Меню Затваряне

За да видиш, трябва да повярваш

Повярвай за да видиш!

Много от нас (в това число и аз) сме привърженици на принципа „око да види, ръка да пипне“. Но има и друга страна на медала – за да видиш, трябва да повярваш. Както казва Антоан дьо Сент-Екзюпери в „Малкият принц“, най-красивите неща са невидими за очи. Напоследък от различни места ми попадат разни жокери в тази посока и провокират мисленето ми върху темата. Откровено казано тази статия сякаш сама се сглоби в мислите ми и пожела да я напиша.

За да повярваш трябва да видиш.

Всичко в науката произхожда от този принцип. За да повярва на нещо, всеки учен трябва да се убеди в него, да го види с очите си или да го измери със съответните прибори. Парадоксът е, че науката е тази, която доказва, че обратното е също толкова (ако не и повече) валидно. А именно, че убежденията влияят на възприятията ни. Целият този бульон от научни възприятия и ненаучни вярвания няма как да не ни тласне към безспирния опит на науката да обясни, разбере или поне отхвърли загадъчните явления около нас.

Паранормалното.

Ако се съди по думите на очевидци, светът ни е пълен с данни за всякакви свръхестествени явления, които се случват едва ли не постоянно, навсякъде около нас. Но не всички хора са съгласни с това. А много от тези, които са виждали необясними неща с очите си не смеят да признаят това, защото се страхуват да не бъдат обявени за луди и да им се присмиват. Дълбоко в себе си обаче тези хора знаят, че това, което са видели не е измислица. И все пак защо има такива, които постоянно виждат духове, извънземни или други загадъчни феномени, а има много повече хора, които никога никъде нищо такова не виждат и са напълно убедени, че паранормални явления не съществуват.

Джон Кийл повече от десет години се занимава с изучаването на паранормални явления преди да достигне до някои изводи. В своята книга „Осмата кула“, той предлага теория, с която се опитва да обясни всички тези паранормални събития. И по-конкретно това защо има следи от ултратерестриал същества и доказателства за съществуването им, но не ги виждаме. Според Кийл, тези превъзходни, нечовешки същества с естествен или свръхестествен произход, които произлизат от планетата Земя се „подвизават“ предимно в тези части от електромагнитния спектър, които са невидими за хората.

Електромагните спектър (Изображение: Philip Ronan, Gringer)

Това обяснява защо в близост до паранормални събития има прекъсвания на тока, отказали електронни устройства и повредена техника. Теорията на Кийл се вписва добре и във факта, че животните, които имат по-широк спектър на възприятие чрез слух и зрение виждат неща, които ние не можем.

Защо виждаме различни неща?

Има и още нещо много важно, което трябва да се вземе под внимание. Твоите сетива, особено зрението във всеки миг буквално заливат мозъка ти с данни. Той от своя страна филтрира над 95% от цялата тази информация и подава към съзнателната част само това, което смята, че е важно. Всичко останало бива изхвърлено и остава незабелязано. Ето защо от един автобус с 50 души минали по един и същ маршрут можеш да чуеш 50 различни разказа за пътуването.

„На какво обръщаме внимание, до голяма степен се определя от нашите очаквания за това какво трябва да присъства.“
/Кристофър Чабрис/

Негово величество, мозъкът.

Мозъкът възприема само това, за което е подготвен, това, което е важно за него. Когато ти имаш убеждения, че духове не съществуват и твърдо вярваш в тях дори на подсъзнателно ниво, тогава мозъкът ти няма да ги различи никога, дори и да са пред очите ти. Точно поради тази причина индианците не са видели идващите към брега кораби на Христофор Колумб, докато от тях не са слезли хора. Защото индианците никога не са имали в съзнанията си образа на кораб в океана. Не са имали дори идеята за самото съществуване на нещо подобно.

Всичко това дава още едно обяснение защо кучета, котки и други животни виждат и усещат неща, които ние не можем. Техните мозъци не са обременени с идеи за възможни и невъзможни, съществуващи и несъществуващи неща. Затова те са способни да възприемат непознати и свръхестествени явления. Същото се отнася и за децата в ранна възраст, когато все още съзнанията им са отворени за всичко и не са получили от околните „програмата“ за възможно и невъзможно, реално и нереално.

А хората, които вече са имали среща с паранормални явления често съобщават, че след първия си такъв случай започват все по-често да бъдат посещавани от свръхестествени същества. Може би, защото вече са подготвени за това и ги разпознават по-лесно. Възможно ли е тогава да сме постоянно заобиколени от различни създания, които при стандартни обстоятелства не можем да забележим? Това много напомня на екзистенциалните космични ужаси на Хауърд Филипс Лъвкрафт, в които той описва реалности, толкова големи и ужасяващи, че всеки човек би полудял, ако можеше да ги види… Но да се върнем към нашата реалност или поне тази част от нея, която можем да възприемем.

Игрите на мозъка.

Случвало ли ти се е да си купиш кола и изведнъж да забележиш колко много коли от същия модел има навсякъде около теб? Може би се досещаш, че те реално не са станали повече след като си купил твоята. Случило се е нещо друго. Мозъкът ти е започнал да разпознава образа на този автомобил повече от всеки друг и затова насочва вниманието ти към всеки такъв автомобил. При това игнорирайки различните от него, някои от които в действителност може да са дори много повече на брой.

Да направим няколко интересни опита.

Можеш да направиш следния опит: насочи погледа си през прозореца или ако си навън просто погледни встрани от екрана и затвори очи за 10-15 секунди. Докато стоиш със затворени очи си мисли за цвета „червено“. Или който поискаш цвят, няма значение. След това отвори очи и виж какво се случва. Сериозно, направи го още сега! Забеляза ли как всичко, което е с този цвят изпъкна пред погледа ти?! Опитай с мисълта за друг цвят да погледнеш в същата посока.

Оптическа илюзия (Изображение: Yassay)

Има една много популярна снимка на шахматна дъска, в която две квадратчета, отбелязани с буквите A и B изглеждат напълно различни като ниво на сивото, но всъщност са съвсем еднакви. Не, очите не лъжат, те приемат цветовете каквито са реално. Мозъкът ти е този, който те подвежда, защото той използва предишния си опит. А този опит му казва, че хвърлената сянка затъмнява обектите, а и освен това на шахматните дъски тъмните квадратчета се редуват със светлите. Това е причината да виждаш еднаквите квадратчета напълно различни.

Дървета, есен (Снимка: born1945)
[Кликни върху снимката за пълен размер]
Разгледай тази есенна снимка и помисли какво виждаш на нея. Огледай я добре, не бързай… Ако вече си разгледал снимката, ще ти подскажа, че на нея освен дървета, знаменца и листа, има нещо, което вероятно не си забелязал. На снимката има катерица. Погледни отново, сигурен съм, че ще я видиш. Това е така, защото мозъкът вижда само това, което е подготвен да види. Същото е, когато някой около теб изпусне нещо на земята и не може да го намери. Ако искаш да му помогнеш в търсенето, ти питаш „как изглежда“, нали? Ако не можеш да си представиш въпросния предмет как изглежда можеш дълго да го гледаш някъде и изобщо да не го забележиш!

Същият ефект се наблюдава и при други сетива, например слух. Забелязал ли си как когато чуеш говор на непознат език ти не можеш да разграничиш отделните думи, нито да ги повториш правилно? Когато езикът ти е понятен, ти можеш много по-добре да се ориентираш за отделните думи и да ги повториш правилно, дори и да не знаеш какво означават. Това е така, защото мозъкът ти е свикнал със звученето на този език и е подготвен да го възприема. Направил съм за теб един забавен аудио опит в тази връзка. Ако плеърът не стартира, кликни тук, за да изтеглиш записа.

Какви изводи следват от всичко това?

На първо място, имайки предвид зависимостта на това, което възприемаме от това, което имаме като мисли и разбирания, следва да бъдем по-толерантни. Не само към чуждите разбирания и виждания за света, но и към чуждото НЕразбираме спрямо нашето виждане. Приеми, че винаги ще има хора, които не са съгласни с теб и това не означава, че ти грешиш. Не означава и, че другите грешат. Всичко е въпрос на гледна точка.

И, разбира се, от полза ще ни бъде да осъзнаваме несъвършенствата на нашите мозъци и по отношение на нас самите. Тук не става въпрос само за паранормалните явления, те са само черешката на тортата. Имам предвид всички онези ситуации, в които искаш да започнеш нещо ново за теб, да постигнеш нещо значимо, но се спираш само, защото твоят мозък не е способен да види успеха в това. Казано просто, ако мислиш за провал, за всички възможни трудности и проблеми, ти ще виждаш само тях. Ако мислиш за успех, за възможности и перспективи, ти ще „имаш очи“ да видиш тях и това ще ти позволи да ги постигнеш.

Финални думи.

И така, вярвам вече се убеди, че действително, за да чуеш, видиш и въобще да възприемеш нещо непознато, мозъкът ти трябва да е поне малко подготвен за това. А когато си обсебен от нещо, ти го виждаш навсякъде около теб. Това важи не само за новата ти кола, важи също и за числа, духове, извънземни, земни и всичко, което може да се превърне в център на вниманието ти. Важи дори за твоите разбирания за света, за твоето бъдеще и за теб самия.

Не забравяй никога, че твоят мозък е създаден да ти помогне да оцелееш и да те държи далеч от всички потенциални рискове и опасности. За да преодолееш това ограничение и да разгърнеш своя пълен потенциал, ти трябва да „хакнеш“ своя мозък. С други думи да надградиш „фабрично заложената“ в него програма и да се научиш да я „заобикаляш“, когато тя не е в твой интерес. Помисли върху това, опитай да го направиш и ще се убедиш колко по-голям хоризонт от знания, възможности и постижения ще се разкрие пред теб.

Оценка на статията: Оцени с 1 звездичка |Оцени с 2 звездички |Оцени с 3 звездички |Оцени с 4 звездички |Оцени с 5 звездички | (24 оценки, средно: 4,54 от 5)
Гласувай и ти с кликване върху броя звездички, които искаш да поставиш!

Loading...


Изображенията са предоставени от:
 📷 Yassay 📷 Philip Ronan, Gringer 📷 born1945


Не забравяй да споделиш тази статия с твоите приятели в социалните мрежи!

Подобни статии:

Разказ за моята близка среща с астрология, нумерология и психология... „Няма да позволя на никой да се разхожда из съзнанието ми с мръсни крака.“ /Махатма Ганди/ Както знаем астрологията и нумерологията, за разлика от н...
На път ли сме да унищожим природата? За темата екология се говори от много години. Повече се говори, отколкото се прави, но така или иначе екологията става все по-актуален въпрос с всеки ...
Как да бъдеш неуязвим за критика и хейтъри Знаеш ли какъв е начинът да не бъдеш критикуван никога? Отговор на този въпрос мога да ти дам веднага, само в едно кратко изречение - никога не прави ...
Какво не ти казват лекарите за лекарствата, които ти предписват... В интернет е пълно с конспиративни материали, които хвърлят сериозни обвинения върху конвенционалната медицина. Някои са верни, други по-малко. Така и...
За чувствата и техния срок на годност Съвсем наскоро се срещнах с една психоложка, с която разговаряхме по доста теми. Направихме и няколко игри, които за мен бяха много интересни и въздей...
Ако днес беше последния ден от живота ми Задавал ли си си някога въпроса ако днес беше последния ден от твоя живот, как щеше да се чувстваш? Без драми, без болести и болка, без насилие, злопо...
За Велко Кънев, Елхово и страстта в живота Покойният български актьор Велко Кънев освен, че е любим актьор на поколения българи е и голямата гордост на гр. Елхово, където е роден. Там предстои ...
По-добре навреме, отколкото никога Точно така, няма грешка в заглавието! Зная, че популярният израз гласи „по-добре късно, отколкото никога“, но моят опит показва, че нещата отлагани за...

1 Comment

  1. wg

    Един такъв пример:Търсиш някакъв инструмент в купчина железа в няколко кутии.Търсиш и не намираш няколко пъти.Сега обаче,си представи инструмента по форма,големина и цвят.Вярвам,че ще го изровиш много по-бързо.Това доказва,че нашият мозък работи като скенер.Ако му се зададе мислено някакъв е намерил търсеното.шаблон,той го сравнява с материалните тела и при някаква степен на съответствие,дава знак,че го е открил.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Pin It on Pinterest

връщане най-горе