Меню Затваряне

Как да се справиш с гнева

Гняв (Снимка: composita)

Всеки човек изпитва гняв понякога и това е неизбежно. За съжаление гневът има много негативно влияние върху нашето поведение и резултатите от него, както и върху нашето здраве. В тази статия ще споделя с теб най-мощните средства, с чиято помощ да контролираш гнева си. Забелязваш ли, че не използвам думите „избягваш“ или „потискаш“? Това не е случайно и сега ще разбереш какво имам предвид.

1. Не се опитвай да избягаш от гнева.

Няма какво да се лъжем, всеки е опитвал да го прави поне веднъж. И ако за кратко това е вършило работа, впоследствие опитът се е провалял с гръм и трясък. Това е естествено. Гневът е чувство, и като всяко чувство, което се появи у теб, не можеш да се правиш, че то не съществува. Защото така само го подтискаш, не го прогонваш. Това подтиснато чувство ще продължи да заяква и в един момент ще излезе от бърлогата си, ще те хване за ръка и ще направите заедно някоя голяма глупост, за която после ТИ ще съжаляваш. Звучи ли ти познато? Това е както му казват „да ти падне пердето“.

Казано просто – не подтискай и не пренебрегвай гнева в себе си. Бъди на щрек за него и когато се появи не се прави, че не го забелязваш ами направо му вдигни мерника!

Какво да правиш после? Имаш няколко много добри опции.

2. Дишай бавно и дълбоко.

Спри всякакви други мисли, всякакви други действия и за няколко секунди просто дишай. Вдишвай въздух бавно и дълбоко. Издишай напълно и повтори. Брой до 10. На чисто физиологично ниво това действие ще се противопостави на надигащата се в теб агресия и ще те предпази от необмислени действия.

3. Замени гнева със съжаление.

Някой те ядоса и вече усещаш как гнева в теб се надига? Стоп! Не наказвай човека! От това накрая теб ще те боли повече. Съжали го, искрено и с цялото си сърце! Това ще прогони гнева ти със сигурност. Просто няма как едновременно да съжаляваш някого и да му се гневиш.

Някой ти е засякъл пътя с колата? Жена му иска развод, защото той е неудачник и е загубил работата си. Не го наказвай, той вече е много наказан. Съжали го и го забрави! Жена ти е похарчила последните ви пари до заплата за гримове и фризьор? Прости й, тя иска да те впечатли, защото ти за нея си всичко и се страхува да не те изгуби. Колегата ти на работа постоянно си приписва твои заслуги, за да вземе месечния бонус? Съжали го – той прави това, защото майка му е болна и има нужда от пари.

Зная, веднага ще кажеш, че това са много нагласени сценарии и в реалния живот не става така. Идея си нямаш колко добър сценарист е реалния живот. Нямаш ни най-малка представа кой през какво е минал и колко по-гадно му е в момента, отколкото на теб. Винаги, когато забележиш гняв на хоризонта се сещай за сценарий, при който субекта на гнева ти заслужава съжаление. Ще изпиташ моментално облекчение.

4. Вместо да съдиш – прощавай бързо.

Каквото и да му се е случило на другия, няма право да се държи така с теб, нали? До, но вече е сторено… Прости на човека и забрави! Прошката е най-голямата добрина, която можеш да направиш… на СЕБЕ СИ. Защото ако не простиш, ти ще имаш чувството за несправедливост. Чувството за несправедливост ще породи желание да съдиш и наказваш. А желанието да накажеш ще те върне в изходна позиция – гняв. Нямаш нужда от това. Вселената си знае работата. Тя дава на всеки това, което е заслужил, без изключения. Затова прости, направи го за себе си, за да се освободиш от един напълно ненужен товар.

5. Превърни гнева в движеща сила.

Гневът всъщност е душевна болка от някаква несправедливост, обикновено срещу теб самия. За болката, предизвикваща гнева има много добър цитат:

„Има два начина, по които можеш да се справиш с болката. Да я оставиш да те разруши или да я използваш като стимул да желаеш повече и да работиш по-здраво.“
/Тейлър Суифт/

Тейлър е уникален пример за това, което казва. Цялата помия и злоба, която изливаха върху нея в ранните й години, тя успя да трансформира в музика. Гневът й към хейтърите й даде сила и вдъхновение да напише и изпее най-хитовите си песни, които през 2014 г. и 2015 г. я изстреляха на върха на всички класации. Така тя постигна мечтата си и стана супер звезда.

Вместо да рушиш и да беснееш, опитай да насочиш цялата тази енергия в нещо, което искаш да постигнеш. Покажи, че можеш, покажи, че заслужаваш, не на тях, на себе си! Използвай гнева като движеща сила и ще постигнеш повече, отколкото подозираш.

След като гневът ти премине е добре да предприемеш действия, с чиято помощ по-рядко да изпадаш в състояние на гняв. Ето още няколко конкретни действия, които ще ти помогнат да постигнеш това:

6. Не премълчавай нещо, което те дразни.

Да речем, че твоя колежка вика и се хили много натрапчиво, всеки път, когато говори по телефона. Това те дразни, но ти никога не й казваш. След това шефът казва смешка, в която ти се струва, че се майтапи с теб. Отново не коментираш. Вечерта се прибираш у дома, виждаш, че детето е оплескало цялата покривка с мармалад. Сега вече детето го отнася и заради колежката, и заради шефа, и заради всеки друг, който през този ден те е подразнил.

Разбира се, веднага можеш да съжалиш детенцето с мисълта, че докато то се е хранило котката е дръпнала покривката. Но далеч по-добре е изобщо да не стигаш до тази ситуация. Ето защо, когато нещо в някой те дразни – не премълчавай, не отлагай! Поеми дълбоко въздух и съвсем бавно и спокойно обясни на човека какво не ти харесва. Това със сигурност ще те накара да се чувстваш по-добре, а и по всяка вероятност другия ще се съобрази с молбата ти.

7. Избягвай ситуации, които те ядосват.

Сутрешният трафик те изнервя? Тръгни по-рано или пътувай с градския транспорт! Всеки по-дълъг разговор по телефона с майка ти се превръща в караница? Говори по-кратко… Не е нужно непрекъснато да тестваш новите си умения за справяне с гнева. Вместо това можеш спокойно да избегнеш голяма част от нещата, които предварително знаеш как ще ти се отразят.

8. Откажи се от контрола.

Много честа причина за пристъп на гняв е поведение, което не отговаря на твоите разбирания, желания и мисли. Не забравяй, че първо човекът не може да чете твоите мисли и второ – вероятно не ти е подчинен и не е длъжен да прави каквото на теб ти се иска. Това неминуемо ще те изкара извън релси, затова е най-добре да се откажеш от идеята да управляваш всички. Желанието ти за контрол над някой или нещо върху което нямаш власт най-чесо се случва неосъзнато зад колисите на твоето съзнание. Ето защо не винаги е лесно да го разпознаеш, ако не се наблюдаваш внимателно. Но когато усетиш, че това се случва, просто приеми мисълта, че не можеш да контролираш всичко и е безпредметно да се опитваш. Колкото повече свикнеш да приемаш, вместо да се стремиш да управляваш това, което не зависи от теб, толкова по-свободен ще се чувстваш.

9. Не бъди жесток със себе си.

Ако често ти се случва да се ядосваш на собствените си постъпки, постарай се да бъдеш по-снизходителен към теб самия. Няма значение какво си сгрешил. Да се самообвиняваш няма да направи грешката ти по-малка или да изкупи вината ти. Но фокусирането върху нея и гневът е много вероятно да предизвикат друга грешка. Вместо да се бичуваш си кажи на ум, че си направил каквото можеш и, че следващия път ще се стараеш повече.

Сигурен съм, че тези насоки ще ти помогнат да се справиш по-лесно с гнева в твоето ежедневие и животът ти ще бъде по-лек и приятен. Не забравяй възможността да се обърнеш към психолог, което несъмнено много ще те улесни. Посещението при психолог не е признак на слабост, а точно обратното. Това е израз на твоята сила да признаеш, че можеш и по-добре. Слабите хора прикриват проблемите. Крият ги само от себе си, от околните никога не успяват. Силните признават пред себе си своите недостатъци и правят необходимото да ги преодолеят.

Оценка на статията: Оцени с 1 звездичка |Оцени с 2 звездички |Оцени с 3 звездички |Оцени с 4 звездички |Оцени с 5 звездички | (12 оценки, средно: 4,58 от 5)
Гласувай и ти с кликване върху броя звездички, които искаш да поставиш!

Loading...


Благодарности за снимката на:
 📷 composita


Не забравяй да споделиш тази статия с твоите приятели в социалните мрежи:

Подобни статии:

Как да препрограмираш своето подсъзнание чрез медитация... Предполагам няма да разкрия нищо ново за теб като ти кажа, че твоите емоции, реакции и настроения до голяма степен се управляват от твоето подсъзнание...
Притча за 84-тия проблем "Не можеш да избягаш от бедата. Не съществува толкова далечно място." /Чичо Ремъс/ Случвало ли ти се е понякога да имаш чувството, че всичко е с...
Как да бъдеш неуязвим за критика и хейтъри Знаеш ли какъв е начинът да не бъдеш критикуван никога? Отговор на този въпрос мога да ти дам веднага, само в едно кратко изречение - никога не прави ...
Ловецът на изгреви Една сутрин той се събуди много рано. Знаеше, че няма да може да заспи повече.  Утрото не се виждаше през прозорците. Беше тъмно, но нощта отиваше към...
Как да спиш по-добре Знаеш ли, че средната продължителност на живота в България е 73 години, което означава, че българинът спи средно 24 г. и 4 месеца през живота си?! Спо...
Как да бъдеш винаги в настроение Всеки човек има моменти, а понякога и цели дни, в които е тъжен и нещастен често без дори да знае защо. Вероятно и с теб е така. Но дори и да има конк...
Притча за близостта, караниците и любовта "Живеят само влюбените, останалите просто съществуват." /Уилям Шекспир/ Притчата. Веднъж един мъдър учител събрал учениците си и ги попитал: - З...
Притча за дървения сал „Тези планини, които носиш, ти трябваше само са да изкачиш.“ /Найва Зебиан/ Случвало ли ти се е понякога да се чувстваш претоварен от грижи, задълже...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Pin It on Pinterest

връщане най-горе