Меню Затваряне

Как да бъдеш неуязвим за критика и хейтъри

Стани неуязвим за критиката (Изображение: Yassay)

Знаеш ли какъв е начинът да не бъдеш критикуван никога? Отговор на този въпрос мога да ти дам веднага, само в едно кратко изречение – никога не прави нищо. Може би не ти се вярва, че това е единствения начин?! Ти можеш да направиш нещо, което според теб е добро, полезно, възвишено и никому не пречещо. Може да имаш най-чистите и добри намерения. Ако достатъчно хора научат за това, винаги ще се намери някой, който да те критикува. И не просто ще те критикува, а с аргументи ще те изкара по-черен и от дявола. И веднага ще се намери и кой да го подкрепи… Случвало ти се е, нали?!

„Човек, който никога не е направил грешка никога не е направил нищо.“
/Наполеон Бонапарт/

И тъй като критиката очевидно е неизбежна, сега ще споделя с теб най-добрите техники, с чиято помощ да станеш неуязвим за чуждото мнение.

1. Приеми, че ще те критикуват.

Наистина е неизбежно. Приеми, че ще те критикуват, но не приемай самата критика. Колкото и да се стараеш в това, което правиш, все пак върху чуждото мнение нямаш власт. За теб то трябва да си остане такова – чуждо. Не го приемай в съзнанието си.

„Моментът, в който осъзнаеш, че ти не си мнението на някой, който не те познава и не му пука за теб… В този момент ти си чист.“
/Тейлър Суифт/

В своята брилянтна книга „Четирите споразумения“ дон Мигел Руис много ясно казва „не приемай нищо лично“. Дори да ти звучи, че критиката е насочена съвсем персонално към твоята личност, не е така. Мнението на другите се формира според това какви са техните разбирания, ценностни системи и вярвания. Те нямат нищо общо с теб. Това е и причината на една и съща постъпка различните хора да реагират различно. Реакцията не зависи от самата постъпка, а от този, който я оценява.

2. Използвай критиката или я изхвърли.

Съществува така наречената „градивна критика“ и тя е полезна. Това е онази критика, която добронамерено ти помага да се усъвършенстваш. Приемай я като нещо ценно и бъди благодарен за нея, защото ако се научиш да я използваш, тя може много добре да те насочва по пътя на твоето развитие.

За съжаление градивната критика е много рядко срещано явление. Повечето хора критикуват само, защото имат нужда да се почувстват по-значими и по-компетентни. Това е критиката, която трябва да изхвърлиш, но дори и нея можеш да използваш преди да я пратиш в кошчето. В действителност теб не те боли от самата критика, а от това, че някой с мнението си е уцелил твое болно място. Няма никакво значение какво ти казват. Важното е как го приемаш. По това как приемаш нещата можеш да съдиш какво ти тежи, върху какво има да работиш и каква рана трябва да лекуваш.

Ако критиката ти се отразява зле, най-вероятно ти си неуверен, не цениш и не уважаваш достатъчно самия себе си. За да не бъдеш никога повече зависим от чуждото одобрение трябва да си внушиш, че напълно приемаш себе си и това, което правиш. Трябва да се чувстваш достатъчен, както казва Мариса Пиър. Възпитай безусловна любов към себе си, абсолютна подкрепа и одобрение. Увереността е нещо, което се учи и тя е най-непробиваемата защита срещу критици и хейтъри.

„Харесвам критиката. Тя те прави силен.“
/Леброн Джеймс/

Напълно нормално е да сгрешиш, но не е нормално да се наказваш за това. Дори напротив – ти трябва да си своята най-силна подкрепа, да се окуражаваш и да харесваш и приемаш напълно това, което правиш.

3. Блокирай критиците.

Когато някой те критикува, не тръгвай да се защитаваш и оправдаваш. Вместо това отговори „Благодаря ти за мнението“ или (си) кажи спокойно „това е ТВОЕТО мнение, на мен ми харесва по моя начин“. Знай, че никое мнение на света не е по-важно и по-ценно от твоето собствено. Няма значение дали другия изглежда по-компетентен или по-опитен. Професионалистите са направили Титаник, аматьорите са направили Ноевия ковчег. А и в крайна сметка дори експертите постоянно спорят помежду си. Не можеш да угодиш на всички, само на себе си. И точно това трябва да правиш!

Ако някой отправи към теб критика устно, можеш спокойно да отговориш „извинявай, би ли повторил, не разбрах това“. В повечето случаи ще видиш, че той или няма да повтори по-голяма част от това, което ти е казал или далеч няма да е толкова уверен в мнението си. Не забравяй, че другия също е уязвим и критиката също може да е обект на критика. Но ти не трябва да отвръщаш със същото, а да го накараш сам да се усъмни в мнението си, като го накараш да го повтори.

Това е все едно да уплашиш звяр с огледало. Знай, че тези, които най-много критикуват пазят най-безмилостната критика за самите себе си. Всеки човек критикува за неща, които забелязва и не харесва в себе си. Ако не носи дадена черта в самия него, той просто не я забелязва и у другите.

4. Не провокирай критика.

Това е признак на непълно приемане на Аз-а, на самия себе си. Човек, който няма своето лично одобрение на това, което прави подсъзнателно провокира ситуации, в които търси одобрението и признанието на околните. Дори да го получи от 98% от тях, той се фокусира върху тези 2%, които не го одобряват. По този начин още повече засилва своята несигурност и нуждата си от одобрение. Получава се порочен кръг, от който можеш да излезеш единствено като кажеш „Стоп. Аз съм достатъчен и за мен това е закон. Всичко друго са просто мнения.“

Всъщност едно и също критикуващо мнение бива възприето от различните хора различно. Всичко зависи от това колко е наранен вътрешно дадения индивид.

5. Критиката онлайн.

В днешно време това е най-често срещаната критика. Дискусиите в социалната мрежа са благоприятна среда за развитие на всякакви мисловни патогени като се започне от обикновените хейтъри и се стигне до големите вечно прави експерти с непоклатимите познания и меродавни мнения. Първите го правят просто за спорта, като онзи сърдития смърф, който мразеше всичко без причина. Вторите обаче, са опитни критици, с черни колани в дисциплината „спор“, чиято единствена цел е задоволяване на незадоволимата им потребност да се чувстват прави, безгрешни и много авторитетни.

Ти трябва да развиеш резистентност и към двата типа. Как ли? Много лесно. Разпознаеш ли такъв патоген, просто го маркирай като „неспасяем случай“ и без да му отвръщаш или да мислиш върху думите му го остави да се гърчи в собствената си отрова.

И не на последно място винаги имай предвид в каква среда изразяваш своето мнение и бъди подготвен за реакциите. Те не зависят от твоето мнение, зависят само от мисленето на другите. Ако влезеш в група на християни да им говориш, че не вярваш в Бог, всички ще те нахокат. Ако същото мнение изразиш в група на атеисти ще бъдеш приет радушно. Разбира се, непременно ще се намери някой да те критикува за неточно или непълно изказване, но това вече знаеш – не е твой проблем, а негова необходимост да се изтъкне. Така или иначе отново стигаме до думите на Мигел Руис – „не приемай нищо лично“.

Финални думи.

Ако трябва да обобщя всичко написано до тук накратко, бих казал следното: Твоето лично одобрение е единственото важно мнение. Всяка външна критика, която не е градивна е добър повод да разбереш кой какво го мъчи в неговата глава, без да допускаш тези мъчения в своята.

В този ред на мисли ще се радвам да споделиш своето мнение в коментарите. Дори и това да е безпощадна критика, за мен не е проблем! 🙂 Надявам се, че тази статия ще допринесе за това и ти да бъдеш непоколебим в своята увереност.

Оценка на статията: Оцени с 1 звездичка |Оцени с 2 звездички |Оцени с 3 звездички |Оцени с 4 звездички |Оцени с 5 звездички | (51 оценки, средно: 4,33 от 5)
Гласувай и ти с кликване върху броя звездички, които искаш да поставиш!

Loading...


Изображениeтo e предоставенo от:
 📷 Yassay


Не забравяй да споделиш тази статия с твоите приятели в социалните мрежи!

Подобни статии:

За чувствата и техния срок на годност Съвсем наскоро се срещнах с една психоложка, с която разговаряхме по доста теми. Направихме и няколко игри, които за мен бяха много интересни и въздей...
Как да се справиш със стреса Стресът е в основата на всички болести. Той нарушава нормалното функциониране на тялото като система, както и правилната обмяна на веществата. Тези ди...
Как да отслабнеш и защо досега не успяваше Искам още от самото начало да ти кажа, че в тази статия няма да намериш диети и фитнес програми за отслабване. Това са неща, които можеш да намериш на...
Как да се мотивираш за успех Един от популярните у нас гуру-лайфкоучове, супер готиният шоумен-писател на тухлени книги наскоро направи видео, в което коментира въпроса за мотивац...
Не се заблуждавай, че имаш собствено мнение Свободата на словото е хубаво нещо. Свободата да изразиш собственото си мнение по всевъзможни въпроси е лично право, на което всеки много държи. И все...
Как да се избавиш от хипохондрия Щом четеш тази статия, значи вероятно вече знаеш или подозираш, че страдаш от хипохондрия. Аз самият дълго време бях в плен на това "заболяване" и то ...
Разказ за моята близка среща с астрология, нумерология и психология... „Няма да позволя на никой да се разхожда из съзнанието ми с мръсни крака.“ /Махатма Ганди/ Както знаем астрологията и нумерологията, за разлика от н...
Ловецът на изгреви Една сутрин той се събуди много рано. Знаеше, че няма да може да заспи повече.  Утрото не се виждаше през прозорците. Беше тъмно, но нощта отиваше към...

1 Comment

  1. Бико

    Статията показва тотално безсилие в мисленето всъщност. Ако бях послушал баба ми, че „по-умният отстъпва“, то днес щях да съм мияч на чинии в Англия. Нищо лично, но просто си решил да се оплачеш от хейтърите (като мен) и да не се бориш с тях, когато мислиш, че си прав. Бори се – борят се само тези, които могат да защитят тезите си, а ако успеят получават и сериозна доза уважение от хейт гилдията 😉 Моля да не се бъркат тролове с хейтъри, защото ми е омръзнало да обяснявам разликите на невежата аудитория…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Pin It on Pinterest

връщане най-горе