Меню Затваряне

Как да бъдеш успешен предприемач (общи съвети при стартиране на бизнес)

Съвети за начинаещи предприемачи (Снимка: Free-Photos)

В тази статия ще разгледам най-важните неща според мен, според моя опит и наблюдения като предприемач, които трябва да знаеш, когато се захващаш със собствен бизнес. Всичко написано е съобразено с условията и начина, по който реално стават нещата в България. И така, ето и моите препоръки към всички, които тепърва планират или стартират свой собствен бизнес:

1. Стой далеч от всякакви мулти левъл маркетинг схеми.

Това е особено валидно за България. За да печелиш от МЛМ в ниските нива трябва да се скъсаш от работа. А за да си на някое от високите нива трябва да навържеш доста хора под себе си. При това хора, които да работят здраво за малко пари. Ако наистина си готов да вложиш толкова труд, по-добре го направи за себе си и ще имаш много по-добри резултати. Освен това няма да си зависим от ничия компания, защото ще имаш собствена.

2. Пази се от „лесни“ пари.

Ако попаднеш на схема, при която се печелят много пари с малко усилия, бъди много скептичен и много внимателен! Вероятността това да е измама е поне 99%. Запитай се ако беше толкова хубаво защо лично не си чул никой да е забогатял по този начин. Винаги си задавай и контролния въпрос какво печели този, който ти предлага да печелиш ти, защото никой няма да ти даде даром да доиш „златна крава“ без скрита уловка.

3. Работи „на светло“.

Ако дейността, с която смяташ да се занимаваш изисква регистриране на фирма, съветвам те да направиш това от самото начало. Това в България не е много скъпо, нито много трудно, но ако в твоя случай е задължително, не го отлагай. Ако смяташ, че бизнесът ти не може да печели достатъчно ако работи легално и плаща данъци, значи има нещо много сгрешено в неговия модел.

Не си казвай „като си стъпя на краката“, защото тръгнеш ли по този път винаги ще се изкушаваш да останеш на него и в един момент действителността може да те постави в много неприятна финансово ситуация. Най-голямото предимство на това да играеш по правилата (и закона) е, че ставаш неуязвим за конкурентите и в същото време можеш спокойно да сезираш държавни органи за нелоялни търговски практики на конкуренцията си.

4. Добре е да имаш сайт, но за някои бизнеси сайтът не е всичко.

Ако нямаш необходимите умения да си направиш сам уебсайт и той не е задължително условие за твоя бизнес (както за онлайн магазин или личен блог) най-добре си спести този разход в началото и вместо сайт си направи фейсбук страница и/или фейсбук група. Първо това е лесно и изцяло безплатно. Второ – не е загубено време или труд, защото след време като си направиш сайт ще насочиш към него своите фейсбук фенове, а ще имаш и вече развита фейсбук страница.

5. Не харчи парите си за флаери, визитки, химикалчета и календарчета.

Не харчи парите си дори за интернет реклама, докато не си напълно готов да покажеш сайт, продукт, услуга, с които да грабнеш клиента. По-добре да нямаш посетители и да работиш върху бизнеса си, отколкото да имаш разочаровани потребители, дошли от платена реклама.

6. Фокусирай бизнеса си около това да даваш повече стойност на своите клиенти.

Това е най-лесният начин да пребориш конкуренцията и да имаш печеливша дейност. У нас една немалка част от бизнеса гледа да прецака клиентите си, затова не е трудно да привлечеш клиенти с качествено обслужване. Доволните клиенти са твоята най-добра реклама. Когато разбереш, че е по-лошо да изгубиш клиент, отколкото да изгубиш пари ще преминеш в групата на най-добре развиващите се предприемачи.

7. Усвои нови умения.

Прави това винаги, когато е оправдано. Ако, например, ти трябва някакъв специален плъгин за твоя сайт да седнеш да учиш програмиране само заради това не си заслужава. По-добре плати на някой да ти го направи. Но когато става дума за реклама в Google, например, по-добре вложи 0 лв. и 20-30 часа от времето си да се научиш как се правят ефективни реклами, вместо да плащаш постоянно комисиони на външна фирма, която да ти оптимизира рекламите.

8. Имай собствен стил.

Използвай чужд опит, чужди знания, но не копирай чуждия стил. Няма по-лошо от това да нямаш идентичност и да бъдеш имитация. Докато копираш и следваш някого, той винаги ще е по-напред и от теб, а клиентите няма да те приемат сериозно. Ако с времето утвърдиш своя стил, своята марка един ден ще осъзнаеш, че те са най-ценното, което имаш. Един качествен бранд може да продаде всичко, но преди това трябва да бъде изграден. Работи върху това от самото начало, всеки ден!

9. Не започвай бизнес въз основа на приятелство.

Това често завършва с развалено приятелство и съсипан бизнес. Ако имаш нужда от съдружник намери такъв, който има сходни на твоите интереси и от самото начало изяснете в писмен вид своите взаимоотношения. При бизнес, граден върху приятелство това се пропуска, всичко е на доверие и негласни споразумения. В един момент обикновено единият започва да се чувства ощетен и разрухата започва. Приятелство, изградено върху бизнес – това е вече нещо по-надеждно и трайно.

10. Харчи разумно.

Много предприемачи допускат грешката в момента, в който нещата им потръгнат и „се видят с пари“, както се казва да започнат да си набавят някакви неща, за които са си мечтали. Купуват ги под предлог, че са за бизнеса.

Разсъждавай трезво! Може да е удобно да си въртиш онлайн магазина през лаптоп епъл за няколко хилядарки, но със същите пари можеш да си вземеш употребяван лаптоп, който да ти върши същата работа, както и да заредиш нова стока. Същото се отнася, например, и за автомобил, който би ползвал за доставки. Вместо да се хвърляш на желаната мощна двуврата кола на лизинг, по-добре прояви благоразумие и купи евтина и икономична кола с еднократно плащане.

Внимателно премисляй всяка твоя инвестиция дали е разумна и необходима, защото това до голяма степен определя не само темповете ти на растеж, а дали изобщо ще имаш растеж занапред.

11. Ако играеш само на сигурно, със сигурност губиш.

Ако рискуваш или ще спечелиш приходи или ще спечелиш опит. Ако не рискуваш – няма как да постигнеш каквото и да е. Сър Ричард Брансън, Елън Мъск, Доналд Тръмп и много други изключително успешни предприемачи спазват този принцип и го дават като съвет. И това не е случайно. Дори да изгубиш пари, опитът е по-ценен, защото него не можеш да го изгубиш никога. А той може да ти донесе впоследствие много повече пари, отколкото си изгубил.

Прочети после ако желаеш кратката, но интересна Притчата за талантите, която много добре обяснява това.

12. Не се отказвай лесно.

Знай, че всяко начало е трудно и не очаквай да завалят пари без да си скъсаш дупето от работа. Точно затова трябва да обичаш това, което правиш. Поне в началото удоволствието от това, че се трудиш и градиш нещо за себе си е единственото, което ще получаваш като възнаграждение. Много хора полагат усилия дълго време и се отказва на една „копка“ разстояние от диамантеното находище. Не прави тази грешка! Ако бъдеш достатъчно упорит и търпелив, парите ще дойдат, просто не се отказвай лесно.

13. Успешният човек няма провали.

Няма истински предприемач, който да не е допускал грешки и да не е претърпявал финансови загуби. Това е част от играта и не трябва да те тревожи или събаря психически. Никога не се обвинявай за допусната грешка, защото вземайки решението си не е имало как да предвидиш бъдещето и си направил най-доброто по твоите възможности за момента. Ако смяташ, че неуспехът е заради твоя грешка – просто не я повтаряй. Вече си платил цената за този урок, няма нужда да плащаш допълнително като се самообвиняваш. Вместо това събери мислите си, изправи се и продължи напред по-силен от преди!

14. Стреми се към големите пазари.

Предпочитай големите пазари, дори да има голяма конкуренция. Зная, че е изкушаващо да нямаш конкуренция, но това е добре само, когато бизнесът ти е дейност, която изисква огромна (в милиарди) инвестиция. Ако става въпрос за бизнес, в който всеки може да участва с неголяма сума пари и там няма конкуренция, значи няма и приходи.

Не се изкушавай от малките пазари с малка конкуренция, защото дори в началото да ти е добре, много бързо ще стигнеш тавана и ще разбереш, че на този пазар освен да си изкарваш „едната заплата“ друго не можеш да постигнеш. В същото време големият пазар с голяма конкуренция може да е по-труден, но с времето ще ставаш все по-добър и следва да имаш все по-голям дял. Ограничен си само от себе си, не и от пазара.

15. Не губи време да следиш конкуренцията.

Много предприемачи инвестират време, а често и пари в периодично проучване за резултатите на конкуренцията. Това е напълно погрешно, защото времето и парите са ценни ресурси и не трябва да си позволяваш да ги пилееш за нещо, от което нямаш никаква полза. Няма значение как се движиш в сравнение с конкуренцията. Единственото, което има значение е как се развиваш в сравнение със себе си в минал период. Ако посоката е нагоре, добре. Ако обаче темповете на развитие не ти харесват, направи нещо по въпроса.

Да проучваш конкуренцията с надеждата те да са зле няма да ти донесе никаква полза, защото или ще се научиш, че работят добре и това ще те депресира или ще се убедиш, че са закъсали и това ще те накара да се отпуснеш. В същото време те може да работят усилено в момента и много скоро нещата да се променят.

16. Бъди гъвкав и адаптивен.

Не спирай да развиваш бизнеса си и да мислиш за иновации. В днешния динамичен свят всеки се бори за място под слънцето, по-възможност по-голямо и всичко се променя ежедневно. Дори към днешна дата бизнесът ти да върви добре, не се поддавай на изкушението да го оставиш на самотек. Бъди отворен към новите тенденции и имай готовност да се адаптираш към тях. Пазарът не прощава на никой – или се адаптираш, или умираш.

Финални думи.

Това бяха моите 16 съвета към теб като начинаещ предприемач. Сигурен съм, че ако ги спазваш и ти ще постигнеш удивителни резултати. Ще се радвам да споделиш в коментарите твоите препоръки към всеки начинаещ предприемач. А в случай, че искаш да започнеш бизнес, но не разполагаш с много пари, непременно прочети моята статия „Как да започнеш собствен бизнес (почти) без пари“.

Имай предвид, че всеки има склонност да се увлича в собствените си мисли и ако това стане на етап, в който още не си опитен предприемач, е много вероятно да забравиш много от тези ценни знания. Връщай се от време на време към тази статия, за да си припомняш това, което си пропуснал. Пожелавам ти да бъдеш смел и много успешен по своя път напред и нагоре!

Оценка на статията: Оцени с 1 звездичка |Оцени с 2 звездички |Оцени с 3 звездички |Оцени с 4 звездички |Оцени с 5 звездички | (21 оценки, средно: 4,43 от 5)
Гласувай и ти с кликване върху броя звездички, които искаш да поставиш!

Loading...


Благодарности за изображението на:
 📷 Free-Photos


Не забравяй да споделиш тази статия с твоите приятели в социалните мрежи!

Подобни статии:

Как да бъдеш по-креативен Преди да ти дам няколко конкретни идеи как да бъдеш по-креативен, ще разгледам накратко въпроса кой и защо може и трябва да бъде креативен. Широко раз...
Как да прилагаш наученото и да имаш реални успехи... Личностното развитие е много популярна тема в днешно време и все повече хора се интересуват от нея. Четат статии и книги, гледат клипове, посещават се...
Как да бъдеш по-продуктивен Едва ли има човек, който да не се е сблъсквал с явлението "не ми стига времето". И въпреки, че всички имаме по 24 часа на денонощие, очевидно за едно ...
Как да се мотивираш за успех Един от популярните у нас гуру-лайфкоучове, супер готиният шоумен-писател на тухлени книги наскоро направи видео, в което коментира въпроса за мотивац...
Притча за младите катерачи Случвало ли ти се е да се заемеш с нещо нелеко и още по средата да се запиташ дали не е прeкалено трудно? Да се оглеждаш дали и други се борят като те...
Как да печелиш от продажби чрез OLX.bg и Bazar.bg Един от популярните и лесни начини за допълнителни доходи у нас е онлайн търговията през платформите за публикуване на обяви - OLX.bg и Bazar.bg. Въпр...
Парите наистина (не) могат да те направят щастлив... Въпросът дали парите могат да направят човек щастлив е много спорен. И двата възможни отговора имат много привърженици, както и много аргументи в своя...
Хората не те разбират? Това е за теб! Може да казват, че си странен, ненормален, аутсайдер... Може да казват, че не се вписваш. Ти самият може дори да имаш чувството, че нещо или всичко от...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Pin It on Pinterest

връщане най-горе