Меню Затваряне

Как да отслабнеш и защо досега не успяваше

Отслабване (Снимка: Tumisu)

Искам още от самото начало да ти кажа, че в тази статия няма да намериш диети и фитнес програми за отслабване. Това са неща, които можеш да намериш на много места и съм сигурен, че не са диетите и програмите това, което ти липсва. В тази статия ще намериш нещо много по-добро. Нещо, което наистина ще ти помогне да отслабнеш!

Зная, че може би искаш да знаеш кои от диетите са най-добри, кои работят, кои не работят… Всъщност всички работят. И всички… не работят. Ако продължиш да четеш, ще разбереш каква е психологията, която стои зад успеха в свалянето на наднорменото тегло. Ще разбереш защо тя е от решаващо значение, и как да я използваш, за да постигнеш желаното отслабване. При това без да се подлагаш на кой знае какви „мъчения“.

1. Защо досега не успяваше да отслабнеш?

„Да отслабнеш е лесно. Просто трябва да ядеш по-малко и да тренираш повече.“

Тази мисъл ни е натрапвана от всякъде. Но дали наистина е така? Пълно е с хора, които постоянно бягат. Вечно гладни и вечно… дебели. Ще ти го обясня с помощта на метафора. Представи си, че си в кола. С диетите и тренировките ти даваш газ, натискаш до ламарината. Но с начина си на мислене ти натискаш спирачка. Така колата няма да тръгне, най-много да я счупиш… Очевидно спирачката е това, което ти пречи да се движиш напред

2. Липсва ти мотивация?

А може би още дори не си и полагал усилия да отслабнеш, но искаш да го направиш. Липсва ти само воля и мотивация, нали?! Сигурен съм в това, защото ако не ти липсваха тези две неща, вече щеше да си отслабнал!

Най-лесният начин да се мотивираш е да вземеш лист и химикал и да напишеш защо искаш да отслабнеш. Напиши топ три нещата, които ще се променят в живота след като отслабнеш. Как ще изглеждаш на снимки, как ще се чувстваш, как ще те възприемат хората и т.н. Дръж списъка на видно за теб място и си го припомняй често.

3. Освободи се от оправданията.

Може би родителите ти са с наднормено тегло и се оправдаваш с гените си? Може би продължителен прием на лекарства ти е натрупал излишни килограми? Или пък си постоянно в състояние на стрес и имаш нужда да се тъпчеш със сладки и тестени храни? А може би просто се криеш зад тези оправдания! С риск да ме намразиш за това, ще ти кажа каква е истината. Оправданията са твоето удобно укритие от необходимостта да предприемеш действие и от вероятността то да не се увенчае с успех.

Друга истина е, че докато се криеш зад тези оправдания няма да постигнеш нищо. А най-тъжното за теб е това, че ти си единствения, който е ощетен от това, единствения излъган. Но освен това ти си и единственият, който може да те измъкне от този капан, затова продължавай да четеш!

Учените са единодушни – гените не са пречка човек да се освободи от наднормено тегло. Аз лично познавам много хора, които днес вече се радват на стройни тела и чиито родители са доста пълни. По отношение на стреса имам чудесна статия, която ще ти е от полза ако той е причината за излишните ти килограми. А когато става дума за напълняване заради лекарства, това са предимно натрупани токсини, които тялото може да изхвърли чрез детоксикация, увеличен прием на вода, лимонов сок и спорт.

За всичко си има начин. Въпросът е кое е по-силно – твоите оправдания или твоята мотивация.

4. Направи първата крачка.

Не е нужно да планираш целия процес на отслабване и постоянно да си представяш следващите седмици и месеци на усилия. Мисли само за днешния ден, направи само първата крачка, днес. Не мисли за това какво може да те затрудни, къде може да се препънеш и кое би те отказало. Прави плавни промени в начина си на хранене и спортуване. Ако се втурнеш веднага в строги диети и изтощителни тренировки има голяма вероятност да се претовариш и да се откажеш. Вместо това се освободи постепенно от храните, които трупат килограми и започни да се движиш по-интензивно с всеки изминал ден.

5. Началото е най-трудно.

Най-трудна е първата крачка. Първият ден. Вторият също е труден, но по-малко от първия. Третия също е труден, но по-малко от втория и т.н. Ако в един момент цялото това нещо започне да ти идва в повече, сети се, че най-трудното е зад гърба ти. Ако спреш сега имаш два варианта. Или да си останеш дебел за цял живот, или след време пак да се върнеш в изходна позиция и да трябва да минаваш отново през най-трудното. Ти избери, животът си е твой. Според мен най-разумният избор е да продължиш, защото занапред ще ти става все по-лесно.

Имай предвид, че с всеки изминал ден ти се доближаваш до заветния момент (между 30-тия и 45-тия ден), в който ти вече ще имаш осезаеми резултати, ще си свикнал с новия начин на живот и ще се чувстваш по-жизнен от преди. Това е време, когато ти вече няма да имаш нужда от списъчето или от каквото и да било друго, за да те мотивира. Това е време, в което мотивацията вече ще извира от теб, ти ще започнеш да се превръщаш в вдъхновение за други да последват примера ти и да имат твоите резултати.

6. Следи прогреса.

Като стана дума за резултати, не си налагай норми, защото това не е състезание, нито е наказание. Това е твоят път към твоя успех и твоя нов живот. Не е важна скоростта. Важна е само посоката. Прави си снимка всяка седмица и записвай своето тегло. Това е твоят стимул, твоята награда и със сигурност с течение на времето все повече ще става и твоята гордост. Споделяй тези резултати с приятелите си и обърни внимание как към теб ще завалят въпроси от типа „каква е твоята тайна?“ и „как го постигаш?“

7. Не позволявай съзнанието ти да те тероризира.

Когато става дума за отслабване и диета, гладът мъчи много. Но това, което мъчи повече от глада, е мисълта. Например мисълта за торта или мисълта за пица. Гладът винаги може да бъде заситен със салата, но не и мисълта.

Всъщност твоето съзнание е като Google. Опитай да напишеш в Google изображения „никаква пица“ (кликни, за да видиш) и обърни внимание какви картинки ще се покажат. Или опитай „без торта“. В твоята глава се случва същото. Докато мислиш, как не трябва да ядеш нещата, които те карат да дебелееш, те ще те изкушават. Истината е, че човек не може да избяга от мислите си.

Google Изображения - търсене на "без торта" (Изображение: Yassay)

Но има и още една истина. Не можеш да мислиш две мисли едновременно. Затова начинът да се отървеш от една мисъл (като „никаква пица“) е като я замениш с друга. Вместо да мислиш за кулинарни изкушения, мисли за нещата, които те мотивират, онези от списъка. Представяй си ги, потопи се в онази картина, в която ти вече си постигнал желаната фигура и се почувствай радостта от това.

А по отношение на пицата и другите храни, които не трябва да ядеш е най-добре да престанеш да ги възприемаш като нещо, от което се лишаваш. Мисли за тях като за врагове, които искат да те провалят и да сринат всичко постигнато от теб. За здравословните храни мисли като за храни, които ти дават сила, здраве, жизненост и са твои приятели по пътя към целта.

Този подход лично на мен ми помогна много да заобичам полезните храни, които преди не можех дори да гледам. Не просто да ги ям, а дори да започнат да ми харесват! Този подход ми помогна и да се откажа от всичко, което не трябва да ям без да ми липсва и да съжалявам.

8. Излъжи глада, за да не те излъже той.

Има няколко прости трика, с чиято помощ да постигнеш това:

– Не се храни пред телевизора. Когато зяпаш нещо на екрана, ти не обръщаш внимание на храната, която приемаш. Така можеш да погълнеш два пъти повече, отколкото всъщност ти е необходимо, за да се нахраниш.

– Не яж от пакета. Това е като алкохолик да пие от бутилката. Докато не свърши няма да се успокоиш. Говоря за пакета с пуканки, царевични пръчици или фъстъци. По-добре си сложи някакво разумно количество в една купичка. Останалото прибери и го забрави за момента.

– Пий повече вода. Ако пиеш вода между храненията, няма да усещаш глад, а ако пиеш вода 20 минути преди основното хранене ще се нахраниш с по-малко.

– Храни се бавно и дъвчи добре. Това дава време на стомахът да почувства и да започне да обработва храната, което ще подаде сигнал в мозъка ти за ситост. Ако гълташ бързо можеш да налапаш много повече храна, отколкото ти е нужна, преди въпросния механизъм да се задейства. Резултатът – пак ти е тежко.

– Не дръж в хладилника това, което не трябва да ядеш. Вместо него, имай под ръка заместител. Вместо торти и сладки, приютени уж „ако дойдат гости“ (които сладки всички знаем, че не оцеляват, за да видят гости), имай запаси от плодове. Така когато ти се прияде нещо сладко няма да се бориш с изкушението на някой захарен „демон“, а ще си хапнеш примерно банан.

9. Предпази се от йо-йо ефекта.

Може би вече успя да отслабнеш, но след това постепенно си връщаш килограмите и това те обезкуражава? Вероятно причината за това е, че си пропуснал нещо много важно. Диетите имат временен ефект. Промяната в начина на живот има траен ефект. И това е нещото, към което трябва да се стремиш.

За финал.

Ако трябва да обобщя цялата философия на успеха в борбата с наднорменото тегло, това би било:

„Отслабването не е просто да ядеш по-малко, а да мислиш по-различно.“

Ще се радвам да поставиш своята оценка на статията с 5 звездички, ако смяташ, че тя ти е била полезна. Направи услуга на приятелите си, на които би могла да е от полза като я споделиш с тях. А в коментарите по-долу можеш да напишеш какви са твоите начини да се мотивираш и какви хитрости прилагаш, за да се справиш с моментите на вълчи глад.

Оценка на статията: Оцени с 1 звездичка |Оцени с 2 звездички |Оцени с 3 звездички |Оцени с 4 звездички |Оцени с 5 звездички | (30 оценки, средно: 4,37 от 5)
Гласувай и ти с кликване върху броя звездички, които искаш да поставиш!

Loading...


Благодарности за изображенията на:
 📷 Tumisu 📷 Yassay


Не забравяй да споделиш тази статия с твоите приятели в социалните мрежи:

Подобни статии:

Как да тълкуваш и разбираш сънищата си Всеки човек сънува и от незапомнени времена още хората се вълнуват от своите сънища и тяхното значение. По своята същност сънищата са послания на подс...
Как да се мотивираш за успех Един от популярните у нас гуру-лайфкоучове, супер готиният шоумен-писател на тухлени книги наскоро направи видео, в което коментира въпроса за мотивац...
Как да прилагаш наученото и да имаш реални успехи... Личностното развитие е много популярна тема в днешно време и все повече хора се интересуват от нея. Четат статии и книги, гледат клипове, посещават се...
Как да се справиш със стреса Стресът е в основата на всички болести. Той нарушава нормалното функциониране на тялото като система, както и правилната обмяна на веществата. Тези ди...
Притча за младите катерачи Случвало ли ти се е да се заемеш с нещо нелеко и още по средата да се запиташ дали не е прeкалено трудно? Да се оглеждаш дали и други се борят като те...
Притча за змията и будисткия монах Имало едно време една голяма и много лоша змия. Тя постоянно тероризирала жителите на близкото село. Змията хапела хората без причина. Мъже, жени, дец...
За чувствата и техния срок на годност Съвсем наскоро се срещнах с една психоложка, с която разговаряхме по доста теми. Направихме и няколко игри, които за мен бяха много интересни и въздей...
Притча за талантите Сигурен съм, че си чувал народната мъдрост „пари при пари отиват“. И съм също толкова сигурен, че си се убеждавал в нейната истинност не веднъж. Но за...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Pin It on Pinterest

връщане най-горе