Меню Затваряне

Как да се справиш със стреса

Стрес (Изображение: Pete Linforth)

Стресът е в основата на всички болести. Той нарушава нормалното функциониране на тялото като система, както и правилната обмяна на веществата. Тези дисбаланси неминуемо водят до неприятни последици за теб и твоето зрение. Ето защо справянето със стреса е много важна задача за всеки. Това обаче не е особено лесно предвид динамичното ежедневие, в което живеем, но за щастие има изпитани техники, с чиято помощ можем да постигнем много в посока намаляване на стреса. Ще започна с това, че всъщност…

1. Няма стрес ако ти не го създадеш.

„Начинът, по който избираме да виждаме света създава света, който виждаме.“
/Бари Нийл Кауфман/

Реално най-много стрес има по време на война, природно бедствие или терористична атака. Общо взето събития, при които животът и здравето са силно застрашени, действията се развиват много бързо и във всеки миг може да се случи нещо ужасно с всеки човек.

В нормалното ни ежедневие ние наричаме стрес това, че няма къде да паркираме на центъра, това че сме затруднени да си плащаме кредита или това, че скоро имаме изпит. Скъсаните чорапогащници и счупените нокти няма да ги коментирам…

Факт е, че живеем в спокойни времена, но всичко, което се случва по различен от желания от нас начин ние превръщаме в поредната драма. Тази изкуствена драма ние наричаме „стрес“ и тя ни се отразява точно по този начин – стресово. Получава се омагьосан кръг – колкото по-стресиран е човек, толкова по-лесно се стресира от дребни неприятности.

Опитай всеки път, когато ти се случи нещо, което те стресира да се запиташ наистина ли се случва нещо опасно или просто по навик преекспонираш нещата. Тази тактика ще ти помогне да възприемаш стресовите иначе ситуации много по-спокойно и да намалиш напрежението върху себе си осезаемо.

2. Разбери, че не можеш да предскажеш бъдещето.

Човек възприема като стрес тези неща, които предполага, че ще се отразят негативно на живота му. В действителност не можеш да знаеш как едно нещо ще ти се отрази в дългосрочен план. Много често неприятните събития впоследствие водят до много хубави неща, които иначе не биха се случили. Порови се в спомените си и ще се убедиш, че е така. Неслучайно народът казва „всяко зло за добро“. Ето защо вместо да се стресираш от всички на пръв поглед неприятни неща, приемай ги с мисълта, че всичко се случва за твое добро. Така се живее много по-лесно, а и в стреса и тревогите все още ползи не са открити.

3. Спортувай.

Ако си имал напрегнат ден, чудесен начин да се разтовариш е като си направиш една тренировка във фитнеса или поиграеш любим спорт. Без да гониш рекорди, просто се наслади на движението и на душевното спокойствие, което ще ти донесе то.

4. Вземи си вана или топъл душ.

Това е чудесен начин да отпуснеш тялото си. И тъй като емоциите са пряко свързани с физическото състояние на тялото, топлият душ ще отпусне и натоварената ти нервна система. Можеш да направиш ефекта от ваната още по-добър с ароматни соли.

5. Гали котка или разхождай куче.

Взаимодействието с домашно животно е много силно облекчение при състояние на силен стрес. Мъркането на котките доказано действа успокояващо, както и играта с куче. Домашните животни винаги усещат, когато любимият им човек не се чувства добре и често дори сами отиват при него. Не забравяй и това, че на своя домашен любимец можеш да споделиш всичко и той никога няма да ти се присмее или да те отхвърли.

6. Секс и любов.

Сексът и стресът са тясно свързани по два начина. Първият е всеизестното – стресът се отразява отрицателно на желанието за секс, както и на самия секс. Лошото представяне в секса от своя страна също се превръща в стрес.

В същото време обаче сексът е отлично средство за намаляване на стреса. При това не само, когато вече се е натрупал стрес, но и преди появата му. Сексът прави и мъжете и жените по-устойчиви на стрес на следващия ден. Това съответно повишава желанието за секс. И така, колелото може да се завърти в твоя полза или обратно. За да бъде в твоя полза може много да помогне романтиката. Постарай се с обстановката – лека вечеря, ароматни свещи, подходяща музика, сметана, ягоди и т.н. Романтиката ще те накара да забравиш стреса, а заедно с това ще дойде желанието за секс.

7. Майндфулнес.

Най-общо казано майндфулнес се нарича осъзнаването и живеенето в настоящия момент. Обикновено човек прекарва почти 100% от времето си мислейки за отминали или бъдещи събития. В същото време нещата, които прави в момента, той прави механично, това, което се случва в момента минава покрай него незабелязано. С други думи той пропуска единственото време, което наистина има – настоящия момент. Майндфулнес практиките помагат на човек да се върне в настоящето и да се наслаждава на живота си, осъзнавайки всеки един момент от него. Това, разбира се, е изключително полезно за редуциране на стреса. Чрез майндфулнес човек се научава да бъде по-наясно със своите мисли, да не реагира първосигнално и да разбира по-ясно емоциите на другите. Той също така свиква по-малко да се тревожи за бъдещето си, а това е от съществено значение за спокойното приемане на много иначе стресови ситуации.

8. Смях.

Чудесен начин да избегнеш стресова ситуация е да я обърнеш на майтап. Това е напълно осъществимо, защото в почти всяка ситуация можеш да откриеш нещо комично. Все пак за нетрениран шегаджия не е особено лесно, защото изисква бързо съзнателно обръщане на нагласата на 180 градуса. Хубавото е, че успееш ли да промениш нагласата си спрямо създалата се ситуация, смехът моментално ще прогони всички наченки на стрес в твоето емоционално състояние. Като за начало опитай да се шегуваш със себе си. И без друго не е добре човек да се взема прекалено на сериозно. А през останалото време вицовете, смешките и комедийните клипове се отразяват много добре като профилактика и подсилване на твоя антистресов „имунитет“.

9. Подбирай обкръжението си.

Това не се случва за един ден, но постепенно можеш да промениш своята среда. Нали усещаш как има хора, с които като говориш ти е приятно и се чувстваш по-спокоен? В същото време има и хора, които те натоварват с думите си, с действията си, с тяхната припряност, мрънкане или нервно поведение. Избягавай да общуваш с тези хора и прекарвай повече време с тези, които те карат да се чувстваш добре. Ако е необходимо – смени и работата си. Не трябва да жертваш здравето си за пари, защото това ще те принуди не след дълго да жертваш парите си за здраве. А повярвай ми, обменният курс е много неизгоден за теб и в двете посоки!

10. Спри да гледаш телевизия.

В днешно време телевизията все по-бързо губи популярност. Но ако ти все още си от хората, които си причиняват телевизия, трябва да бъдеш наясно, че тя има огромен принос за твоите стресови състояния. Огромните количества лоши новини, драми и трагедии, които се изливат непрекъснато от телевизионния екран не са случайни, а съвсем целенасочени. Телевизиите умишлено подбират само най-скандалните и тревожни новини, за да те накарат да продължаваш да гледаш, тръпнейки да разбереш дали наистина се задава трета световна война или направо идва края на света. А когато няма достатъчно ужасяващи новини, журналистите дават всичко от себе си, за да превърнат в съкрушителна драма някакви съвсем тривиални случки. Най-лошото за теб е, че ти несъзнателно копираш този начин за възприемане на действителността. И отново несъзнателно превръщаш всяка случка в голяма трагедия, в която ти си главния потърпевш. Сега след като знаеш как ти се отразява гледането на телевизия и новинарски сайтове остава да направиш само едно – изключи кабелната телевизия, спри да я плащаш и започни да гледаш и четеш в интернет само тези неща, които ти носят полза, забавление или и двете.

11. Стой далеч от транквиланти.

Макар да действат бързо и силно, тези лекарства не са никак безобидни и трябва да се прилагат само за много тежки състояния, когато нищо друго не помага. Вместо да се тъпчеш с успокоителни, опитай билков чай с успокояващо действие – жълт кантарион, лайка, маточина или мента. Билковите таблетки валериана имат много добро действие и се отпускат без рецепта, но все пак не превръщай приема им в ежедневие. По-добрата стратегия е да ги държиш в аптечката за всеки случай и да се постараеш да се справяш и без тях. Не забравяй, че силата на ума е най-добрия инструмент, който можеш да използваш.

Факт е, че ние не избираме нашия характер. Някои от нас са по-спокойни, други са по-напрегнати по природа и за тях стресовите ситуации са повече. Но независимо какъв е твоя характер, ако твоето желание е да имаш по-спокоен живот, направи всичко възможно да превърнеш описаните от мен тактики в твои навици. Това непременно ще направи живота ти по-лек.

Оценка на статията: Оцени с 1 звездичка |Оцени с 2 звездички |Оцени с 3 звездички |Оцени с 4 звездички |Оцени с 5 звездички | (17 оценки, средно: 4,12 от 5)
Гласувай и ти с кликване върху броя звездички, които искаш да поставиш!

Loading...


Благодарности за изображението на:
 📷 Pete Linforth


Не забравяй да споделиш тази статия с твоите приятели в социалните мрежи:

Подобни статии:

Притча за спуканата делва Имало едно време една жена. Всяка сутрин тя излизала от дома с две делви, които носила на кобилица на врата си и отивала до чешмата за вода. Пътят не ...
Как да се избавиш от хипохондрия Щом четеш тази статия, значи вероятно вече знаеш или подозираш, че страдаш от хипохондрия. Аз самият дълго време бях в плен на това "заболяване" и то ...
Разказ за моята среща с диагнозата рак Това е история от моя живот, която за мен не беше никак приятна, но беше много поучителна. Дълго се колебаех дали да я напиша, но накрая реших все пак...
Предколедно Предколедно, София... Обикалям София и видях... За хубавото ми е думата, за лошото няма да говоря. Лошото всеки го вижда, не и хубавото, затова за ху...
Как да откажеш цигарите "Няма нищо по-лесно от това да спреш цигарите. Аз лично съм го правил хиляди пъти." /Марк Твен/ Ще започна с това, че аз съм бивш пушач. Пуших силно...
Притча за монаха и лютнята Имало едно време един монах на име Сона. Той бил добър и верен ученик на Буда, но една мисъл не му давала мира. Един ден той се обърнал към Буда с въп...
Хората не те разбират? Това е за теб! Може да казват, че си странен, ненормален, аутсайдер... Може да казват, че не се вписваш. Ти самият може дори да имаш чувството, че нещо или всичко от...
Осмомартенско Предосмомартенско... Това, с подаръците, абе много тегава работа...От девойки до старини жените все очакват цвете или подарък от любимия, ако не за др...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Pin It on Pinterest

връщане най-горе