Меню Затваряне

Как да спреш остаряването и да се чувстваш вечно млад

Спри остаряването и се подмлади (Изображение: Gerd Altmann)

Бързам да уточня, че това не е рекламна статия за козметични продукти. Не твърдя, че козметиката и пластичните операции не помагат за запазване на физическата красота, дори напротив. Но тази ежедневна битка с бръчките, която по дефиниция накрая всеки губи е само едната страна на медала. Много по-важно е как човек се чувства, а това неотменно се отразява и на начина, по който изглежда.

И така, в тази статия ще разкрия пред теб няколко изпитани и лесни техники, с чиято помощ ще се чувстваш и изглеждаш като онези хора, за които сякаш времето е спряло и са забравили, че трябва да остаряват.

1. Разбери, че възрастта е нещо много относително.

Да, зная, че календарът отмерва годините с неоспорима точност. В същото време обаче не може да не си забелязал, че има хора, при това много, които на 40 години изглеждат по-млади от други на 25 г. При това без да правят нещо специално по въпроса. Така че годините са нещо много относително.

Ако вземем например един професионален колоездач на 35 г., неговите колене са като на 45 години, но пък сърцето и белите му дробове функционират като на 25 годишен. Ето защо годините са нещо относително не само по отношение на това как изглежда човек, но и в чисто физиологичен аспект.

Що се отнася до мозъка, има хора, които на 70 г. са почти неадекватни, докато в същото време има учени, които на същата възраст продължават да работят и да са също толкова свежи умове, колкото и колегите си на 35 г. Значи дори и по отношение на това да си „с акъла си“ не е решаващ броят на годините.

2. Имунизирай се срещу старческото мислене.

След като вече разбра, че във всяко отношение възрастта е нещо много относително, остава да използваш този ефект в твоя полза. Много е просто – недей да мислиш и говориш като изкуфял дядка или съсухрена бабичка. Забрави за твърдения от типа на „това е от възрастта“, „остарявам“, „стар съм вече за такива работи“. Не ги мисли, не ги казвай, дори и на шега!

„Пак си забравих ключовете, това е от възрастта!“ Не, това не е от възрастта! Дори и малките деца постоянно си забравят какво ли не. Това е, защото си разсеян. Никога повече не се самоопределяй като остарял.

3. Интересувай се от новите технологии и следвай модата.

Замислял ли си се защо на повечето баби и дядовци им е толкова трудно да използват смартфони и компютри? Причината е в това, че те никога не са се интересували от този тип техника и са изтървали всички етапи от нейното развитие. Затова дори осъществяването на обикновен телефонен разговор или отварянето на уебсайт за старите хора е предизвикателство. Всичко това до голяма степен ги изолира от модерното общество, от съвременните, младите хора. Разбира се, има и изключения и това са точно онези възрастни хора, които си цъкат по таблетите като тинейджъри и сякаш са забравили да остаряват.

Логично следва извода, че за да се предпазиш от остаряване трябва да бъдеш винаги в крак с новите технологии. Предстои всеобхватното навлизане на изкуствен интелект във всички сфери на нашия живот. Не позволявай това да премине покрай теб и само да дишаш пушилката – вземи си и ти роботче, VR очила и самоуправляващ се автомобил!

По отношение на дрехите – смятам че е очевидно. Ако носиш дрехи от преди 20-30 години нито хората ще те възприемат като млад човек, нито ти ще възприемаш себе си като такъв. Без значение на колко години си, облеклото директно се отразява на начина, по който се чувстваш, независимо дали искаш или не.

4. Актуализирай речника си и музикалните си вкусове.

През 2010 г. BBC са направили експеримент, в който са изследвали как средата оказва влияние върху възрастта на хора между 78 и 88 г. За сравнение те отчитали параметри като слух, зрение, захват, дължина на пръстите (!), мускулна маса, плътност на костите, физическа сила, кръв, хормони, подвижност и баланс, за да проверят дали експеримента ще подмлади участниците в него. Хората били изпратени на място, където средата (обзавеждане, музика, облекла, телевизионни предавания, списания) била точно като от преди 35 години. Резултатът бил, че само за седмица тези хора намалили своята възраст с 12 години!

На практика обаче няма как да промениш целия свят да бъде вечно като от твоята младост. Светът се променя всеки ден, вкусовете и теченията се променят и ти не можеш да се бориш с това. А не е и нужно, много по-добре е да се адаптираш към средата и да бъдеш част от нея.

Всяко поколение има свои хитове, свои звезди, свои лафове и жаргони. Докато си в крак с тези неща, ти не само ще се чувстваш млад и свеж, но така ще те възприемат и околните! Ако се затвориш в черупката си и до края на живота си слушаш само музиката от тинейджърските си години, ти директно си лепваш етикета „старец“ не само за останалите, но и в собствените си очи, защото не си актуален в средата, в която се намираш.

5. Обграждай се с млади хора.

Отново стигаме до популярния израз „с какъвто се събереш – такъв ставаш“. Запитай се на колко години искаш да се чувстваш. На 35? На 25? Чудесно, общувай с хора на тази възраст! Това не означава непременно да зарязваш приятелите си като понатрупат годинки. Както вече разбрахме годините не означават остаряване, така че зарязвай само тези, които действително остаряват. Не се шегувам!

Помисли върху следното: човек сменя своята компания много пъти през живота си и това е естествено. Не се чувствай длъжен да бъдеш с някой, ако той те дърпа назад. По-добре (не само за теб, а и за него) е да се насочиш към други хора, отколкото да поддържаш „на системи“ едно приятелство, в което вече се е появила огромна пропаст между твоето мислене и това на другия. Всъщност истински незаменимите приятелства обикновено са не повече от 1-2 в живота, така че всички останали подлежат на „ъпдейт“. Без да „гориш мостове“, без сълзливи раздели, без драми. Просто отделяй повече време за „младите“ и бъди по-зает за „старите“.

6. Не се колебай да правиш щури и екстремни неща.

Това не само ще те накара да се чувстваш по-жив, но и по-млад. Не мисли за това как ще изглеждаш отстрани, какво ще си помислят хората. Те са заети да се тревожат как изглеждат те и какво си мислят за тях другите. Просто опитай да направиш някоя щуротия, като например да нарисуваш с пръст усмивки върху мръсна кола, да намажеш приятел с паста за зъби докато спи или да отмъкнеш шапката на любимия човек, с който сте на разходка, за да го накараш да те гони. Гарантирам ти, ще се почувстваш отново дете (както и твоя приятел) и ще усетиш прилив на енергия, какъвто не си изпитвал от години.

Прави това всеки ден, измисляй малки забавни щуротийки. Остави детето в теб да се забавлява и неусетно годините ще станат нищо не значеща цифра!

7. Продължавай да работиш със страст.

Познаваш ли пенсионер, който постоянно се излежава с дистанционното в ръка и по цял ден гледа телевизия, защото го болят краката, кръста и какво ли още не? Той не лежи, защото го болят. Болят го, защото само лежи. Тялото е така устроено – не го ли използваш, губиш го!

А познаваш ли пенсионер, който от ранни зори е на крак, търчи жизнено по цял ден, шета и се грижи за други хора? Сигурен съм, че не би искал когато се пенсионираш да си като първия, затова не спирай да работиш, да гониш нови цели, да имаш някаква страст, която да те изпълва с енергия и желание за живот всеки ден. Това е изпитана формула не само за дълга младост, но и за дълъг живот.

8. Спортувай.

Не е нужно да се занимаваш професионално със спорт. Всъщност професионалните спортисти системно натоварват телата си до техния предел и след време това обикновено им създава неприятности. Далеч по-лошо обаче е да се обездвижиш. Оптималното решение е ежедневна гимнастика, кардио упражнения във фитнеса, плуване, някаква игра с топка или друго спортно занимание на любителско ниво. Важното е да имаш движение, което ще ти носи физически и емоционален заряд във всеки твой ден.

9. Храни се правилно.

Суровите плодове и зеленчуци са най-добрата храна за запазване на еластичността на кожата и поддържане на здравето и тонуса на тялото на пук на трупащите се години. Опитай се да увеличиш приема на такива храни, а в същото време намали до минимум приема на захар. Тя има опустошително въздействие върху тялото и ускорява процесите на стареене. Ако постепенно намаляваш приема на захар, тя няма да ти липсва, защото ще започнеш да усещаш сладки неща, които съдържат съвсем малко или дори никаква захар.

Не забравяй и достатъчния прием на вода! С възрастта съдържанието на вода в тялото намалява, затова е от голямо значение да запазваш нивото й колкото може по-високо.

10. Тренирай мозъка си.

Проучване на New York University Medical School доказва, че ефекта на стареене, който намалява ефективността на мозъка с времето може да бъде почти напълно елиминиран с помощта на неуробика. Това са упражнения, които допринасят за по-голям хипоталамус, а това ще рече по-добра памет и по-силен ум, независимо от възрастта.

Чудесни упражнения за мозъка, които са ефективни, но много лесни и приятни са следните предизвикателства:
– Измий си зъбите с другата (недоминантната) ръка;
– Вземи си душ със затворени очи;
– Обръщай познати предмети наобратно (снимки, картини, настолни часовници и т.н.);
– Сядай на различен стол на семейната трапеза;
– Опитвай нови за теб храни.
В интернет можеш да откриеш още много упражнения, просто потърси „неуробика“ и „neurobics”.

Финални размисли.

Някак си няма как да пропусна в тази тема да спомена и легендарните Ролинг Стоунс, група Омега и други музиканти, които на възраст над 70 г. правят грандиозни концерти и не си и помислят да спират. Мик Джагър и компания са ярък пример за вечно млади хора, които въпреки тоновете цигари, алкохол и наркотици, които поглъщат са много жизнени и енергични.

Какво може да компенсира отрицателното влияние на над половин век друсане и пиене? Тук едва ли става въпрос за медитация и салати. По-скоро музикантите от Стоунс без вероятно дори да се замислят покриват всички точки от горния списък от 1 до 7 включително. Плюс много секс.

А Луиз Хей дори на над 80-годишна възраст впечатляваше със своя чар, енергичност и бистър ум! Без алкохол и наркотици. Вероятно повече медитация, повече салати и със сигурност огромна страст и отдаденост към нейната работа да помага на хората.

Кой казва, че човек не може да бъде вечно млад?!

Оценка на статията: Оцени с 1 звездичка |Оцени с 2 звездички |Оцени с 3 звездички |Оцени с 4 звездички |Оцени с 5 звездички | (17 оценки, средно: 4,47 от 5)
Гласувай и ти с кликване върху броя звездички, които искаш да поставиш!

Loading...


Благодарности за изображението на:
 📷 Gerd Altmann


Не забравяй да споделиш тази статия с твоите приятели в социалните мрежи:

Подобни статии:

Предколедно Предколедно, София... Обикалям София и видях... За хубавото ми е думата, за лошото няма да говоря. Лошото всеки го вижда, не и хубавото, затова за ху...
Парите наистина (не) могат да те направят щастлив... Въпросът дали парите могат да направят човек щастлив е много спорен. И двата възможни отговора имат много привърженици, както и много аргументи в своя...
По-добре навреме, отколкото никога Точно така, няма грешка в заглавието! Зная, че популярният израз гласи „по-добре късно, отколкото никога“, но моят опит показва, че нещата отлагани за...
Хората не те разбират? Това е за теб! Може да казват, че си странен, ненормален, аутсайдер... Може да казват, че не се вписваш. Ти самият може дори да имаш чувството, че нещо или всичко от...
Разказ за моята среща с диагнозата рак Това е история от моя живот, която за мен не беше никак приятна, но беше много поучителна. Дълго се колебаех дали да я напиша, но накрая реших все пак...
Малките радости са навсякъде Та... по темата за малките радости... Неделя... в метрото, чисто, спокойно... Оглеждам се... и знам, че винаги има нещо интересно да се види, че и ...
Ловецът на изгреви Една сутрин той се събуди много рано. Знаеше, че няма да може да заспи повече.  Утрото не се виждаше през прозорците. Беше тъмно, но нощта отиваше към...
Да излезеш от зоната на комфорт – разказ за моя първи шнорхелинг... Личностното развитие е област, която от много време се радва на голяма популярност, но днес като че ли - повече от всякога. Много популярна тема от та...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Pin It on Pinterest

връщане най-горе