Меню Затваряне

Как да прилагаш наученото и да имаш реални успехи

Резултати (Изображение: Gerd Altmann)

Личностното развитие е много популярна тема в днешно време и все повече хора се интересуват от нея. Четат статии и книги, гледат клипове, посещават семинари. Интересно явление обаче е факта, че над 90% от тези хора нямат онези очаквани впечатляващи постижения или поне сериозно подобрение в областта, в която искат да се развиват. Причината не е в недостига на знания, а в неприлагането на ценната информация, която хората са получили, разбрали и оставили да отлежава в главите им.

Много ми се иска всички онези ценни неща, които научаваш тук (а и от други източници) да не бъдат просто прашни знания по рафтовете на твоя ум, а наистина да направят живота ти по-добър. Поради тази причина реших да подготвя за теб статия с най-добрите техники, които ще ти позволят да се възползваш реално от това, което научаваш.

1. Търси приложение веднага.

Когато четеш статия или гледаш клип с техники за личностно развитие, прави чести паузи и мисли как би могъл да приложиш дадена техника в своето ежедневие. Подсъзнанието не прави разлика между въображаемо и реално преживяване, затова и ефекта от това мислено упражнение е равносилен на реално извършване.

2. Прилагай наученото при първа възможност.

По този начин не само ще знаеш за ползата от дадена практика, но и лично ще се убедиш в нея. Дори да не започнеш да правиш съвсем всичко, поне съветите, които ти допадат най-много започни да прилагаш още същия ден. Това е неотменна практика от ежедневието на всички успешни хора. Именно това ги прави успешни. Оставиш ли за утре, това утре обикновено никога не идва.

3. Не се страхувай от промените.

Всеки човек по природа се страхува от неизвестното и това обикновено е неосъзнат страх. Ето защо никой не обича промените, дори когато е сигурен, че те са за добро. На подсъзнателно ниво човек предпочита да остане в своята зона на комфорт. Мозъкът е така устроен, че да се грижи за твоето оцеляване, не за твоето щастие, нито за твоето развитие. Ето защо, за да постигнеш това, което искаш трябва съзнателно да се накараш да искаш промяната в живота си. Защото всичко, което искаш е извън твоята зона на комфорт. Когато постигнеш нещо ново за теб, ти на практика разширяваш зоната си на комфорт и вече си едно стъпало по-нагоре по стълбата на успеха. Но за да се случи това, трябва да направиш първата крачка, която е да приемеш съзнателно предстоящата промяна към по-добро. Кажи си ясно, че ти предстои промяна, че я искаш и си готов за нея, като се постарай действително да почувстваш това. Най-добре го кажи на глас, пред огледалото, с усмивка. И веднага след това започни с конкретни действия в тази посока.

4. Превърни научените практики в навици.

Знаеш ли, че над 90% от всичко, което правиш през деня се случва „механично“ и е по програма, която за теб е една и съща почти всеки ден? През повечето дни ти ставаш приблизително по едно и също време, правиш едни и същи приготовления, след което отиваш на работа или училище по един и същи път и там обикновено правиш еднакви или подобни неща всеки ден. Това са неща, които правиш без да се замисляш много, след като веднъж вече си изградил съответните невронни връзки в мозъка си чрез повторение на действията.

Промяната в твоята обичайна програма може да се случи по принуда (например ако смениш работното място или завършиш училището), а може да стане и по твое желание. Всъщност това е нещото, което трябва да се случи с теб – да добавиш по свое желание научената практика в своята обичайна програма. Защото колкото и да се опитваме да живеем осъзнато, в човешката природа е заложено почти всичко да правим на автопилот.

И това не е лошо, всеки шофьор знае това. Когато шофира опитният водач не мисли как точно да управлява автомобила във всеки момент, точно както не мисли и как да си движи краката, за да върви пеша. Той просто шофира или просто върви.

Най-лесният начин да направиш едно действие част от програмата си е да го „вържеш“ с нещо, което правиш всеки ден. Ако например сутрин си миеш зъбите и след това закусваш, но искаш да правиш гимнастика всеки ден, най-лесният и сигурен начин да стане гимнастиката навик за теб е да я „вържеш“ към миенето на зъбите. Така ти ще правиш гимнастика всеки ден преди закуска. Правейки това в продължение на 21 дни, гимнастиката ще се превърне за теб в толкова силен навик, колкото е миенето на зъбите и закуската сутрин.

5. Споделяй знанието и помагай на други хора да го прилагат.

Най-сигурният и лесен начин да запомниш нещо (след това да го правиш ежедневно) е да го обясниш на друг човек. Вярвам, че лично си се убеждавал в това неведнъж през живота си. Споделяй знанието, но само с този, който иска. Не забравяй, че насила можеш само да отнемеш, не и да дадеш, затова не се опитвай. Ако човекът сам няма желание да подобри живота си и да постигне нещо повече, ти не можеш и не трябва да му налагаш това. По-добре е да намериш някой, който наистина ще прояви интерес към това, което искаш да споделиш.

6. Погрижи се за своята среда.

Направи всичко възможно да общуваш повече с позитивни и успешни хора. Не е случайна приказката „с какъвто се събереш – такъв ставаш“. Тези, с които прекарваш най-много време ти оказват най-голямо влияние, затова се постарай това да са успели хора. Би било чудесно ако те вече са постигнали точно това, което имаш за цел. Компанията на такива личности несъмнено ще допринесе за това не само да не забравяш новите знания, но и да ги направиш част от ежедневието си и да имаш желаните успехи.

7. Припомняй си наученото от време на време.

Това, което не правим всеки ден има тенденция да забравяме. Всички хора сме така. Аз самият от време на време препрочитам статиите, които съм написал и си припомням неща, които съм знаел и прилагал, но някак си забравил. Връщай се често към материалите (статии, книги, клипове), който са те вдъхновили и заинтригували. Ще се изненадаш колко много неща си пропуснал „на първо четене“ и колко много си забравил, дори и преди време да са те впечатлили. Изключително полезно за теб би било да си правиш записки само с опорни точки за всяка тема, която те интересува. Записвай си с по 2-3 думи обобщена всяка ценна идея в темата, за да можеш лесно да си я припомняш по всяко време, без да се налага да я препрочиташ изцяло.

Надявам се и вярвам, че седемте тактики, които споделих с теб ще ти помогнат да извлечеш максимума от знанията, които научаваш. Ако трябва да обобщя всичко в едно изречение то би било: Чети, прилагай, повтаряй, споделяй и си припомняй.

Оценка на статията: Оцени с 1 звездичка |Оцени с 2 звездички |Оцени с 3 звездички |Оцени с 4 звездички |Оцени с 5 звездички | (5 оценки, средно: 4,60 от 5)
Гласувай и ти с кликване върху броя звездички, които искаш да поставиш!

Loading...


Благодарности за изображението на:
 📷 Gerd Altmann


Не забравяй да споделиш тази статия с твоите приятели в социалните мрежи:

Подобни статии:

Мотивиращ разказ за моя първи бизнес Това е една удивителна, но съвсем истинска история за това как започнах моя първи бизнес, когато бях още едва на 22 години. Защо е удивителна ли? Защо...
Притча за младите катерачи Случвало ли ти се е да се заемеш с нещо нелеко и още по средата да се запиташ дали не е прeкалено трудно? Да се оглеждаш дали и други се борят като те...
По-добре навреме, отколкото никога Точно така, няма грешка в заглавието! Зная, че популярният израз гласи „по-добре късно, отколкото никога“, но моят опит показва, че нещата отлагани за...
Как да бъдеш по-креативен Преди да ти дам няколко конкретни идеи как да бъдеш по-креативен, ще разгледам накратко въпроса кой и защо може и трябва да бъде креативен. Широко раз...
Хората не те разбират? Това е за теб! Може да казват, че си странен, ненормален, аутсайдер... Може да казват, че не се вписваш. Ти самият може дори да имаш чувството, че нещо или всичко от...
Разказ за моята среща с диагнозата рак Това е история от моя живот, която за мен не беше никак приятна, но беше много поучителна. Дълго се колебаех дали да я напиша, но накрая реших все пак...
Притча за монаха и лютнята Имало едно време един монах на име Сона. Той бил добър и верен ученик на Буда, но една мисъл не му давала мира. Един ден той се обърнал към Буда с въп...
За Велко Кънев, Елхово и страстта в живота Покойният български актьор Велко Кънев освен, че е любим актьор на поколения българи е и голямата гордост на гр. Елхово, където е роден. Там предстои ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Pin It on Pinterest

връщане най-горе