Меню Затваряне

Как да задържаш повече пари

Пари (Снимка: Nattanan Kanchanaprat)

Има една приказка, която гласи „Не е важно да е нисък разхода, важното е да е висок прихода“. Като цяло има доста смисъл в нея, но все пак зависи кой как я разбира. Според мен правилното тълкуване е, че човек не трябва да се стреми да се ограничава и лишава, а да се старае да повишава своите доходи. Разбрана в този смисъл, мисля че е много добър съвет. Има обаче и още едно възможно тълкуване, което сякаш е по-разпространено. А именно – печели много и няма значение колко харчиш.

„Въпросът не е колко пари изкарваш, а колко от тях ще успееш да запазиш, колко добре ще работят за теб и за колко поколения ще успееш да ги задържиш.“
/Робърт Кийосаки/

Всички трайно богати хора знаят това и го прилагат. Някои го прилагат несъзнателно, но щом са богати, със сигурност го прилагат. Всъщност да се научиш да задържаш пари е първото нещо, което трябва да усвоиш като умение, ако искаш да си финансово богат. Ето защо в тази статия ще ти дам няколко конкретни идеи как да задържаш повече от парите, които минават през ръцете ти. Така много скоро ще разполагаш с достатъчно пари, които да накараш да работят за теб. Все пак това е крайната цел – парите да работят за теб, не ти за тях.

1. Прави си месечен бюджет.

Вземи лист и химикал и разпредели парите, които получаваш средно на месец според средните разходи, които имаш месечно за ток, вода, транспорт, жилище, храна, дрехи, забавление и др. По този начин не само ще си наясно какво се случва с парите ти, но ще добиеш и представа дали някъде не правиш излишни или прекалено големи разходи. Не забравяй да сложиш и графа „непредвидени разходи“. Никой не планира да се разболее, да си изгуби телефона или да му се повреди колата. Но понякога стават и такива неща, затова предвиди някаква сума в месечния си бюджет за такива неочаквани разходи.

В действителност никога няма да успяваш да спазиш предвидения бюджет на 100%, но това не е и необходимо. Важното в случая е да имаш план, към който да се стремиш да се придържаш. Без такъв план просто се пускаш по течението, което както знаеш на края на месеца или те оставя на нула или на минус.
Когато имаш бюджет всичко е по-лесно. Не се чудиш дали можеш да си позволиш едно нещо или не. Не възприемаш повредилата се кола като проблем, защото вече знеш, че това е просто разход и си подготвен за него. И не те гризе съвестта, когато даваш пари за забавление, защото това също е част от твоя бюджет.

2. Спестявай 10% от всичко, което изкараш.

Приеми това като данък – пари, които задължително плащаш, без значение колко други пари ти остават. И не си и помисляй да ги харчиш при НИКАКВИ обстоятелства. Нима държавата ще ти върне платен от теб данък, само защото спешно ти трябват пари? Естествено, че не! Тези заделени пари никога повече няма да ги видиш, в смисъл да ги похарчиш. Наложи си желязна дисциплина и скоро ще имаш достатъчно средства, за да инвестираш в нещо, което ще ти носи пари регулярно.

И не се самозалъгвай с номера „ама на мен пари никога не ми стигат, не мога да заделям“. Както хората, които все казват, че времето не им стига и нямат и една минута. Отстрани изглежда, че наистина е така. До момента, в който не им се наводни апартамента от спукана тръба. Тогава изведнъж успяват да заделят някакси едни 8 часа за справяне със ситуацията. Всеки може да отдели време, както и пари. Всичко е въпрос на приоритети – дали ще имаш дисциплината да отделиш 10% от доходите си или ще ги оставиш да се размият в общия ти бюджет за месеца без дори да усетиш реална полза от това…

Изключително лесно ще ти бъде да отделяш 10%, а може би и повече от приходите си, ако се съобразиш със следващите препоръки. Те ще ти помогнат да запушиш всички дупки, от които търпиш загуби всеки ден.

3. Прави си списък с покупки.

И го спазвай стриктно. Когато пазаруваш храна, консумативи, домашни потреби, винаги имай в себе си предварително направен списък с всички неща, които трябва да купиш. В противен случай рискуваш да отидеш до магазина за хляб и яйца и да излезеш от там с две торби промоции и „изгодни“ покупки. Ако в списъка ти има яйца и хляб, купи само това и нищо повече. Вафла – не. Ако искаш и вафла, напиши я предварително в списъка. Това ще ти помогне да намалиш и излишната храна, която купуваш само, за да изхвърлиш по-късно като се развали.

4. Ако пушиш – спри цигарите.

За всеки пушач това е достатъчно неприятно напомняне и без да се споменават подробности. Няма смисъл да ти показвам някакви сметки колко много пари ще спестиш ако не пушиш. Вместо това ще ти кажа един виц:

– Вече 20 години пушиш по кутия на ден?! Че ти за толкова време си изпушил едно Порше, бе човек! Аз затова не пуша!
– Браво на теб! И къде ти е Поршето?…

Ти се сещаш защо му го няма Поршето, нали? Няма го, защото не заделя петте лева на ден, а ги дава за нещо друго. Това е резултат от липсата на бюджет. В случай, че пушиш и решиш да спреш цигарите, започни наистина да заделяш парите, които спестяваш със същото сериозно отношение, с което ги заделяш при покупка на цигари.

5. Откажи се от лотарията.

Нали знаеш, че лотарията не е направена, за да печелиш ти? Ти си спонсорът! Печалбата е за организатора. От време на време ти се пада по някоя и друга малка печалба, колкото да крепи надеждата и да продължаваш да плащаш. А шансът да спечелиш джакпот е няколко пъти по-малък дори от шанса да те удари мълния! Няма начин да забогатееш трайно с лотария, освен ако не я притежаваш.

Дори да ти се падне шансът едно на няколко милиона да удариш джакпот, после какво? Купони, живот, лукс… няколко години, а като свършат парите ставаш по-беден и от преди. Това не е измислица, това е съдбата на всеки тотомилионер. Причината е, че тотомилионерът не знае как да управлява парите, защото ги е спечелил по случайност.

Има една много силна зависимост тук. Богатите не разчитат на лотария. Разчитащите на лотария не са богати. Това е закон!

6. Ограничи кредитите.

Ползването на бърз кредит или кредитна карта, а дори и на „бавен“ кредит за покупката на някакъв телефон, автомобил или друга вещ за лично ползване е признак на пълна финансова неграмотност. В някои случаи това се отнася и за покупката на жилище на кредит. Покупка на имот на кредит е правилно решение тогава, когато планираш да даваш имота под наем. Ако си купиш имот с цел да живееш в него, това не е инвестиция, а разход. Всичко това е много подробно обяснено в книгата „богат татко, беден татко“ на Робърт Кийосаки.
Още нещо за кредитите – не се подлъгвай по логиката „инфлацията ще ги изяде“… Това не става никога. Банките не пасат трева и са си направили сметката много добре. В това число и за инфлацията.

7. Забрави израза „къде не си ги дал“.

Тук 2 лева, там 5 лева… къде не си ги дал?! Този начин на мислене обрича всеки опит за забогатяване на пълен провал. Не става дума за двата или петте лева. Става дума за отношението ти към парите. Правилото няма изключения – каквото е отношението на човек към малкото пари, такова е и към многото. Забелязал ли се, че всеки, който често бърка в джоба си с мисълта „къде не си ги дал“ е от хората с перманентни финансови проблеми? И причината не е само в това, че месечния му фонд „къде не си ги дал“ обикновено стига 3-цифрена сума. Причината е и в това, че този тип мислене проваля и най-добрия опит за забогатяване. Човек с такова отношение към парите дори да стане по случайност милионер, единственото което ще се случи е, че принципът „къде не си ги дал“ от 2-3 лв. ще ескалира на суми по 20-30-50 лв.

8. Използвай ресурсите правилно.

Оставяш ли водата да тече, докато си миеш зъбите? Оставяш ли лампите да светят в стая, в която няма никой, а компютъра ти да работи по цял ден без да го използваш? Качваш ли се на колата за разстояния от по 400-500 метра? Това може да не са кой знае колко големи разходи, но са напълно излишни. Може да са 30-40 лв. на месец, но как ти звучи някой да хвърли в кофата за боклук две двадесетолевки? Отново не става въпрос да се лишаваш. Става въпрос за това да не разхищаваш.

9. Бъди нащрек за маркетинговите въдички.

Кабелните и мобилните оператори са виртуози в това да примамват клиентите си с „изгодни“ предложения. За още 5 лв. двойно повече минути, и още 5 лв. за двойно повече интернет и само още 20 лв. на месец за нов телефон… Всъщност във всички сфери на продажбите има трикове, с които маркетингът успява да накара потребителите да плащат повече, оставайки с впечатлението, че са сключили добра сделка. Отваряй си очите за въдички, особено когато много настоятелно ти предлагат супер изгодната оферта. Дръж целта пред погледа си, помни за какво си отишъл, от какво имаш нужда и не давай парите си за нищо повече.

10. Не купувай нещо само, защото е евтино.

Освен ако нямаш намерение да го продадеш по-скъпо. Във всички останали случаи ти се разделяш безвъзвратно с някаква сума пари, която иначе би могъл да добавиш към парите си за инвестиране. В замяна получаваш нещо, което не ти трябва. Не казвам, че няма да го използваш, а че не ти трябва. Ако наистина ти трябва е друг въпрос. Но искаш ли да го купиш само, защото е евтино и ти харесва – това е грешка.

Нали знаеш, че при възпитанието на един човек най-важни са първите 7 години? Същото е и при финансовото възпитание – най-важните умения се учат преди да станеш „голям“.
Ако откри в тази статия идеи, които не прилагаш, горещо те съветвам да се възползваш от тях на практика. И не забравяй да записваш резултатите си. Така ще проследиш лично колко е голяма разликата между това да знаеш нещо и това да го направиш. Както и между това да ти се иска и това да успееш.

Оценка на статията: Оцени с 1 звездичка |Оцени с 2 звездички |Оцени с 3 звездички |Оцени с 4 звездички |Оцени с 5 звездички | (8 оценки, средно: 4,88 от 5)
Гласувай и ти с кликване върху броя звездички, които искаш да поставиш!

Loading...


Благодарности за снимката на:
 📷 Nattanan Kanchanaprat


Не забравяй да споделиш тази статия с твоите приятели в социалните мрежи!

Подобни статии:

Колективното пазаруване и почивките – кой печели и кой губи... В първите дни на август, месецът на отпуските, няма как да не обърна внимание на станалите популярни през последните години почивки от „офертите“. Кат...
Как да започнеш собствен бизнес (почти) без пари... В Интернет е пълно с материали по тази тема. За съжаление голяма част от статиите са преведени от чуждестранни блогове, а както всички знаем в Българи...
Парите наистина (не) могат да те направят щастлив... Въпросът дали парите могат да направят човек щастлив е много спорен. И двата възможни отговора имат много привърженици, както и много аргументи в своя...
Как да бъдеш успешен предприемач (общи съвети при стартиране на бизнес)... В тази статия ще разгледам най-важните неща според мен, според моя опит и наблюдения като предприемач, които трябва да знаеш, когато се захващаш със с...
Как да печелиш от продажби чрез OLX.bg и Bazar.bg Един от популярните и лесни начини за допълнителни доходи у нас е онлайн търговията през платформите за публикуване на обяви - OLX.bg и Bazar.bg. Въпр...
Притча за талантите Сигурен съм, че си чувал народната мъдрост „пари при пари отиват“. И съм също толкова сигурен, че си се убеждавал в нейната истинност не веднъж. Но за...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Pin It on Pinterest

връщане най-горе