Меню Затваряне

Как да спиш по-добре

Как да спиш по-добре (Изображение: Enrique Meseguer)

Знаеш ли, че средната продължителност на живота в България е 73 години, което означава, че българинът спи средно 24 г. и 4 месеца през живота си?! Спомни си това следващия път, когато решиш да си купиш матрак!
Но матракът далеч не е единствения фактор за добър сън. За да се наспиваш добре е важно не само количеството, но и качеството на съня. Защото добрият сън е не само предпоставка за хубав ден след това, но и за по-добро общо здравословно състояние. В тази статия ще споделя с теб най-добрите препоръки за здрав и пълноценен сън.

1. Махни телевизора и компютъра от спалнята.

Твоето подсъзнание трябва да асоциира спалнята и леглото само с две неща – сън и любов. Гледането на телевизия, фейсбук или изобщо каквато и да е дейност на компютър, телефон или таблет карат подсъзнанието ти да поддържа твоето тяло в будно и работоспособно състояние. Това разбира се пречи на лесното заспиване и пълноценния сън. Ето защо е най-добре поне 30 минути преди лягане да прекратиш всякаква работа с компютри, телевизори и въобще с дисплеи.

2. Обърни внимание на светлината!

Когато е тъмно, ретините на твоите очи синтезират повишено количество мелатонин. Този хормон е много важен регулатор на съня и чрез него тялото ти разбира, че е време за спане. Той е мощен антиоксидант и подпомага за унищожаването на вредните радикали в организма.
Ето защо е важно спалнята да бъде максимално затъмнена по време на сън, както и да има възможно най-слабо осветление за минутите преди сън. Избери лампи с цветна температура до 3000 K, защо тя най-много наподобява светлината при залез. Ако ти се наложи да станеш за нещо през нощта, опитай се да не включваш силни светлини, защото това ще ти попречи да заспиш бързо отново.

3. Заспивай и се събуждай всеки ден по едно и също време.

Прави това минимум 20 дни, за да се превърне в навик и да работи в твоя полза. Заспиването по едно и също време всеки ден ти помага да заспиш по-лесно и бързо. Същото се отнася и за събуждането. Но се постарай да не превръщаш лягането по часовник в стресова ситуация! Плюс/минус 15 минути не са проблем, така че не се тревожи, ако не си в леглото точно на минутата.

4. Не лягай с пълен стомах.

Това е лошо не само за съня, но и за здравето на стомашно-чревния ти тракт. Затова най-добре да приключиш с храненето поне 2 часа преди лягане. Вечерята не трябва да бъде най-обилното хранене за деня, а ако след нея си направиш и една разходка ще е просто идеално!

5. Вземи си 5-минутен топъл душ.

Нали знаеш израза „спах като къпан“. Не е случаен! Топлият душ отпуска тялото и го предразполага към покой.

6. Дръж будилника на разстояние.

И категорично забрави за snooze бутона! Тези сладки 5-минутни дрямки сутрин са много коварни, защото не само, че не помагат да се наспиш по-добре, но и те правят по-сънлив и уморен през целия ден. Сложи будилника (телефона) на място, от където ще го чуваш, но няма да можеш да го спреш без да станеш от леглото. Стани, изключи алармата и не си и помисляй да се върнеш в леглото! Така ще бъдеш сигурен, че няма да допуснеш фалстарт на твоя ден.

7. Обърни внимание на звуците.

За много хора заспиването и спането се получават по-добре на фона на тиха музика. В YouTube има много клипове с 8-часови спокойни мелодии за сън. Можеш да опиташ и с тихи монотонни шумове (например шум от вентилатор), които също се отразяват добре на съня. Важното е да не спиш под звуците на телевизор, защото дори когато съзнанието спи, подсъзнанието слуша. То е устроено така, за да може да те събуди, ако се появи опасност. И тъй като подсъзнанието чува всичко, което става докато спиш, е много лоша идея да си промиваш мозъка с гадостите, които се изливат от телевизията денонощно.

8. Най-добре се спи на хладно.

Температури в спалнята от порядъка на 19 градуса през зимата и 24 градуса през лятото са предпоставка за по-качествен сън. Чистият въздух също е важен, затова е препоръчително да проветряваш спалнята преди и след сън.

9. Петте минути преди да заспиш.

Мисли си хубави неща, мисли това, което искаш да запечаташ в подсъзнанието си през нощта. Колкото по-често правиш това, толкова повече хубави сънища ще имаш. Много добра стратегия е когато затвориш очи да благодариш на ум за всичко хубаво, което ти се е случило през деня.

10. Спи на хубав матрак.

След като 1/3 от твоят живот преминава в сън, не е хубаво да се мъчиш на някой стар и провиснал матрак. Неправилната стойка е причина не само за некачествен сън, но и редица неприятни болки в кръста, гърба и врата. Препоръчвам ти да спиш на матрак, който не е деформиран. По отношение на твърдостта – по-твърдите матраци са за предпочитане.

11. Нито много, нито малко сън.

Оптималното време за сън при различните хора е различно. То варира между 6 и 8 часа. Аз лично спя по около 7 ч. и 20 минути и се чувствам чудесно. Недоспиването, особено когато е хронично може да доведе до редица здравословни проблеми, например диабет. Прекалено дългият сън – 9 и повече часа също не е добре да се превръща в ежедневие. Разбира се, ако ти се е наложило да будуваш дълго време, нормално е след това да наваксаш с повече часове сън, но това трябва да бъде по-скоро изключение, не начин на живот. Що се отнася до следобедния сън, ако го практикуваш той не трябва да е след 16 ч., защото ще попречи на лесното ти заспиване вечерта.

Приложи идеите, които споделих с теб в своето ежедневие и ще се радваш не само на по-качествен сън, но и ще заспиваш по-лесно. Без да броиш овце, без да пиеш хапчета… Всички знаем какво причиниха на Мерилин Монро хапчетата за сън. И макар, че днес има и по-безвредни, на билкова основа и т.н., много по-добре е ако тялото ти не очаква да изпиеш хапче, за да заспи всяка вечер, нали?!

Оценка на статията: Оцени с 1 звездичка |Оцени с 2 звездички |Оцени с 3 звездички |Оцени с 4 звездички |Оцени с 5 звездички | (14 оценки, средно: 4,36 от 5)
Гласувай и ти с кликване върху броя звездички, които искаш да поставиш!

Loading...


Благодарности за изображението на:
 📷 Enrique Meseguer


Не забравяй да споделиш тази статия с твоите приятели в социалните мрежи:

Подобни статии:

Да обичаш означава да щадиш сърцето на другия... В автобуса. На седалката до мен едно симпатично тинейджърче слуша музика в слушалките си... Казах симпатично и наистина го мисля, защото, когато бях у...
Как да се справиш със здравословен проблем Започвам с едно много важно уточнение и то е, че тази статия се отнася само за действителни здравословни отклонения. За болести, които са плод на твои...
Ловецът на изгреви Една сутрин той се събуди много рано. Знаеше, че няма да може да заспи повече.  Утрото не се виждаше през прозорците. Беше тъмно, но нощта отиваше към...
Как да се справиш с гнева Всеки човек изпитва гняв понякога и това е неизбежно. За съжаление гневът има много негативно влияние върху нашето поведение и резултатите от него, ка...
Как да бъдеш винаги в настроение Всеки човек има моменти, а понякога и цели дни, в които е тъжен и нещастен често без дори да знае защо. Вероятно и с теб е така. Но дори и да има конк...
Как да отслабнеш и защо досега не успяваше Искам още от самото начало да ти кажа, че в тази статия няма да намериш диети и фитнес програми за отслабване. Това са неща, които можеш да намериш на...
Как да се излекуваш от гъбички по краката ​ Гъбички по краката имат много хора и това не е никак чудно. Гъбичките се разпространяват лесно, а се лекуват трудно. Всъщност не е чак толкова трудно ...
Как да се избавиш от хипохондрия Щом четеш тази статия, значи вероятно вече знаеш или подозираш, че страдаш от хипохондрия. Аз самият дълго време бях в плен на това "заболяване" и то ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Pin It on Pinterest

връщане най-горе