Меню Затваряне

Как да се справиш със здравословен проблем

Лечение (Снимка: Myriams-Fotos)

Започвам с едно много важно уточнение и то е, че тази статия се отнася само за действителни здравословни отклонения. За болести, които са плод на твоите страхове препоръчвам да се запознаеш със статията „Как да се избавиш от хипохондрия“. Въпреки, че сега няма да разглеждам конкретно заболяване, това, което ще споделя се отнася за всички случаи, в които човек има здравословен проблем.

1. Стресът е корена на всички болести.

Прекомерният стрес е причина за високи нива на кортизол в организма и цялостен дисбаланс в тялото. Това от своя страна създава предпоставки за развитие на множество патогени и за отключване на евентуална предразположеност към едно или друго заболяване. Опитай се да се освободиш от стреса като увеличиш релаксиращите дейности като разходки, танци, медитация и т.н. Повече информация можеш да откриеш в статията „Как да се справиш със стреса“.

2. Спри да тъпчеш тялото си с боклуци.

„Нека храната бъде твое лекарство и лекарството твоя храна.“
/Хипократ/

Препоръчвам ти незабавно да изключиш от менюто си всички кренвирши, салами, маргарини, всякакви имитиращи продукти. Заедно с това ограничи максимално продуктите, които съдържат консерванти, изкуствени оцветители, подсладители и аромати. Същото се отнася и за енергийните и газираните напитки. Успоредно с това увеличи приема на сурови плодове и зеленчуци, ядки, печена риба. Няма да изпадам в подробности тук, защото в интернет има предостатъчно много информация за здравословното хранене. Но дори само изброените от мен неща да спазиш, много скоро ще почувстваш прилив на енергия и засилване на естествените защитни сили на организма, които лекуват тялото.

Според Харвардския колеж за обществено здраве, ако всички хора се хранят здравословно, спортуват редовно и не пушат, броят на инфарктите ще намалее с 82%. Инсултите ще са с около 70% по-малко. Диабетът от втори тип напълно ще изчезне, а процентът на заболели от рак на дебелото черво ще е намали със 70%.

3. Пий вода.

Водата е жизненоважна субстанция за твоя организъм. Тя осигурява транспорта на източници на енергия, ензими, хормони, биологично активни вещества, но също и отвежда токсините от организма чрез урината. Тялото използва вода за регулиране на телесната температура, за нормалната работа на стомашно-чревния тракт и много други. Ето защо недостатъчното хидратиране на организма много затруднява правилното протичане на биохимичните процеси. Затова е изключително важно да приемаш достатъчно количество чиста вода всеки ден. Препоръчителното количество вода зависи от теглото ти. Ориенировъчно минимум 2 литра, а лятото или при заболяване – най-малко 3 литра. Имай предвид, че не трябва да броиш пиенето на кола, кафе и подобни напитки за прием на вода, защото те съдържат освен вода и много други съставки (най-често захар), които са истинско наказание за твоето тяло.

Увеличавай приема на вода постепенно. Добавяй сока от половин лимон към водата, която пиеш сутрин, за да може тя не само да хидратира, но и да алкализира тялото ти. Това се отразява чудесно на организма, и ще го усетиш незабавно. Най-лесния начин да увеличиш приема на вода е да разграфиш с маркер една бутилка. До всяка черта напиши часа, в който трябва да си изпил водата до нея.

4. Хранителни добавки.

За всеки здравословен проблем вече има създадени хранителни добавки. Можеш да ги използваш, за да помогнеш на тялото си да се пребори по-бързо с проблема. Моят съвет обаче е да не вярваш сляпо на рекламите. Потърси в интернет мнения на хора, които вече са използвали дадена хранителна добавка. Има много продукти, които са подобни като съдържание, но някои са по-ефикасни, други по-малко, а по-високата цена не винаги означава по-добро качество.

5. Силният дух може да победи всяка болест.

Забелязал ли си колко хора постоянно се оплакват, че са болни. Те не се оплакват, защото са болни. Болни са, защото се оплакват. Умовете им не мога да проумеят друга мисъл, затова телата им не могат да придобият друго състояние. Толкова е просто.

Използвай това знание, за да го приложиш в обратната посока. Болестите не могат да живеят дълго в тялото на позитивен и усмихнат човек! Мисли за себе си, говори за себе си и се чувствай не като болен, а като оздравяващ човек. Знай, че всяка усмивка, всяка позитивна мисъл те придвижва една стъпка напред по пътя към пълно излекуване. А всяка стъпка напред ще ти носи още положителни мисли и усмивки. Важното е веднъж да завъртиш колелото в тази посока. Правилната посока. И да не го оставяш да спира.

6. Смехотерапия.

„Винаги се смейте, когато можете. Смехът е евтино лекарство.“
/Джордж Гордън Байрон/

Смехът повишава кислородната всмукателност на организма и освобождава ендорфини. Те допринасят за общото здравословно състояние и работят като естествено лекарство срещу заболявания. Ето защо смехът има противоположното действие на стреса – той симулира оздравителните процеси в тялото!

7. Ако някой е оздравял, значи и ти можеш.

Дори да имаш заболяване, от което никой още не се е излекувал успешно, това не значи, че няма да си първи. Но ако има поне един човек, който е успял, ти трябва само да разбереш как го е направил, за да повториш неговия успех. В действителност може би става дума за заболяване, от което са се излекували милиони хора. Това, което е нужно да направиш е да потърсиш книги, филми, клипове с информация от тези хора и да я приложиш.

8. Спортът е универсално лечение!

Ежедневните интензивни спортни занимания подобряват обмяната на веществата, стимулират лимфната система да изхвърля токсините, подсилват имунната система, подобряват сърдечната дейност, кръвообращението, оросяването на мозъка и крайниците, както и ред други ползи за здравето. Все неща, които оправданията няма да ти дадат. Няма човек, който да не е виждал спортуващи хора с инвалидни колички, изкуствени крайници, нарушено зрение и т.н. Все още ли имаш оправдание да не спортуваш? Каквото и да е то, бъди по-силен от него!

9. Довери се на лекаря си или го смени.

Имай вяра на лекаря, който се грижи за твоето оздравяване. Но не се подвеждай от дипломи и титли, те не са важни. Важно е ти как се чувстваш. Ако след всяко посещение при лекаря, дори и само за преглед ти се чувстваш по-добре, имай доверие на този човек. Защото ако се съмняваш това ще му попречи да си свърши работата. Но ако не се чувстваш по-добре след среща с лекаря и лечението не ти вдъхва доверие – просто го смени. А стане ли така, че смениш няколко лекаря и си сигурен, че тук не става въпрос за хипохондрия, вероятно имаш нужда от друг тип медицина – източна, народна и др. В днешно време има много алтернативи.

10. Стой далеч от шарлатани.

Като стана дума за алтернативи, не залитай в крайности. Астролози, нумеролози, гледачки, баячки и т.н. без капка колебние ще се възползват от твоето положение, за да измъкнат колкото могат повече пари. В замяна ще получиш в най-добрия случай съмнително обещание за оздравяване с плацебо ефект. Плацебо ефектът е нещо много хубаво, но няма нужда да даваш за него купища пари и да бъдеш съзнателно манипулиран от човек, чието основно занимание е злоупотребата с проблемите на хората.

11. Няма нелечими болести, има нелечими хора.

„Ако свършиш необходимата работа с ума и тялото само ще се излекува!“
/Луиз Хеи/

В този цитат се съдържа есенцията на познанието за здравето, което Луиз Хей сама е открила. Тя е била диагностицирана с рак. И макар в последен стадий, Луиз успява да се излекува напълно чрез позитивни утвърждения, визуализации, прочистване чрез хранене и психотерапия. Само за 6 месеца! След това издава много книги, създава групи за взаимопомощ, прави свое издателство и фондация. Луиз Хей помага на милиони хора по света да се излекуват. Тя е живяла почти до 91 г. възраст! Забележи, че не използвам думата „доживяла“, защото тази дума е по-подходяща за възрастните хората с рецептурните книжки, които всяка седмица са при лекаря. Луиз Хей беше жизнена и енергична и продължаваше да работи дори след нейния 90-ти рожден ден.

Независимо какво е твоето здравословно състояние, дори да е тежко – горещо ти препоръчвам да се запознаеш с книгите на Луиз Хей и да приложиш нейния опит. Защото когато свършиш необходимата работа с ума, тялото само ще се излекува!

И ако след като прочете всичко това не ти се вярва, че можеш оздравееш само с правилно хранене, хидратиране, спорт и позитивни преживявания, имам новини за теб. Направи тези неща и не само, че можеш, а със сигурност ще оздравееш.

Оценка на статията: Оцени с 1 звездичка |Оцени с 2 звездички |Оцени с 3 звездички |Оцени с 4 звездички |Оцени с 5 звездички | (9 оценки, средно: 4,78 от 5)
Гласувай и ти с кликване върху броя звездички, които искаш да поставиш!

Loading...


Благодарности за снимката на:
 📷 Myriams-Fotos


Не забравяй да споделиш тази статия с твоите приятели в социалните мрежи:

Подобни статии:

Притча за 84-тия проблем "Не можеш да избягаш от бедата. Не съществува толкова далечно място." /Чичо Ремъс/ Случвало ли ти се е понякога да имаш чувството, че всичко е с...
Как да се излекуваш от гъбички по краката ​ Гъбички по краката имат много хора и това не е никак чудно. Гъбичките се разпространяват лесно, а се лекуват трудно. Всъщност не е чак толкова трудно ...
Как да спиш по-добре Знаеш ли, че средната продължителност на живота в България е 73 години, което означава, че българинът спи средно 24 г. и 4 месеца през живота си?! Спо...
Разказ за моята среща с диагнозата рак Това е история от моя живот, която за мен не беше никак приятна, но беше много поучителна. Дълго се колебаех дали да я напиша, но накрая реших все пак...
Как да откажеш цигарите "Няма нищо по-лесно от това да спреш цигарите. Аз лично съм го правил хиляди пъти." /Марк Твен/ Ще започна с това, че аз съм бивш пушач. Пуших силно...
Какво не ти казват лекарите за лекарствата, които ти предписват... В интернет е пълно с конспиративни материали, които хвърлят сериозни обвинения върху конвенционалната медицина. Някои са верни, други по-малко. Така и...
Как да отслабнеш и защо досега не успяваше Искам още от самото начало да ти кажа, че в тази статия няма да намериш диети и фитнес програми за отслабване. Това са неща, които можеш да намериш на...
Как да препрограмираш своето подсъзнание чрез медитация... Предполагам няма да разкрия нищо ново за теб като ти кажа, че твоите емоции, реакции и настроения до голяма степен се управляват от твоето подсъзнание...

1 коментар за “Как да се справиш със здравословен проблем

  1. dream

    Хубав материал. Има в него някои неща, които определям като вярни за себе си. Като цяло блогът тук ме подтикна и аз да си направя блог. 🙂

    Имам и още едно вдъхновение, дошло след прочит на този конкретно материал. Да напиша в моя блог материал за изследването на един световно известен психолог върху това как борбеността на личността в чисто психичен план може да способства лечението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Pin It on Pinterest

връщане най-горе