Меню Затваряне

Какво не ти казват лекарите за лекарствата, които ти предписват

Лекарства (Снимка: guvo59)

В интернет е пълно с конспиративни материали, които хвърлят сериозни обвинения върху конвенционалната медицина. Някои са верни, други по-малко. Така или иначе в тази статия няма да разглеждам конспиративни теории, базирани на предположения или недоказани факти. Тук ще изложа само информация, която медицината и фармацевтичната индустрия официално признават. И макар да признават, се стараят да не се говори много по този въпрос…

А какъв е всъщност въпросът?

Темата е ползата и вредата от лекарствата. На всички е ясно, че и двете са факт. Но знаем ли реално колко точно е ползата и колко точно е вредата? Логично е щом лекарството се дава на хората, лечебния резултат от него да е доста по-голям от нежеланите ефекти. Когато лекарството е предписано по преценка на лекар реално човек се доверява на тази преценка и приема медикамените обикновено без да се интересува задълбочено от въздействието на въпросното лекарство.

Ако лекарят предписва лекарство без да коментира вероятните ползи и вероятните рискове от него, логично е да приемем, че няма нищо за обсъждаме – пием и оздравяваме. За съжаление това далеч не е така. Лекарят обикновено трябва да обсъди лечението със своя пациент, преди да му назначи съответната терапия. Под „обсъди“ имам предвид да предупреди пациента за това каква е вероятността лечението да е успешно и какви са рисковете от него.

Какво значи каква е вероятността?

Има един параметър в медицинската статистика, който измерва доколко едно лекарство е ефективно. На български се нарича „брой, необходим за лекуване“, а на английски терминът е „Number Needed to Treat“ (съкратено NNT). Просто казано, NNT показва колко души трябва да се подложат на въпросното лечение, за да има полза от него за един пациент. Сигурно сега се питаш що за глупост е това, не трябва ли тази цифра да е 1 и всеки да има полза от лекарството?! За съжаление – не е така.

Идеалната стойност на NNT е едно, т.е. всеки приел лекарството има полза от него. В действителност тази цифра е почти недостижима и не са редки случаите, в които NNT е 10 и дори повече. Ако NNT=10, това означава, че 10 пациента трябва да приемат лекарството, за да има полза от него един от тях. Важно е да имаме предвид, че няма как да се знае кой ще има полза, затова лекарството трябва да бъде прието от всички 10 пациента. То не може да бъде дадено само на един и да сме сигурни, че той ще има полза от него.

NNT се отчита не само за лекарства, но също така и за операции, ваксини, диети, хранителни добавки и т.н. Изчислява се по формулата NNT=1/ARR, където ARR (Absolute Risk Reduction) е разликата при сравняване на лекуваните (групата с активно лекарство) с нелекуваните (групата с плацебо) пациенти.

Повече за ARR.

За да разбереш най-лесно абсолютното намаляване на риска (ARR) и каква е разликата с относителното намаляване на риска (RRR) ще я илюстрирам с теоретичен пример. Вероятността за една година средностатистически човек да се разболее от рак на мозъка е 0.5%. Да приемем, че медикамент А според изследванията намалява този риск на 0.25%. Това означава, че го намалява наполовина. Това е всъщност RRR, което в случая е равно на 50%. Това е стойността, която производителите на лекарството изтъкват пред пациентите.

В примера АRR=0.5%-0.25% или ARR=0.25%. Според формулата, NNT=1/0.25% или NNT=400. Това означава, че трябва 400 пациента да приемат лекарството, за да може само за един от тях да има полза. За останалите 399 пациента полза няма! И както знаем вече, няма как да се разбере кои 399 от 400-те човека няма да имат полза. Необходимо е всички 400 души да приемат лекарството. Ако то е евтино и няма странични ефекти, приемът му е оправдан, но това рядко се случва. Ето защо производителите, разбираемо не искат NNT и ARR да бъдат обект на внимание. В рекламата просто се казва „намалява наполовина риска“.

Вероятността от вреда.

Съществува и такъв показател, който нa английски се нарича Number Needed to Harm (NNH). Той отразява доколко обекта на изследването (медикамент, ваксина, операция и т.н.) има вероятност да причини увреждане на здравето или смърт. Стойностите варират от 1 до безкрайност, като за NNH колкото по-малко е числото, толкова по-рисковано е лечението. При NNH=1 всички пациенти са получили вредно въздействие от лечението.

Стойността на NNH е важна сама по себе си, но още по-важна е в сравнение с NNT. Ако NNT=400, a NNH=200, това означава, че два пъти повече хора ще пострадат от лечението, отколкото ще имат полза от него. Затова съпоставянето на тези две стойности е лесен начин да се прецени доколко е оправдано провеждането на дадено лечение. Когато става въпрос за държавно финансиране, този метод е широко приложим при оценяване на това кои медикаменти да бъдат заплатени изцяло или частично от бюджета за здравеопазване на държавата.

Примерни стойности на NNT и NNH.

Сайтът thennt.com е посветен на това да предоставя информация за стойностите на NNT и NNH за различни видове лечение, като достъпът до него е напълно свободен и всеки може да направи справка. Позволих си да извлека от там информация за някои по-популярни видове лечение:

Изводите от тези примери.

Постарах се да подбера примери, които са за сравнително популярни лечения, при това с много различни стойности на NNT и NNH. Първият извод, който може да направим е, че има лечения, които помагат на много малко хора или дори на никой, а в същото време нанасят вреда на голям процент от пациентите. Има и случаи, в които съотношенията полза/вреда са на кантар и според мен е редно пациента сам да вземе решение дали да рискува. Както се вижда, има и лечения, при които ползата е за голяма част от пациентите, а отрицателното въздействие е минимално или дори липсва.

Всичко това навежда на мисълта, че информацията е от особено важно значение. Далеч не всичко в медицината е опасно, вредно и неефективно, но в същото време масово се прилагат лечения, които нанасят повече вреда на здравето, отколкото носят полза. Ето защо не бива да се доверяваме сляпо на това, че щом едно едно нещо се прави от лекари, то е добро. Човек трябва да се интересува, защото не го ли прави, получава само тази информация, която информатора има сметка да му даде. Това го прави неволен участник в скъпата мединска лотария, в която както виждаш много често печели само един на няколко стотин човека.

Каква е причината за тези очевидни безумия.

Лекарите не са виновни за това. Поне не много, защото тези подробности за лекарствата и операциите не се учат в университетите и не са обект на образованието за практикуващи лекари. Всичко това лекарят трябва да научи чрез допълнителна литература, която е съвсем достъпна, но не задължителна.

Отново стигнахме до системата и това не е чудно, защото в крайна сметка всичко се прави за пари. Медицината е един от най-големите бизнеси на света и макар в нея да работят много хора, които с чисто сърце се опитват да помагат на болните, по най-високите етажи финансовите интереси стоят над всичко.

И не на последно място, конвенционалната медицина към момента не може и да предложи нещо много по-различно от това, което има. Всички знаят, че химиотерапията убива повечето болни от рак и ползите от нея са за много малко хора. Но всъщност официалната медицина няма и кой знае какво друго да предложи. Затова не е чудно, че почти всички, които са се излекували от рак са постигнали това чрез алтернативни методи.

Финални думи.

Всъщност в крайна сметка здравето си е твое собствено, животът си е твой. Логично е ти да имаш най-голям интерес да запазиш своя живот и своето здраве. Затова смятам, че всеки човек има право да знае това, което е известно за дадено лечение, което му се предписва. Разбира се, не всеки може да се задълбочава в тези данни и затова може би най-доброто решение е да се довери на специалист, който вече е направил това. А такива лекари има. И всъщност не са чак толкова малко тези, които се интересуват живо от новости и изследвания и четат актуална медицинска информация.

Иска ми се да вярвам, че дори и никога да нямаме съвършените лекарства, то поне някой ден ще имаме медицина, в която етиката и грижата за пациента ще бъдат над всичко. А до тогава – пазете се и бъдете винаги здрави!

Оценка на статията: Оцени с 1 звездичка |Оцени с 2 звездички |Оцени с 3 звездички |Оцени с 4 звездички |Оцени с 5 звездички | (42 оценки, средно: 4,26 от 5)
Гласувай и ти с кликване върху броя звездички, които искаш да поставиш!

Loading...


Благодарности за снимката на:
 📷 guvo59


Не забравяй да споделиш тази статия с твоите приятели в социалните мрежи!

Подобни статии:

За любовта, изневярата и раздялата Въпросът за това да обичаш и да се отречеш или да обичаш и да те отблъснат след години съвместно съжителство занимава мислите ми от много време. Не са...
Ловецът на изгреви Една сутрин той се събуди много рано. Знаеше, че няма да може да заспи повече.  Утрото не се виждаше през прозорците. Беше тъмно, но нощта отиваше към...
Как да се предпазим от Коронавирус – скритата истина, за която малко се го... Темата, която занимава повечето човешки същества през последните дни е вирусът успял да се разпространи по цялото земно кълбо, точно както покойната С...
Ще ни оставят ли без работа роботите? Заради огромния напредък в развитието на изкуствения интелект през последните години освен радостите от всички ползи, които това ни носи разбираемо ид...
Как да откажеш цигарите "Няма нищо по-лесно от това да спреш цигарите. Аз лично съм го правил хиляди пъти." /Марк Твен/ Ще започна с това, че аз съм бивш пушач. Пуших силно...
Как да се избавиш от хипохондрия Щом четеш тази статия, значи вероятно вече знаеш или подозираш, че страдаш от хипохондрия. Аз самият дълго време бях в плен на това "заболяване" и то ...
Как да се справиш със стреса Стресът е в основата на всички болести. Той нарушава нормалното функциониране на тялото като система, както и правилната обмяна на веществата. Тези ди...
Разказ за моята среща с диагнозата рак Това е история от моя живот, която за мен не беше никак приятна, но беше много поучителна. Дълго се колебаех дали да я напиша, но накрая реших все пак...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Pin It on Pinterest

връщане най-горе