Меню Затваряне

Как да печелиш от продажби чрез OLX.bg и Bazar.bg

Продажби чрез OLX.bg и Bazar.bg (Изображение: Mudassar Iqbal)

Един от популярните и лесни начини за допълнителни доходи у нас е онлайн търговията през платформите за публикуване на обяви – OLX.bg и Bazar.bg. Въпреки, че предназначението на тези сайтове е основно да продадеш ненужни вещи и да си допълниш месечните доходи, не са малко хората, които са превърнали този тип търговия в техен основен доход и сериозен бизнес.

Независимо дали планираш да се занимаваш с продажби чрез обяви с цел основен доход или просто искаш да спечелиш пари, с които да стартираш бизнес, тази статия ще ти помогне да подобриш осезаемо своите резултати от онлайн търговия чрез OLX.bg и Bazar.bg.

Държа да отбележа, че настоящата статия по никакъв начин не е спонсорирана от никой от споменатите в нея сайтове за обяви. Причината да не споменавам в нея други сайтове за частни обяви е, че по мое мнение OLX.bg и Bazar.bg имат най-добрите и най-популярните платформи за продажба чрез обяви. С други думи не виждам смисъл да публикуваш обявите си на други места, където потенциалните купувачи са пъти по-малко.
Насоките, които ще дам се отнасят като цяло и за двете платформи, освен ако не е написано друго. Ето ги и тях:

1. Продавай неща, които се търсят.

Започваме с един мит – популярното схващане, че трябва да предлагаш продукти, които никой друг не предлага. Това не е добра стратегия, защото ако едно нещо не го предлага почти никой, то най-вероятно не го и търси почти никой. Тогава какъв е смисълът да продаваш нещо, което хората не търсят или не знаят, че дори съществува!? Разбира се, можеш да рекламираш въпросния непознат продукт (например машинка за белене на ананас) с идеята да запознаеш купувачите с неговите достойнства, но това е рискова стратегия предвид факта, че ще трябва да отделиш немалка сума пари за стока и реклама без да знаеш как ще потръгнат продажбите.

Далеч по-добра стратегия е да продаваш неща, за които вече се знае, че се търсят (например маркови чанти). А най-добре е ако можеш да продаваш стоки, за които се знае, че се търсят, но продаваните от теб са рядкост на нашия пазар, което би им дало допълнителна стойност. Чантите са често търсен продукт, но ако ти можеш да предложиш някаква лимитирана серия, специално брандиране или просто рядък марков модел – това е идеалната ситуация.

Популярни търсения - OLX.bg (Изображение: Yassay)В OLX.bg можеш много лесно да направиш своето проучване кои са най-търсените неща като отвориш страницата на съответната категория продукти. Най-долу в страницата ще видиш с дребен шрифт изброени „Популярни търсения“. Ако нямаш предпочитания към конкретна категория продукти, на началната страница отново най-долу можеш да видиш кои са най-търсените напоследък неща в техния сайт, например днес сред тях са: Nike, Adidas, Bmw, Велосипед, Скутер, Бартер, Iphone 7, Колело, Ps4, Нож, Диван, Mercedes, Iphone 6, Sony и др., което вярвам вече те ориентира какви стоки се радват на голямо търсене.

За съжаление системата на Bazar.bg няма функции за показване на най-популярните търсения, но теоретично те би трябвало да са много сходни с тези от OLX.bg.

Горещо ти препоръчвам да не се занимаваш с търговия на неща, от които не разбираш. Смартфоните например са много атрактивна стока, но ако не си наясно с последните модели, цени, тенденции и т.н. по-добре се запознай в детайли с тези неща или се насочи към продукти, от които разбираш. Естествено, ако имаш свой продукт, който ти изработваш, не се колебай да го предложиш за продажба. Просто не разчитай само на него ако целиш максимални приходи, а той не е нещо, което се търси масово в момента.

2. Внимавай със сезонните продукти.

Това е нож с две остриета. Като цяло сезонните продукти се радват на по-голямо търсене в сравнение с целогодишните, но обикновено това се случва веднъж в годината и то за не много дълъг период от време. В този ред на мисли е супер да „хванеш вълната“, но винаги рискуваш да ти остане стока, в която парите ще стоят затворени поне до следващия сезон. Разбира се, винаги можеш да продадеш стоката извън сезона с много голямо намаление, но това си е чиста загуба на средства.

Google Trends - търсене на бански (Изображение: Yassay)За да се ориентираш кога е най-голямо търсенето на един продукт, можеш да използваш Google Trends. Системата ще ти покаже графика на търсенето за въведена от теб ключова дума (например „бански“), зададено географско положение (например „България“) и определен период (например „12 месеца“). За конкретния пример графиката показва, че бански се търсят повече след началото на май до към първата седмица на август. Това ще рече, че ако се снабдиш с бански за продаване на 5 август се прецакваш много. Това трябва да направиш в началото на лятото и да изчистиш количествата до към края на юли, а може и да се ориентираш към друг тип стоки, които ще са актуални целогодишно или за друг предстоящ период.

3. Не се конкурирай по показател „цена“.

Ако решиш да предлагаш продукт и разчиташ на голям обем продажби с минимална надценка – спукана ти е работата. Повярвай ми, винаги ще се намери някой, който да свали от твоята цена, а ако не се намери такъв, то значи си ударил дъното и със сигурност работиш на загуба. Ако продаваш „през един лев“, ниските ти приходи може да не успеят дори да покрият риска от разходи по куриерски услуги за невзети пратки.

Безобразно надутите цени с идеята „да мога да свалям“ също не са добра идея, защото те отблъскват много клиенти, които иначе биха се съгласили на изгодна за теб цена.

Най-добрата стратегия е да се ориентираш в „златната среда“ на ценовия диапазон, в който се предлага конкретния продукт. За целта направи проучване в OLX.bg или Bazar.bg (зависи къде ще продаваш) как вървят цените като не забравяй да опиташ с различни ключови думи, които са уместни за твоя продукт, защото вероятно ще получиш и различни резултати. Позиционирай твоята цена някъде по средата между минималната и максималната, ако разбира се това те устройва. Добре е да направиш това проучване преди да се снабдиш с продуктите, които искаш да продаваш, за да избегнеш риска от сделки с нулева печалба.

4. Подготви качествено описание.

Напиши основни функции и характеристики на продукта, евентуално размери, тегло, за какво може да се използва, с какво е по-добър от сходни продукти и т.н. Постарай се да напишеш емоционално и вдъхновяващо описание, което да накара клиента да поиска този продукт. Ако продаваш употребявана стока – напиши накратко нейната история, опиши реалното й състояние, причината за продажба и сумата, която купувачът ще спести при покупка на твоя в сравнение със същия нов продукт. Постарай се да го убедиш, че не бива да пропуска това, което продаваш, защото е изгодно и ще остане доволен.

5. Обърни внимание на ключовите думи.

За да излизат обявите ти по-често в търсенето е важно да добавиш колкото можеш повече УМЕСТНИ ключови думи в заглавието на обявата и в описанието. Помисли за синоними. Ако, например, продаваш велосипед, не забравяй да напишеш и думите „колело“, „бегач“, „байк“, за да обхванеш възможно най-много търсения за велосипеди. В търсачката на сайта можеш да напишеш велосипед и да изчакаш да ти подскаже допълнителни думи от популярните търсения. Тези думи можеш да включиш в своята обява, но само ако се отнасят наистина за това, което продаваш.

Ключови думи в търсенето (Изображение: Yassay)Най-важните ключови думи са тези, които са съществени характеристики на твоя продукт, който в примера е велосипед. Такива ключови думи могат да бъдат „алуминиев“, „детски“, „дамски“, „планински“, „електрически“, „нов“, „марков“, „запазен“ и тн. Тези думи е желателно да включиш в заглавието на обявата, защото там те имат най-голяма тежест при търсене.
Например: „Запазен дамски алуминиев велосипед (колело)“.

Думата „продавам“ не трябва да присъства в заглавието, а всички останали ключови думи, които искаш да добавиш, но не се събират в заглавието или биха го направили да звучи като безсмислен низ от слова просто ги включи в описанието.

6. Направи впечатляващи снимки.

Този съвет е колкото важен и популярен, толкова и пренебрегван. За онлайн търговията привлекателното представяне на продукта с качествени снимки е от ключова важност. Все пак клиентът може да види това, което предлагаш единствено чрез снимки, затова нека те изглеждат така, че да му се прииска да купи. Ето и най-важните съвети, с които да се съобразиш, когато подготвяш снимките за твоите продукти:

– Покажи продукта от различни ъгли, за да добие клиента максимална представа какво купува
– Не забравяй, че големината на един предмет може да се прецени по снимка само ако до него има познат обект за сравнение, например монета.
– Снимай продукта в действие – как се ползва, как стои върху тялото (за дрехи), какви удобства и екстри предлага и т.н.
– Ако продаваш нещо употребявано – снимай следите от употреба. Това не само е коректно, но и ще повиши доверието на купувача към теб, а с това и вероятността да бъде твой клиент.
– Ако използваш снимки от интернет не пропускай да добавиш и „реални“ снимки, направени от теб. Днес вече всеки знае, че много от нещата, които се продават по интернет не изглеждат в действителност точно както на рекламните снимки, затова „реалните“ снимки винаги повишават доверието на клиента и склонността му към покупка.

По отношение на качеството на снимките, не е задължително да си професионален фотограф или да разполагаш с DSLR фотоапарат. Но пък ако смяташ продажбите чрез обяви да са ти основен доход, няма да е зле да помислиш в тази посока. Като цяло съвременните смартфони дават приемливо качество на снимките, затова ще ти дам няколко идеи как да извлечеш максималното от камерата на твоя телефон:

– Старай се снимките винаги да са на фокус – преди да натиснеш бутона за снимка, докосни екрана с пръст там, където искаш да фокусира телефона и изчакай да направи това.
– Не снимай със светкавица, за да избегнеш неприятните отблясъци и сенки. Вместо това снимай на добра светлина – най-добре на открито и на сянка, или близо до прозорец без директно огряване от слънцето.
– Ако снимаш на закрито, ползвай едноцветен фон (бял чаршаф, стена и др.), за да изпъкне предмета, който предлагаш.
– Направи много снимки и след това избери най-добрите за обявата.
– Направи клип – Bazar.bg позволява качването на клип в обявата, за OLX.bg ще трябва да се задоволиш с линк към клипа качен в YouTube (например).

За начална (основна) снимка на обявата избери тази, която според теб е най-атрактивна и се отличава от масовите за продукта. Това е снимката, която ще се показва в умален размер в търсенето и тя трябва да се открои сред тези на конкурентите ти.

7. Промотирай обявите си.

Средно 93% от потребителите купуват измежду първите 5-6 продукта в търсенето. Моят опит в OLX.bg показва, че малката инвестиция в промотиране на обява обикновено има отлична възвращаемост, освен ако не продаваш нещо отчайващо непродаваемо или безумно скъпо. Но не приемай думите ми за чиста монета, избери някоя от обявите към които (очакваш да) има най-голям интерес и инвестирай 6-7 лв. за промотиране.

8. Подготвяй товарителниците за куриерска услуга.

Това ще намали разходите на клиента за куриерска услуга, а в случай, че той се окаже недобросъвестен и не си вземе пратката (рядко е, но има и такива случаи – приеми го), намалението на разходите ще е за теб. Освен това като подготвиш сам товарителницата през системата на OLX.bg можеш и ти препоръчвам да сложиш разрешение за преглед и тест на стоката от клиента, както и указания да заплати връщането на пратката ако откаже да я приеме. Отстъпката към днешна дата е 10%, което не е много, но е жест към клиента, а готовите товарителници ти спестяват време в офиса на Еконт, особено ако изпращаш по няколко пратки на ден.

Личното предаване на стоката винаги е за предпочитане, защото отпада риска от плащане на куриерски услуги без осъществяване на сделка. То обаче не винаги е възможно, затова ти препоръчвам да не се ограничаваш само с продажби чрез лично предаване.

10. Сложи минимална стойност за изпращане на пратка.

Не е проблем да продаваш неща, които струват по 3-4 лв./бр., но ако някой ти поръча продукт, който струва колкото куриерската услуга има голяма вероятност този клиент да е несериозен и да не потърси пратката изобщо. В този случай ако продаваш нещо за 4 лв. с печалба 2 лв., реално ти рискуваш 8 лв. (за 2 куриерски услуги), за да спечелиш 2 лв.

Ето защо аз те съветвам да пращаш пратки на стойност минимум 10 лв. Това е по-изгодно не само за теб, но и за купувача.

11. Защо не онлайн магазин?

Ако смяташ да се занимаваш сериозно с онлайн търговия, вероятно се изкушаваш да направиш собствен онлайн магазин. Моята препоръка като собственик на онлайн магазин е да вземеш под внимание следните неща, които ще имаш като грижа и разход за онлайн магазин: домейн, хостинг, инсталация и настройка на платформа за онлайн търговия, популяризиране чрез платена реклама (това е най-големия разход).

Платформите за обяви OLX.bg и Bazar.bg ще ти спестят всички тези грижи и разходи. А по-важното е, че сайтовете им се посещават от много голям брой хора всеки ден, които са там, за да купуват. Можеш да имаш продажби буквално в същия ден, в който качиш обявите за своите продукти!

И така моят съвет е да започнеш търговията чрез някоя от тези платформи, а в последствие ако инвестираш в собствен онлайн магазин сам ще прецениш дали си заслужава да продължаваш да поддържаш обявите. За повечето хора отговорът е „да“, но това е индивидуално и няма как да се даде еднозначна препоръка. Вече знаеш всичко най-важно, което ти е необходимо, за да печелиш пари с продажби от обяви по интернет, така че запретвай ръкави и действай!

Успех!

Оценка на статията: Оцени с 1 звездичка |Оцени с 2 звездички |Оцени с 3 звездички |Оцени с 4 звездички |Оцени с 5 звездички | (67 оценки, средно: 4,57 от 5)
Гласувай и ти с кликване върху броя звездички, които искаш да поставиш!

Loading...


Благодарности за изображенията на:
 📷 Mudassar Iqbal 📷 Yassay


Не забравяй да споделиш тази статия с твоите приятели в социалните мрежи:

Подобни статии:

Притча за талантите Сигурен съм, че си чувал народната мъдрост „пари при пари отиват“. И съм също толкова сигурен, че си се убеждавал в нейната истинност не веднъж. Но за...
Ще ни оставят ли без работа роботите? Заради огромния напредък в развитието на изкуствения интелект през последните години освен радостите от всички ползи, които това ни носи разбираемо ид...
Колективното пазаруване и почивките – кой печели и кой губи... В първите дни на август, месецът на отпуските, няма как да не обърна внимание на станалите популярни през последните години почивки от „офертите“. Кат...
Мотивиращ разказ за моя първи бизнес Това е една удивителна, но съвсем истинска история за това как започнах моя първи бизнес, когато бях още едва на 22 години. Защо е удивителна ли? Защо...
Хората не те разбират? Това е за теб! Може да казват, че си странен, ненормален, аутсайдер... Може да казват, че не се вписваш. Ти самият може дори да имаш чувството, че нещо или всичко от...
Как да бъдеш успешен предприемач (общи съвети при стартиране на бизнес)... В тази статия ще разгледам най-важните неща според мен, според моя опит и наблюдения като предприемач, които трябва да знаеш, когато се захващаш със с...
Парите наистина (не) могат да те направят щастлив... Въпросът дали парите могат да направят човек щастлив е много спорен. И двата възможни отговора имат много привърженици, както и много аргументи в своя...
Как да задържаш повече пари Има една приказка, която гласи "Не е важно да е нисък разхода, важното е да е висок прихода". Като цяло има доста смисъл в нея, но все пак зависи кой ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Pin It on Pinterest

връщане най-горе