Меню Затваряне

Как да се избавиш от хипохондрия

Хипохондрия (Снимка: Tim Gouw)

Щом четеш тази статия, значи вероятно вече знаеш или подозираш, че страдаш от хипохондрия. Аз самият дълго време бях в плен на това „заболяване“ и то управляваше живота ми, макар и да не го осъзнавах ясно. За щастие успях сам да постигна много в посока на преодоляването на хипохондрията и с радост бих споделил моя опит и знания с всеки, който иска да ги използва. Има няколко много специфични симптоми на хипохондрия, които ако откриваш в себе си е добре незабавно да вземеш мерки, за да се освободиш от тази напаст, която трови ума и тялото ти. Ето какво е характерно за хипохондрика:

– Непрекъснато си открива разнообразни тревожни симптоми, които смята, че може да са признак на различни болести;
– За всяко нещо, което му прави впечатление в неговото здравословно състояние изчита всичко, което намери в интернет – статии, форуми, научни публикации;
– Често посещава лекар и дори когато му кажат, че всичко е наред, той остава с убеждението, че просто лекарите са некомпетентни и/или не му обръщат достатъчно внимание;
– Страхува се, че ако не обърне внимание на някой симптом, може да пренебрегне много важен сигнал, че с тялото му е на път да се случи нещо ужасно или дори фатално;
– Обича да чува от медицинските лица „всичко е наред“, но за съжаление скоро след това открива нещо друго, което го тревожи.

Възможна е и пълната противоположност – никога не отива на лекар от страх, че ще му кажат най-лошото, ще потвърдят съмненията му за тежко и нелечимо заболяване.

Неслучайно изброих тези „симптоми“ в трето лице, единствено число. Целта на това е да ти помогна да се погледнеш отстрани, защото много често симптомите на хипохондрия са маскирани в собственото съзнание като отговорно отношение към себе си и грижа за собственото здраве. А всъщност е точно обратното. И не е задължително да отговаряш на всички от изброените неща. Разбира се, ако нищо от тях не се отнася за теб, то можеш спокойно да спреш да четеш до тук. Но ако поне в една от изброените особености позна себе си, значи тази статия ще ти помогне да направиш нещо наистина полезно и важно за теб и твоето здраве. А то е да изкорениш хипохондрията веднъж завинаги от (под)съзнанието си.

На практика хипохондрията е страх. Страх от болести, и свързаните с тях лечения, операции, дори смърт. И като от всеки страх, от този също не можеш да избягаш и да се скриеш, защото той ще те намира навсякъде. Не можеш да се правиш, че не съществува, защото това е временно решение, при което страхът тихомълком става все по-голям, докато си стои пренебрегнат там – в ъгъла на стаята. И в един момент изригва и те смачква. Това, което трябва да направиш е да осъзнаеш, че този страх е само страх и нищо повече. Да разбереш, че има разлика между страх и реална опасност. По този начин ти можеш да разпознаеш и осъзнаеш страха, да се изправиш срещу него и да го победиш. Не чрез отхвърляне, а чрез открито признаване и осъзнато разбиране на абсурдността на този страх.

Всъщност е добре да се замислиш точно от какво се страхуваш! Кое е най-най-лошото, което може да се случи с твоето здраве?

Може би да умреш, нали?! Е, имам новина за теб. ТИ ВЕЧЕ СИ УМРЯЛ! Казвам ти го съвсем сериозно. Очевидно не са те погребали, обаче това е само, защото още мърдаш. Но си умрял. Просто защото не живееш. Ти не живееш! Вместо да се наслаждаваш на живота си, на мига, на настоящето… ти прекарваш времето си в страх, че ще изгубиш живота си. Вероятно ще се съгласиш, че това е истинско безумие, от което трябва да се измъкнеш…

Затова сега ще споделя с теб няколко техники, които ще те върнат към живота. И ще ти помогнат да победиш своя страх от болести. Тъй като хипохондрията се развива изцяло на ниво съзнание и най-вече подсъзнание, цялата работа, която трябва да извършиш е с ума. Имай предвид, че е лесно да вкараш в съзнанието си правилните утвърждения и идеи, но по-важното е те да стигнат до твоето подсъзнание, за да изместят сегашните ти мрачни и зловредни убеждения. Защото докато не го направиш, подсъзнанието винаги ще се стреми да те върне към стария, добре познат начин на мислене – този на хипохондрика. Трудното е в това, че не можеш да въздействаш директно на подсъзнанието си, където всъщност си правят парти твоите страхове. Можеш да го въздействаш индиректно, посредством съзнанието си, чрез продължително и многократно повтаряне на правилните мисли. До кога ли? Докато те се превърнат в убеждения и започнат да нахлуват в главата ти сами, точно както сега нахлуват тревогите. А ето и самите конкретни мисли и техники, които да прилагаш:

1. Всички умират. Но не всички живеят.

Фокусирай вниманието си върху това, че живееш и се радвай на живота. Бъди благодарен за живота, който имаш и използвай „лупата“, с която търсиш сиптоми, за да откриеш всичко хубаво в теб и около теб. Всичко прекрасно, което така неблагодарно пренебрегваш, когато се вживяваш в поредната ти хипохондрическа криза. Зная, че не го правиш съзнателно, затова те призовавам – започни да правиш нещата съзнателно, в твоя полза! Разбери, че хората, които живеят щастлив живот не са по-здрави от теб. Да, те изглеждат такива и се чувства така. Защото те така са избрали. Щастието и спокойствието са въпрос на избор, нищо повече. Твоето състояние (душевно, а от там и физическо) е такова, каквото ти избереш да бъде.

2. В човешкото тяло непрекъснато се случват множество малки войни.

Бактерии и паразити живеят вътре в нас, вируси ни атакуват ежедневно. Но милионите години еволюция са научили твоята имунна система да се справя чудесно с всички тези заплахи. Така че следващият път, когато забележиш нещо, което очевидно не изисква спешна медицинска помощ, позволи на тялото си да се справи само. То умее това далеч по-добре, отколкото си мислиш.

3. Спри да четеш в интернет за симптоми и болести.

Нали знаеш за плацебо ефекта? Ефекта, чрез който хората се лекуват успешно с имитация на лекарство само защото вярват, че лекарството е истинско. Толкова е силен ума! Но съществува и обратния ефект, който всеки хипохондрик несъзнателно прилага върху себе си. Нарича се „ноцебо“ и се състои в предизвикване на реални болестни сипмтоми при здрав човек само чрез внушение. Винаги има процент студенти-медици, които се “разболяват” редовно от болестите, за които учат… Толкова е силен ума!

Така че спри да четеш за болести, защото не просто си губиш времето и си пълниш главата с излишна информация, но има и реална опасност накрая да си причиниш нещо от това, за което четеш. Ако толкова те приеснява нещо, вместо да четеш, запиши си час при лекар. Не мисли за това, докато не дойде време за прегледа, както и след него. И все пак не прекалявай с посещенията при лекар за щяло и нещяло. За хипохондрика това е като хероина за наркозависим – отразява се добре, но за много кратко и после става още по-зле.

4. Престани да се самонаблюдаваш!

Вторачването в здравословното ти състояние (нормално ли се изходих, защо ме сърби тук, това пробождане, което усетих какво може да е…) няма как да не предизвика някакви съмнения и снежната топка да не започне да се търкаля. Вместо това ангажирай вниманието си с нещо наистина полезно и смислено. Ако толкова нямаш какво да правиш – избери си ново хоби. А за симптомите не мисли. Ако наистина има нещо, на което трябва да обърнеш внимание, тялото ще се погрижи да усетиш.

5. Стой далеч от психиатри, транквиланти и невролептици.

Да, те може и да успеят да те избавят от хипохондрията, но заедно с това ще те избавят и от това да бъдеш адекватен и пълноценен човек. Не им позволявай да те превърнат в блуждаещо мекотело. Нямаш нужда от това. Ако усещаш, че не можеш да се справиш сам със ситуацията, най-добре се обърни към психолог. Защото най-добрият лечител на хипохондрия след самия хипохондрик, това е добрия психолог.

6. Не забравяй – човешкото тяло е самовъзстановяващ се механизъм.

То може да се възстанови след почти всякакви наранявания и инфекции, когато му се даде възможност. Не са редки случаите, когато в желанието си да се лекуват от нещо (било то и само настинка), хората прекаляват с медикаментите. Но дори тогава тялото успява да оздравее. Много често оздравява не благодарение на лечението, а въпреки него! Затова не мисли как ще се справи тялото ти с едно или друго предизвикателство. Природата вече е помислила за това.

7. Избягвай дълги и подробни разговори за болести и хора, които са обсебени от тази тема.

Ако чуеш как някой обяснява как е започнало и какви са признаците на тежко заболяване, не започвай да търсиш симптомите в себе си. Имай предвид, че повечето хипохондрици са сравнително здрави хора и всъщост много рядко се разболяват от нещо сериозно.

8. Обичай себе си, истински!

Много експерти са стигнали до извода, че хипохондрията е израз на незадоволена нужда от повече внимание, грижа и обич от околните. За да получиш повече обич и внимание от околните трябва да направиш две неща – да започнеш ТИ да обичаш повече себе си, както и да започнеш ТИ да обръщаш повече внимание на хората около теб.

9. Вместо да се тревожиш за здравето си, направи нещо наистина добро за него.

Храни се по-здравословно, пий повече вода, движи се повече и си „проветрявай“ главата по-често. Ще забележиш такова подобрение, каквото никой лекар не може да ти даде!!!

Ще завърша с това, че ако четеш този материал с идеята да помогнеш на някой друг, който не може сам да се избави от наказанието наречено „хипохондрия“, искам да ти предложа една идея. Не се опитвай да пробуташ незабелязано гореописаното лечение с откъслечни заповеди и наставления. Вместо това, по-добре позволи на човека лично да се запознае със статията и да прецени дали да направи описаните тук неща или да остави прочетеното да покълва в главата му, докато той не узрее за необходимостта от промяна. Защото насила можеш само да вземеш, не и да дадеш.

Благодаря на моята приятелка – психоложката Виолета Димитрова за допълненията, с които ми помогна за тази статия.

Оценка на статията: Оцени с 1 звездичка |Оцени с 2 звездички |Оцени с 3 звездички |Оцени с 4 звездички |Оцени с 5 звездички | (253 оценки, средно: 4,41 от 5)
Гласувай и ти с кликване върху броя звездички, които искаш да поставиш!

Loading...


Благодарности за снимката на:
 📷 Tim Gouw


Не забравяй да споделиш тази статия с твоите приятели в социалните мрежи:

Подобни статии:

Разказ за моята среща с диагнозата рак Това е история от моя живот, която за мен не беше никак приятна, но беше много поучителна. Дълго се колебаех дали да я напиша, но накрая реших все пак...
Не се заблуждавай, че имаш собствено мнение Свободата на словото е хубаво нещо. Свободата да изразиш собственото си мнение по всевъзможни въпроси е лично право, на което всеки много държи. И все...
Как да препрограмираш своето подсъзнание чрез медитация... Предполагам няма да разкрия нищо ново за теб като ти кажа, че твоите емоции, реакции и настроения до голяма степен се управляват от твоето подсъзнание...
Как да бъдеш неуязвим за критика и хейтъри Знаеш ли какъв е начинът да не бъдеш критикуван никога? Отговор на този въпрос мога да ти дам веднага, само в едно кратко изречение - никога не прави ...
За да видиш, трябва да повярваш Много от нас (в това число и аз) сме привърженици на принципа "око да види, ръка да пипне". Но има и друга страна на медала - за да видиш, трябва да п...
Как да спиш по-добре Знаеш ли, че средната продължителност на живота в България е 73 години, което означава, че българинът спи средно 24 г. и 4 месеца през живота си?! Спо...
Притча за дървения сал „Тези планини, които носиш, ти трябваше само са да изкачиш.“ /Найва Зебиан/ Случвало ли ти се е понякога да се чувстваш претоварен от грижи, задълже...
Какво не ти казват лекарите за лекарствата, които ти предписват... В интернет е пълно с конспиративни материали, които хвърлят сериозни обвинения върху конвенционалната медицина. Някои са верни, други по-малко. Така и...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Pin It on Pinterest

връщане най-горе