите сайтове на посредниците. Просто в България рядко се намират наистина изгодни оферти за нещо различно от почивка. Разбира се, тези за почивка също невинаги са изгодни, защото като прочетеш малките букви, често разбираш, че намаленията не важат за почивни дни и отпускарски сезон. Или паркинга и климатика се плащат допълнително и те струват още толкова пари и какво ли още не. Поне са изобретателни тези, които пускат оферти с идеята да живеят от тях. Няма да се учудя да видя скоро и оферта за нощувка със закуска, в която трябва да си доплатиш за стол и прибори за хранене на масата. Но какво да се прави, набута се сам туризма в тези сайтове, сега трябва да измисля начини да оцелява чрез тях.

Всъщност туристическият бизнес може да функционира и без тези сайтове (ако те изчезнат), но те без туризма не. Това е феномен, който в САЩ не се наблюдава. Там, например, туризмът е успял някак си да не попадне в капана на GROUPON и туристическите оферти са рядкост.

7. Офертите все пак са добри за някои бизнеси.

Ако отново погледнем зад океана ще видим, че там най-популярни са оферти за козметични услуги, храна (предимно джънк фууд) и приключения от типа на каяци, парашути и пейнтбол. Лично според мен офертите са добри най-вече за стартиращ бизнес или за такъв, който предлага уникални продукти/услуги без аналог и конкуренция. Чрез офертите може лесно и с малки разходи да бъде популяризиран нов за района бизнес или екзотичен и иновативен продукт/услуга.

За всички вече работещи и развити бизнеси участието в схемата с колективно пазаруване е безсмислено. Причината я знаеш. Който е тръгнал да търси най-ниската цена винаги ще търси това, а почитателите на офертите са предимно такъв тип клиенти.

8. Финални размисли.

Това, че колективното пазаруване никога вече няма да бъде това, което беше в началото е ясно. В България то се крепи на туризма, в САЩ – на закусвалните, козметиците и екстремните спортове. Така или иначе всичко това е на доизживяване и според мен въпросът не е дали, а кога ще дойде края. Самият факт, че гиганти като Google и Facebook се опитаха да навлязат в този бизнес и излязоха от него едва на втората или третата година от стартирането говори, че там бъдеще няма.

Що се отнася до туризма и по-специално дребния и среден бизнес в този отрасъл у нас, аз съм сигурен, че той ще надживее сайтовете за оферти и ще открие по-удачните методи за реклама.

Оценка на статията: Оцени с 1 звездичка |Оцени с 2 звездички |Оцени с 3 звездички |Оцени с 4 звездички |Оцени с 5 звездички | (5 оценки, средно: 5,00 от 5)
Гласувай и ти с кликване върху броя звездички, които искаш да поставиш!

Loading...


Изображенията са предоставени от:
 📷 Yassay


Не забравяй да споделиш тази статия с твоите приятели в социалните мрежи:

Подобни статии:

Как да печелиш от продажби чрез OLX.bg и Bazar.bg Един от популярните и лесни начини за допълнителни доходи у нас е онлайн търговията през платформите за публикуване на обяви - OLX.bg и Bazar.bg. Въпр...
Притча за талантите Сигурен съм, че си чувал народната мъдрост „пари при пари отиват“. И съм също толкова сигурен, че си се убеждавал в нейната истинност не веднъж. Но за...
Мотивиращ разказ за моя първи бизнес Това е една удивителна, но съвсем истинска история за това как започнах моя първи бизнес, когато бях още едва на 22 години. Защо е удивителна ли? Защо...
Парите наистина (не) могат да те направят щастлив... Въпросът дали парите могат да направят човек щастлив е много спорен. И двата възможни отговора имат много привърженици, както и много аргументи в своя...
Как да започнеш собствен бизнес (почти) без пари... В Интернет е пълно с материали по тази тема. За съжаление голяма част от статиите са преведени от чуждестранни блогове, а както всички знаем в Българи...
Как да задържаш повече пари Има една приказка, която гласи "Не е важно да е нисък разхода, важното е да е висок прихода". Като цяло има доста смисъл в нея, но все пак зависи кой ...
Ще ни оставят ли без работа роботите? Заради огромния напредък в развитието на изкуствения интелект през последните години освен радостите от всички ползи, които това ни носи разбираемо ид...
Как да бъдеш успешен предприемач (общи съвети при стартиране на бизнес)... В тази статия ще разгледам най-важните неща според мен, според моя опит и наблюдения като предприемач, които трябва да знаеш, когато се захващаш със с...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Pin It on Pinterest

връщане най-горе