Меню Затваряне

Как да се мотивираш за успех

Мотивация за успех (Снимка: klimkin)

Един от популярните у нас гуру-лайфкоучове, супер готиният шоумен-писател на тухлени книги наскоро направи видео, в което коментира въпроса за мотивацията. Аз лично веднъж ходих на събитие на този човек и бях изключително зареден от начина, по който проведе няколко часовото непредставление, нешоу или както там се наричаше. Той е един от българите, чиито успехи много ме радват, въпреки странното му на моменти поведение. Освен това съм съгласен с почти всичко от нещата, които говори. Може би това се дължи на факта, че той обича да превежда Тони Робинс. Но в онова свое видео за мотивацията той каза неща, които не съм очаквал да чуя от него.

Във въпросното видео той коментира това, че много хора се обръщали към него с очакване да ги мотивира да постигнат еди-какво си. Той отговори в клипа, че това не може да стане, че той не може да мотивира някой, ако той самия не носи в себе си мотивацията. На пръв поглед това е логично и смислено изказване. Но на второ четене идва въпроса „Ти щом като не можеш да ме мотивираш, за какъв… си ми тогава, господин лайф-коуч?“.

Аз вярвам, че за всяко нещо има начин, затова реших да пробвам АЗ да те мотивирам. И не ми беше трудно да се сетя как – по същия начин, по който мотивирам себе си.
Но сега няма да говорим за мен. Ще говорим за теб, за твоята мечта и твоя живот.

1. Да започнем с твоята мечта.

Ако си мислиш, че нямаш мечта – заблуждаваш си. Всеки има мечти, но не всеки ги забелязва, защото първоначално те са малки, плахи и срамежливи създания. Ако не чуваш техния зов то е, защото врявата на чуждото мнение ги заглушава. Когато спреш да слушаш кой какво смята, че трябва да постигнеш ще имаш уши да чуеш своя вътрешен глас и ще знаеш за какво мечтаеш. Запомни, че няма значение колко лесно осъществима е твоята мечта. Значение има само това колко силно вярваш в нея. Колкото повече вярваш в нея, толкова по-голяма става тя.

2. Да поговорим за теб.

Каквато и да е твоята мечта, никой никога няма да я сбъдне вместо теб. Ти си главното действащо лице в твоята история. Ако някой ти каже, че твоята мечта не може да се осъществи, припомни си – това е неговия път, който не води до твоята мечта. Ти имаш свой път и дали ще постигнеш своята мечта, зависи само от теб. Дори и никой преди теб да не е успял, това е историята ПРЕДИ ТЕБ. Но твоята история и това, което се случва с нея се пише само и единствено от теб!

„Независимо дали мислиш, че можеш или не можеш, и в двата случая си прав.“
/Хенри Форд/

3. Да поговорим за твоя живот.

Аз много се вълнувам, защото това е точката, в която трябва да успея да те мотивирам. Би трябвало и ти да се вълнуваш, защото говорим за ТВОЯ живот. Та той е най-ценното, което имаш, нали?! Без него всичко друго губи смисъл. И най-хубавото е, че ТВОЯТ ЖИВОТ е единственото, от което се нуждаеш, за да можеш ТИ да постигнеш своята мечта. Той е единствения наистина необходим ти ресурс. Ако го използваш правилно всички други ресурси ще привлечеш сам при теб.

И както пилотите на самолети се шегуват, че „в летенето единственото сигурно нещо е приземяването“, аз ще ти напомня, че в живота единственото сигурно нещо е смъртта. Всичко друго е в сферата на вероятностите, но смъртта – тя е задължителна. Ето защо е логично да помислиш първо за неизбежното.

Помисли за твоя последен ден от този живот. Представи си как лежиш на леглото, как поемаш последните си глътки въздух и през съзнанието ти изплуват всички онези неща, които искаше да направиш, но не направи. Всички онези места, които искаше да посетиш, но пропусна. Всички онези мечти, които искаше да постигнеш, но чакаше подходящия момент. А той никога не беше достатъчно подходящ за теб. Представи си сълзата, онази последна сълза, която ще се спусне по сбръчканото ти лице преди да затвориш очи за последен път. Представи си болката на съжалението за пропиляното време и хилядите пропуснати възможности. Точно това страдание ще разкъсва душата ти, когато тя напуска тялото.

Сега си представи друго. Представи си, че си отново на същото легло. Лежиш спокойно, гледаш през прозореца и знаеш, че това е твоя последен ден от този живот. Изпълнен си с чувство на благодарност за всичко. За всеки миг от него. Благодарност за целия твой изминал живот. Дори и за този твой последен ден, в който можеш да си припомниш всички онези неща, които успя да направиш. За всичко, което опита, но се провали. После опита отново и отново и успя. И всички онези неща, които така и не успя да направиш, но поне опита. Всички твои мечти, за които ти говореха, че са невъзможни, но ти доказа, че са лесни. Така, както се усмихваш в момента, така ще се усмихваш и тогава, в деня, в който с благодарност ще затвориш очи за последен път през този живот.

Както казват старите хора, накрая няма да съжаляваш за нито едно нещо, което си опитал, независимо дали си успял или не. Но сега е момента да направиш така, че да не съжаляваш за нещата, които искаш да направиш, но така и не опитваш.

Аз никога няма да забравя думите на един дядо, които преди много години ми каза с усмивка и поглед вперен в хоризонта: „Еееех, хубав живот беше….“. Направи това, което зависи от теб, за да можеш един ден и ти да изречеш с усмивка тези думи!

Оценка на статията: Оцени с 1 звездичка |Оцени с 2 звездички |Оцени с 3 звездички |Оцени с 4 звездички |Оцени с 5 звездички | (9 оценки, средно: 4,78 от 5)
Гласувай и ти с кликване върху броя звездички, които искаш да поставиш!

Loading...


Благодарности за снимката на:
 📷 klimkin


Не забравяй да споделиш тази статия с твоите приятели в социалните мрежи!

Подобни статии:

Как да бъдеш неуязвим за критика и хейтъри Знаеш ли какъв е начинът да не бъдеш критикуван никога? Отговор на този въпрос мога да ти дам веднага, само в едно кратко изречение - никога не прави ...
Притча за дървения сал „Тези планини, които носиш, ти трябваше само са да изкачиш.“ /Найва Зебиан/ Случвало ли ти се е понякога да се чувстваш претоварен от грижи, задълже...
Хората не те разбират? Това е за теб! Може да казват, че си странен, ненормален, аутсайдер... Може да казват, че не се вписваш. Ти самият може дори да имаш чувството, че нещо или всичко от...
Как да отслабнеш и защо досега не успяваше Искам още от самото начало да ти кажа, че в тази статия няма да намериш диети и фитнес програми за отслабване. Това са неща, които можеш да намериш на...
За чувствата и техния срок на годност Съвсем наскоро се срещнах с една психоложка, с която разговаряхме по доста теми. Направихме и няколко игри, които за мен бяха много интересни и въздей...
Разказ за силата на закона за привличането Когато става дума за закона за привличането, аз научих основните неща около него преди близо 10 години. Но незнайно защо за мен така си и остана само ...
Разказ за моята среща с диагнозата рак Това е история от моя живот, която за мен не беше никак приятна, но беше много поучителна. Дълго се колебаех дали да я напиша, но накрая реших все пак...
По-добре навреме, отколкото никога Точно така, няма грешка в заглавието! Зная, че популярният израз гласи „по-добре късно, отколкото никога“, но моят опит показва, че нещата отлагани за...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Pin It on Pinterest

връщане най-горе