Меню Затваряне

Как да запомняш имената на хората

Ново запознанство (Снимка: rawpixel)

Случвало ли ти се е да се запознаеш с някой, но да не запомниш името му и след това да ти е неудобно да питаш? На всеки се случва! На мен преди ми се случваше редовно, но научих няколко трика, които ще споделя с теб, за да не изпадаш никога повече в неудобни ситуации със забравени имена.

Разбира се, можеш известно време да говориш с някой, избягвайки да казваш името му. Това обаче не те освобождава от неприятното чувство заради забравеното име. Освен това името на човек е най-сладката дума за него и е най-прекия път към спечелване на неговото благоразположение към теб.

1. Чуй името на човека.

Много често няма как да запомниш името на някой, с когото се запознаваш, най-малкото защото ти не го чуваш. Името достига до ушите, но не и до мозъка ти, защото в този момент той е зает да мисли как изглеждаш в момента, какво да кажеш, какво си мисли другия за теб и кой знае още какви излишни глупости.

Вместо това, следващия път като се запознаваш с някой, слушай с ясното намерение да разбереш как се казва. Ако не чуеш добре, помоли да изговори името си отново, особено ако е някакво по-необичайно или е вдъхновено от турски/латино сериал, който не си гледал. Най-добре след това повтори името на глас. От една страна, за да си сигурен, че си го разбрал правилно, от друга – за да го запомниш по-добре.

2. Направи асоциация.

Ако познаваш друг човек със същото име, асоциирай мислено двамата в ума си. По този начин ако забравиш името, ще се сетиш за другия, човек, който познаваш от много време и чието име няма вероятност да забравиш.

3. Използвай името поне 2-3 пъти в първия разговор.

Вмъкни съвсем небрежно, но съзнателно името на човека като обръщение по време на разговора. Непременно използвай името му и в поздрава за довиждане. Така ще използваш силата на последната дума във всеки разговор, която продължава да кънти в главите и на двамата събеседници след като спрат да говорят. Това ще ти помогне да затвърдиш в съзнанието си мисълта за името на този, с който си се запознал току що. В неговото съзнание пък ще остане усещането за това, че го уважаваш и цениш като личност.

4. Какво да правиш ако все пак забравиш името?

Ако си спазил точка 1 и си чул името поне веднъж, лесно можеш да си го припомниш като зададеш на човека някой от следните въпроси:

– Какъв ти е имейла/фейсбук профила?
Тук има малък риск човекът да не е използвал името си за профила. Ако е така, изчакай известно време (за да не се усети, че си забравил името му) и задай някой от другите въпроси.

– Как те наричат приятелите?
Веднага щом чуеш „Пепи“ ще се плеснеш мислено по челото и ще си кажеш „Да беее, Петър беше!“, нали!?

– Кога имаш имен ден?
Дори да е нещо очевидно като Ивановден, винаги можеш да се измъкнеш с това, че питаш за датата.

Разбира се, тези въпроси са за еднократно ползване, но на мен лично не ми се е случвало повторно да забравя име след някой от въпросните 3 жокера.

5. Ако познаваш някой от много време, но не знаеш името му?

Може би с даден човек се познавате по физиономия и си разменяте по някоя и друга приказка, но не сте се запознавали официално никога… Решението е просто – запознайте се! Усмихни се и кажи нещо от сорта на „с теб често се засичаме, приятно ми е да си говорим, но така и не сме се запознавали.“ Тогава подай ръка и се представи.

Не е толкова трудно, когато го правиш, колкото изглежда, когато го отлагаш. Всъщност става лесно още след изговарянето на първата дума! Точно както, когато искаш да влезеш в морето, но водата ти се струва студена. Колкото повече трепериш на брега с намокрени крака, толкова по-трудно ти е да се потопиш във водата. Така че хвърляй се смело и си спести продължителния дискомфорт.

Това бяха петте техники за запомняне на имената на хората, с които се запознаваш. Сигурен съм, че ако ги изпробваш, те много бързо ще се превърнат в навик за теб и ще избегнеш много неловки ситуации.

Оценка на статията: Оцени с 1 звездичка |Оцени с 2 звездички |Оцени с 3 звездички |Оцени с 4 звездички |Оцени с 5 звездички | (23 оценки, средно: 4,87 от 5)
Гласувай и ти с кликване върху броя звездички, които искаш да поставиш!

Loading...


Благодарности за снимката на:
 📷 rawpixel


Не забравяй да споделиш тази статия с твоите приятели в социалните мрежи:

Подобни статии:

Как да те харесват жените и да тичат след теб (за мъже)... За да ти отговоря на този въпрос по принцип не е нужно да пиша цяла статия. Мога да ти кажа и с две думи - стани милионер. Обаче въпросът не е само в ...
За любовта, изневярата и раздялата Въпросът за това да обичаш и да се отречеш или да обичаш и да те отблъснат след години съвместно съжителство занимава мислите ми от много време. Не са...
Как да намериш любовта онлайн (без сайтове за запознанства)... Ако си чел други мои статии на тема запознанства, сигурно знаеш, че аз изобщо не съм почитател на онлайн запознанствата. Все пак не мога да отрека, че...
Да обичаш означава да щадиш сърцето на другия... В автобуса. На седалката до мен едно симпатично тинейджърче слуша музика в слушалките си... Казах симпатично и наистина го мисля, защото, когато бях у...
Притча за близостта, караниците и любовта "Живеят само влюбените, останалите просто съществуват." /Уилям Шекспир/ Притчата. Веднъж един мъдър учител събрал учениците си и ги попитал: - З...
Как да имаш успех в запознанствата с жени (за мъже)... През последните години запознанствата в мрежата все повече изместват тези на живо. Основната причина за това е много по-ниското ниво на стрес сред мъж...
Как да намериш желания партньор в любовта "За всеки човек е определено кой да го обича. И всеки човек трябва да намери онзи, който го обича." /Петър Дънов/ В тази статия ще споделя с теб няк...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Pin It on Pinterest

връщане най-горе