Меню Затваряне

Как да започнеш собствен бизнес (почти) без пари

Идеи за стартиране на бизнес (Снимка: Mike Petrucci)

В Интернет е пълно с материали по тази тема. За съжаление голяма част от статиите са преведени от чуждестранни блогове, а както всички знаем в България нещата далеч не стават по „рецепти“ писани за САЩ. Аз самият имам богат практически опит в успешното стартиране на бизнеси в цели 4 различни сфери с минимален стартов капитал. В тази статия ще споделя с теб работещи стратегии, които лично съм изпитал, както и ще ти дам няколко идеи, въз основа на които можеш да изградиш успешен бизнес. Преди да преминем към същността на въпроса е важно да направим някои уточнения.

Първо, за целите на статията ще приемем, че разполагаш с 1000 лв. стартов капитал, което смятам отговаря на условието „почти без пари“. Ако не разполагаш с тях, тази статия ще ти е от полза за набавянето им. А за да съкратиш времето за събиране на парите можеш да си помогнеш като разчистиш дома си от ненужните вещи и изкараш пари от продажбата им.

Второто уточнение е: ако някой ти каже, че можеш да започнеш сериозен бизнес със 100 или 200 лв., стой настрана. Не, че е невъзможно, но не си заслужава мъките. Далеч по-добре е да събереш малко пари и да направиш нещата като хората, защото в крайна сметка го правиш за себе си. Ако искаш сериозни резултати, трябва сериозно отношение.

Какъв бизнес да избереш?

Много кандидат-предприемачи се опитват да изберат бизнес, който носи най-много приходи, минимален риск, най-малко конкуренция или изглежда най-устойчив във времето. Погребална агенция в случая идеалното решение – доходно е, а и хората винаги ще умират. Какво, не ти ли харесва? Значи се откажи от тази идея, както и от идеята да избираш бизнес според някой от изброените вече критерии!

Оптималното решение е да избереш нещо, в което си добър, от което разбираш, имаш опит и ти харесва. Това са задължителни условия. Заемеш ли се с нещо, което не ти харесва, гарантирам ти, че то няма да просъществува дълго. Нямаш ли желание, нито резултатите ще са добри, нито ще можеш да се справяш с трудностите и накрая ще се откажеш. Както казваше Стив Джобс, ти трябва да имаш страст към това, което правиш. А за приходите не се тревожи. Истината е, че във ВСЕКИ бизнес има пари, стига да разбереш как да го въртиш. Обратното също е валидно – не очаквай да изкараш пари от който и да е бизнес ако не го разбираш.

След като вече имаш идея, остава да предложиш твоя продукт или услуга на твоите потенциални клиенти. Ако, обаче, все още не си открил какво е това, с което искаш да се занимаваш, ще ти предложа няколко различни идеи. Няма да разглеждам в големи детайли всяка от тях, за да мога да включа повече идеи в статията. Разбира се, спокойно можеш да направиш своето проучване нататък за конкретната идея в Интернет и да откриеш всички подробности, които те интересуват.

1. Сток фотография.

Така се нарича фотографията, в която се снима с цел продажба на снимките. Можеш да се регистрираш в различни сток сайтове и да качваш там снимките си с идеята да бъдат купувани от хора от цял свят. Разбира се, не можеш да продаваш селфита и обикновени снимки като за фейсбук. Твоите фотографии трябва да са на ниво и колкото по-качествени и идейни са, толкова повече продажби ще имаш. Това е бизнес, в който можеш да изкарваш много пари, при това дори докато спиш, защото веднъж качена всяка снимки може да ти носи пасивен доход години наред.

Ако разполагаш с 1000 лв. можеш с тях спокойно да си купиш нов DSLR фотоапарат, хубав обектив и да изкараш някакъв курс (може и онлайн) за сток фотография. Когато имаш професионален фотоапарат, познания как да го използваш правилно и как да композираш фотографиите си, останалото е лесно. Можеш да снимаш буквално всичко, което би могло да се използва за целите на рекламата и графичния дизайн. Ако обаче искаш да продаваш снимки, в които има хора е нужно а имаш договор с всеки от тях за съгласие (model release).

Разбира се, ще трябва да научиш и основите на обработката във Photoshop, за да изглеждат кадрите ти изпипани. Основното предимство на този бизнес е, че лесно можеш да навлезеш в него. Недостатъкът е, че както и във всеки бизнес, в който се влиза лесно конкуренцията е голяма. За да изкарваш наистина добри пари трябва да станеш наистина много добър и да имаш нестандартни идеи. А добър във фотографията се става с желание и много практика. Но веднъж станеш ли, можеш да изкараш стотици евро дори само от една снимка на четка за зъби, ябълка или сим карта.

2. Онлайн търговия.

Има много начини за това да се снабдиш със стоки, които да продаваш, но ако се ограничиш с инвестиция от 1000 лв. най-добре се ориентирай към продажба чрез т.нар. дроп шипинг. При тази схема ти имаш онлайн магазин и реално не разполагаш със стока на склад. Стоката се намира в склада на друга организация, с която имаш сключен договор. Когато имаш поръчка от клиент ти всъщност пращаш заявка на своя доставчик да изпрати стоката директно на клиента. За това ти печелиш процент от сумата на продажбата.

Най-голямото предимство на този тип търговия е, че можеш да отвориш пълен онлайн магазин без да затваряш и 1 лв. в стока. Лично за мен най-големият недостатък на тази схема е, че същите продукти като теб ще предлагат и много други търговци, което до голяма степен те принуждава да се съобразяваш с техните цени.

Стоките можеш да предлагаш във фейсбук, сайтове като olx.bg и bazar.bg или да си направиш собствен онлайн магазин. При всички случаи обаче ще трябва да предвидиш средства за реклама.

Ако обаче разполагаш със собствен продукт, който ти изработваш или доставяш и е уникален на пазара, не се колебай да продаваш него. Много по-добре е да предложиш нещо, което носи допълнителна стойност поради това, че е изработено по поръчка или се среща рядко, отколкото да продаваш нещо, с което пазарът е наводнен и цената му е вече „изпилена“ максимално.

При всички случаи ако искаш да се занимаваш с онлайн търговия се приготви психически да имаш разходи и за невзети пратки. Безумната практика, която се е наложила у нас за търговия чрез наложен платеж е типично български патент и е в ущърб на коректните търговци. Каквото и да правиш, винаги ще се намират клиенти, които не си вземат пратките и само те вкарват в разходи. Единственото, което можеш да направиш е да не си хабиш нервите и просто да приемеш, че има хора, които не уважават чуждия труд, време и пари. На такъв клиент не пращай нищо повече и знай, че всичко се връща.

3. Посредничество.

Освен теб има още много други предприемачи, които се борят за „място под слънцето“. Вместо да се конкурираш с тях, можеш да им помагаш и да печелиш от това. Необходимо е да избереш сфера на дейност, в която си специалист и да се свържеш с бизнеси от тази сфера, на които да предложиш услугите си. Те ще печелят от това, че им пращаш клиенти без това да им струва нищо, а ти ще печелиш от комисион (процент), който съгласно договор ще получаваш за всеки изпратен клиент.

Най-добрият начин да намираш клиенти е да покажеш своите умения в областта (чрез клипове и статии), както и каква полза ще има клиентът от това да ползва услугите или продуктите на твоя бизнес партньор. Обикновено посредникът (в случая ти) предоставя и някакви промокодове или талони за отстъпка като бонус за клиента. Това е и най-сигурният начин твоя партньор да разбере, че клиентът идва по твоя препоръка.

Като пример за добра реализация на тази идея мога да ти посоча bri4ka.com. Филип започна с клипове – забавни и полезни ревюта на стари автомобили, а вече препоръчва разнообразни услуги на много фирми, свързани с автомобилите.

Предимството на този бизнес е, че с малка финансова инвестиция можеш да стартираш доходен бизнес с минимален риск. Недостатък е, че отнема доста време и усилия, преди да се докажеш като име пред своята публика и да печелиш комисион от това, че препоръчваш други.

4. YouTube.

Да имаш собствен YouTube канал е безплатно и в същото време може да бъде много доходно. Известният Маркъс Броунлий е започнал кариерата си на ютюбър с невзрачни ревюта на софтуерни продукти и хардуер, но в последствие става изключително известен и, разбира се, милионер. Успехa си той дължи на това, че от самото начало е обръщал внимание в коментарите към своите видеа на това от какво се интересува неговата публика, какви въпроси му задават и е демонстрирал много задълбочени познания относно техниката, на която е правил ревюта.

Разбира се, това е само пример. YouTube предлага почти неограничени възможности за изява по отношение на тематиката. Тук отново съветът е – насочи се към това, което ти е интересно, приятно и от което разбираш. Приходите идват основно по три канала – реклами, дарения от фенове (patreon) и спонсорство от компании чиито услуги или продукти препоръчваш на своята публика.

Ако говориш свободно английски език помисли върху варианта да правиш клиповете си на английски, защото ако се ограничиш само с българската аудитория и разчиташ само на приходи от реклами, най-вероятно няма да си доволен от резултатите. Ако разполагаш с телефон, който снима качествено видео можеш да започнеш и с него, но аз бих те посъветвал да вложиш твоите 1000 лв. в DSLR камера, микрофон и прилични осветителни тела. Това ще ти даде възможност да правиш професионални видеа и бързо да се откроиш от масата аматьори. Ще трябва да усвоиш и поне базови умения за обработка на видео, но за това в интернет има достатъчно безплатна информация и онлайн курсове. Все пак не забравяй, че качеството е много важно, но съдържанието е от решаващо значение. Трябва да е забавно или полезно, а най-добре и двете.

В случай, че искаш да правиш клипове, но не искаш да се снимаш можеш да правиш клипове (тип класации „топ 20….“), които са компилации от други видеа. Можеш също да правиш клипове, в които се вижда само екрана на компютъра ти и показваш примерно как играеш на някаква игра или как се решава някакъв софтуерен проблем в уиндоус. Третият вид клипове, са анимираните клипове в които една ръка рисува картинки, пише надписи и ти говориш на фон. Това става със софтуер от типа на Videoscribe и не е никак трудно. Последния вид клипове, които можеш да правиш без да се показваш са ревюта на различни продукти и да се виждат само ръцете ти. Но аз ти препоръчвам да се виждаш и ти. Защо не искаш да се показваш, та ти си супер! Много по-обикновени хора от теб се показаха в YouTube и станаха популярни!

Предимството на този бизнес е, че можеш да започнеш с малка или дори никаква инвестиция, стига да имаш идеи за интересно съдържание, което да предложиш. Недостатък е, че не е лесно да добиеш популярност в началото и може дълго да правиш добри клипове без те да станат популярни. Все пак ако това стане и продължиш да опитваш евентуално накрая ще нацелиш твоята формула за успех и ще направиш онова вайръл видео, което ще изстреля канала ти до нови висоти.

5. Блог.

Да имаш блог е забавно и приятно, но ако разчиташ само на приходи от реклами ще трябва да постигнеш голяма посещаемост на сайта си. Това като цяло означава да пишеш голям брой интересни, полезни и вайръл статии, да спазваш поне основните SEO правила и да имаш голямо търпение. Не очаквай за често търсени ключови думи да излезеш на първа страница в Google за по-малко от два месеца. Дори и да направиш всичко перфектно се изисква търпение, както и да помогнеш за популяризирането на сайта си чрез споделяне на най-интересните статии от него във фейсбук групи, които са свързани с темата на твоя блог.

Не залитай по разни SEO трикове с идеята да излъжеш Google. Дори и да постигнеш резултат, това е временно и рисковано, защото не знаеш в кой момент ще те накажат и ще си трайно на 20-та страница. Опитът ми е показал, че печелившата тактика винаги е не да градиш връзки и препратки към сайта си, а да вложиш това време и тези усилия в писането на качествени статии. Google вече не е глупав и оценява полезното съдържание. Качествените статии ги ценят и хората. А в крайна сметка целта ти е твоя сайт да бъде споделян и четен от хора.

По отношение на платформата, аз ще ти препоръчам WordPress. Всичко останало е компромис. Освен това WordPress е безплатен, на български език и има купища безплатни теми и разширения за него. Разбира се, за препоръчване са платените, които дават по-голяма функционалност, но истината е, че можеш да имаш съвсем приличен сайт с всички екстри и без да плащаш. Инсталацията и настройката на WordPress стават много лесно и в скоро време ще публикувам отделна статия за това.

Ако използваш WordPress и не купуваш теми и плъгини, началните ти разходи ще бъдат само за домейн и хостинг, което за една година ще ти струва около 100-150 лв. Приходи освен от реклама можеш да имаш и от дарения и компании, чиито услуги препоръчваш в сайта си, но за целта трябва да добиеш популярност и да си създадеш добър имидж, което отнема време и доста усилия.

6. Заснемане с дрон.

Въпреки, че цените на професионалните дронове са доста високи, не е невъзможно да намериш такъв с прилична камера до 1000 лв. След като го купиш и се научиш да боравиш с него, остава само да намериш клиенти. Можеш да предлагаш услугата за сватби, заснемане на екстремни спортове, реклама на хотели и туристически обекти и т.н. Голям плюс за теб ще бъде да усвоиш някои умения във видео обработката, за да можеш да предложиш комплексна услуга, не само видеозапис. Така ще се откроиш и ще засенчиш една част от конкуренцията.

По отношение на намирането на клиенти можеш да започнеш с обяви в olx.bg и bazar.bg, но задължително си направи поне фейсбук страница, където да качиш качествени примерни снимки и клипове, които ти си заснел. Без допълнителни разходи можеш да си намериш клиенти и ако пратиш оферти на потенциални заинтересовани в близост до теб (от сферата на туризма, атракциите и спортовете), в която да опишеш ясно каква услуга предлагаш, каква е ползата от нея и колко струва.

Предимство на този тип бизнес е, че заплащането е много добро, недостатък е високата цена на професионалните дронове и вероятността (макар и малка) дронът да бъде изгубен по време на полет.

7. Инструменти под наем.

Започни с малък брой, може и употребявани, но задължително качествени и надеждни машини за строителството, градината, почистване или ремонт. За да си сигурен, че ще си получиш обратно дадена машина можеш да я доставяш до дома на клиента и да изискваш от него да подпише кратък формуляр за ползване под наем. Непременно искай и някакъв депозит.

Тъй като това е по-скоро местен бизнес, най-добре е да го рекламираш онлайн като в настройките за регион зададеш само твоя град. Своето онлайн присъствие в началото е напълно достатъчно да реализираш чрез безплатна фейсбук страница, към която да водят рекламите. На по-късен етап, когато вече разполагаш с голям набор от инструменти и някакви регулярни приходи е оправдано да инвестираш в собствен уеб сайт.

8. Други идеи онлайн.

Можеш да напишеш електронна книга, която да предлагаш онлайн. Можеш да подготвиш онлайн курсове, които да предлагаш срещу определена такса за неща, в които си експерт. Можеш да правиш фирмени уебсайтове чрез WordPress, което се учи много бързо и лесно. Може да предлагаш и онлайн консултации срещу заплащане за област, в която си експерт.

9. Други идеи офлайн.

Можеш да предлагаш и своя труд под формата на услуга срещу заплащане. Например, отстраняване на хардуерни и софтуерни проблеми по домовете, почистване на офиси, да бъдеш детегледач(ка), да се грижиш за кучета и котки докато стопаните им са на почивка. Можеш да правиш уникални торти по поръчка. Ако си мъж можеш да предлагаш транспорт и товаро-разтоварни дейности, сглобяване и монтаж на мебели, но за всичко това ще ти трябва помощник.

10. Идеи, за които 1000 лв. не стигат.

Ето, че стигнахме и до твоите големи идеи. Искаш да направиш, например, фитнес център, автосервиз, център за спа процедури или магазин за здравословни храни? За подобни цели 1000 лв. биха ти стигнали колкото да купиш врата и може би табела. Неслучайно в заглавието на статията пише как да започнеш, не как да направиш бизнес с 1000 лв. И това е най-важното – да започнеш.

Да разгледаме примера с фитнес центъра. Ако наистина това е твоята цел, не се занимавай с правене на торти и разхождане на кучета, за да изкараш пари. Това само ще те отклони от твоята цел, която е фитнес център, а не пари за него. Вместо това започни да градиш. Направи си личен уебсайт и YouTube канал и напълни тези медии с качествено съдържание. Сложи хранителни режими, тренировъчни програми, показвай упражнения, давай консултации. Направи клуб с фенове, организирай срещи и предизвикателства за тях.

И не на последно място, работи върху себе си, инвестирай в своето личностно усъвършенстване по отношение на здраве и фитнес. Когато постигнеш това и имаш достатъчна популярност вече може би ще си заделил повече от 1000 лв. за инвестиция. Вероятно колкото и пари да имаш пак няма да са достатъчно, но това не е проблем, защото винаги можеш да вземеш заем. От роднини, от приятели, от съдружник или от банка. Пари винаги се намират, въпросът е да имаш клиенти преди да вложиш пари, за да си сигурен, че тези пари ще се върнат.

Когато искаш да направиш такъв бизнес, който изисква по-голяма първоначална инвестиция, това е начина! А ако планираш да се заемеш с производство на някакво иновативно изделие или искаш да издадеш книга най-добре финансирай проекта си с предварителни продажби. Това означава да направиш прототип, който да представяш на своите потенциални клиенти и да събираш от тях депозит за покупка на продукта, когато излезе от серийно производство. По този начин елиминираш най-големия риск – вероятността да се окажеш с 10 000 бройки от нещо, което не се продава и в допълнение към това имаш кредит за изплащане.

Финални думи.

Не се опитвай да се подготвиш за всичко. Няма нужда да изчетеш цялата информация за развиване на бизнес, която съществува. Просто започни от някъде с това, което имаш и това, което знаеш. С времето ще научиш това, което ти трябва. Важното е да започнеш. Аз лично познавам експерт по финанси – магистър, който от 20 години обмисля собствен бизнес и все още се колебае дали да започне.

Не се научаваш да вървиш като стоиш и разсъждаваш върху чуждия опит. Научаваш се като опитваш и дори да паднеш, не се отказваш, а продължаваш да опитваш. Това го знаят и малките деца! Ето защо всичко, което се иска от теб сега е да помислиш къде искаш да стигнеш и да направиш първата крачка в тази посока.

Ако ти е интересно как аз самият започнах бизнес с 350 лв., непременно прочети статията Мотивиращ разказ за моя първи бизнес.

Оценка на статията: Оцени с 1 звездичка |Оцени с 2 звездички |Оцени с 3 звездички |Оцени с 4 звездички |Оцени с 5 звездички | (30 оценки, средно: 4,53 от 5)
Гласувай и ти с кликване върху броя звездички, които искаш да поставиш!

Loading...


Благодарности за изображението на:
 📷 Mike Petrucci


Не забравяй да споделиш тази статия с твоите приятели в социалните мрежи:

Подобни статии:

Колективното пазаруване и почивките – кой печели и кой губи... В първите дни на август, месецът на отпуските, няма как да не обърна внимание на станалите популярни през последните години почивки от „офертите“. Кат...
Хората не те разбират? Това е за теб! Може да казват, че си странен, ненормален, аутсайдер... Може да казват, че не се вписваш. Ти самият може дори да имаш чувството, че нещо или всичко от...
Притча за талантите Сигурен съм, че си чувал народната мъдрост „пари при пари отиват“. И съм също толкова сигурен, че си се убеждавал в нейната истинност не веднъж. Но за...
Парите наистина (не) могат да те направят щастлив... Въпросът дали парите могат да направят човек щастлив е много спорен. И двата възможни отговора имат много привърженици, както и много аргументи в своя...
Ще ни оставят ли без работа роботите? Заради огромния напредък в развитието на изкуствения интелект през последните години освен радостите от всички ползи, които това ни носи разбираемо ид...
Как да бъдеш успешен предприемач (общи съвети при стартиране на бизнес)... В тази статия ще разгледам най-важните неща според мен, според моя опит и наблюдения като предприемач, които трябва да знаеш, когато се захващаш със с...
Как да печелиш от продажби чрез OLX.bg и Bazar.bg Един от популярните и лесни начини за допълнителни доходи у нас е онлайн търговията през платформите за публикуване на обяви - OLX.bg и Bazar.bg. Въпр...
Как да задържаш повече пари Има една приказка, която гласи "Не е важно да е нисък разхода, важното е да е висок прихода". Като цяло има доста смисъл в нея, но все пак зависи кой ...

2 Comments

  1. Бранимир

    Брейв Браузър, е с подобна задача, с единственото условие, че трябва да гледаш рекламите, /които нормално ти се предлагат в Хром и не ти плащат за това/ Новата технология на Брендън Айх бивия шеф на мозила.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Pin It on Pinterest

връщане най-горе