Меню Затваряне

Как да бъдеш неуязвим за критика и хейтъри

Стани неуязвим за критиката (Изображение: Yassay)

Знаеш ли какъв е начинът да не бъдеш критикуван никога? Отговор на този въпрос мога да ти дам веднага, само в едно кратко изречение – никога не прави нищо. Може би не ти се вярва, че това е единствения начин?! Ти можеш да направиш нещо, което според теб е добро, полезно, възвишено и никому не пречещо. Може да имаш най-чистите и добри намерения. Ако достатъчно хора научат за това, винаги ще се намери някой, който да те критикува. И не просто ще те критикува, а с аргументи ще те изкара по-черен и от дявола. И веднага ще се намери и кой да го подкрепи… Случвало ти се е, нали?!

„Човек, който никога не е направил грешка никога не е направил нищо.“
/Наполеон Бонапарт/

И тъй като критиката очевидно е неизбежна, сега ще споделя с теб най-добрите техники, с чиято помощ да станеш неуязвим за чуждото мнение.

1. Приеми, че ще те критикуват.

Наистина е неизбежно. Приеми, че ще те критикуват, но не приемай самата критика. Колкото и да се стараеш в това, което правиш, все пак върху чуждото мнение нямаш власт. За теб то трябва да си остане такова – чуждо. Не го приемай в съзнанието си.

„Моментът, в който осъзнаеш, че ти не си мнението на някой, който не те познава и не му пука за теб… В този момент ти си чист.“
/Тейлър Суифт/

В своята брилянтна книга „Четирите споразумения“ дон Мигел Руис много ясно казва „не приемай нищо лично“. Дори да ти звучи, че критиката е насочена съвсем персонално към твоята личност, не е така. Мнението на другите се формира според това какви са техните разбирания, ценностни системи и вярвания. Те нямат нищо общо с теб. Това е и причината на една и съща постъпка различните хора да реагират различно. Реакцията не зависи от самата постъпка, а от този, който я оценява.

2. Използвай критиката или я изхвърли.

Съществува така наречената „градивна критика“ и тя е полезна. Това е онази критика, която добронамерено ти помага да се усъвършенстваш. Приемай я като нещо ценно и бъди благодарен за нея, защото ако се научиш да я използваш, тя може много добре да те насочва по пътя на твоето развитие.

За съжаление градивната критика е много рядко срещано явление. Повечето хора критикуват само, защото имат нужда да се почувстват по-значими и по-компетентни. Това е критиката, която трябва да изхвърлиш, но дори и нея можеш да използваш преди да я пратиш в кошчето. В действителност теб не те боли от самата критика, а от това, че някой с мнението си е уцелил твое болно място. Няма никакво значение какво ти казват. Важното е как го приемаш. По това как приемаш нещата можеш да съдиш какво ти тежи, върху какво има да работиш и каква рана трябва да лекуваш.

Ако критиката ти се отразява зле, най-вероятно ти си неуверен, не цениш и не уважаваш достатъчно самия себе си. За да не бъдеш никога повече зависим от чуждото одобрение трябва да си внушиш, че напълно приемаш себе си и това, което правиш. Трябва да се чувстваш достатъчен, както казва Мариса Пиър. Възпитай безусловна любов към себе си, абсолютна подкрепа и одобрение. Увереността е нещо, което се учи и тя е най-непробиваемата защита срещу критици и хейтъри.

„Харесвам критиката. Тя те прави силен.“
/Леброн Джеймс/

Напълно нормално е да сгрешиш, но не е нормално да се наказваш за това. Дори напротив – ти трябва да си своята най-силна подкрепа, да се окуражаваш и да харесваш и приемаш напълно това, което правиш.

3. Блокирай критиците.

Когато някой те критикува, не тръгвай да се защитаваш и оправдаваш. Вместо това отговори „Благодаря ти за мнението“ или (си) кажи спокойно „това е ТВОЕТО мнение, на мен ми харесва по моя начин“. Знай, че никое мнение на света не е по-важно и по-ценно от твоето собствено. Няма значение дали другия изглежда по-компетентен или по-опитен. Професионалистите са направили Титаник, аматьорите са направили Ноевия ковчег. А и в крайна сметка дори експертите постоянно спорят помежду си. Не можеш да угодиш на всички, само на себе си. И точно това трябва да правиш!

Ако някой отправи към теб критика устно, можеш спокойно да отговориш „извинявай, би ли повторил, не разбрах това“. В повечето случаи ще видиш, че той или няма да повтори по-голяма част от това, което ти е казал или далеч няма да е толкова уверен в мнението си. Не забравяй, че другия също е уязвим и критиката също може да е обект на критика. Но ти не трябва да отвръщаш със същото, а да го накараш сам да се усъмни в мнението си, като го накараш да го повтори.

Това е все едно да уплашиш звяр с огледало. Знай, че тези, които най-много критикуват пазят най-безмилостната критика за самите себе си. Всеки човек критикува за неща, които забелязва и не харесва в себе си. Ако не носи дадена черта в самия него, той просто не я забелязва и у другите.

4. Не провокирай критика.

Това е признак на непълно приемане на Аз-а, на самия себе си. Човек, който няма своето лично одобрение на това, което прави подсъзнателно провокира ситуации, в които търси одобрението и признанието на околните. Дори да го получи от 98% от тях, той се фокусира върху тези 2%, които не го одобряват. По този начин още повече засилва своята несигурност и нуждата си от одобрение. Получава се порочен кръг, от който можеш да излезеш единствено като кажеш „Стоп. Аз съм достатъчен и за мен това е закон. Всичко друго са просто мнения.“

Всъщност едно и също критикуващо мнение бива възприето от различните хора различно. Всичко зависи от това колко е наранен вътрешно дадения индивид.

5. Критиката онлайн.

В днешно време това е най-често срещаната критика. Дискусиите в социалната мрежа са благоприятна среда за развитие на всякакви мисловни патогени като се започне от обикновените хейтъри и се стигне до големите вечно прави експерти с непоклатимите познания и меродавни мнения. Първите го правят просто за спорта, като онзи сърдития смърф, който мразеше всичко без причина. Вторите обаче, са опитни критици, с черни колани в дисциплината „спор“, чиято единствена цел е задоволяване на незадоволимата им потребност да се чувстват прави, безгрешни и много авторитетни.

Ти трябва да развиеш резистентност и към двата типа. Как ли? Много лесно. Разпознаеш ли такъв патоген, просто го маркирай като „неспасяем случай“ и без да му отвръщаш или да мислиш върху думите му го остави да се гърчи в собствената си отрова.

И не на последно място винаги имай предвид в каква среда изразяваш своето мнение и бъди подготвен за реакциите. Те не зависят от твоето мнение, зависят само от мисленето на другите. Ако влезеш в група на християни да им говориш, че не вярваш в Бог, всички ще те нахокат. Ако същото мнение изразиш в група на атеисти ще бъдеш приет радушно. Разбира се, непременно ще се намери някой да те критикува за неточно или непълно изказване, но това вече знаеш – не е твой проблем, а негова необходимост да се изтъкне. Така или иначе отново стигаме до думите на Мигел Руис – „не приемай нищо лично“.

Финални думи.

Ако трябва да обобщя всичко написано до тук накратко, бих казал следното: Твоето лично одобрение е единственото важно мнение. Всяка външна критика, която не е градивна е добър повод да разбереш кой какво го мъчи в неговата глава, без да допускаш тези мъчения в своята.

В този ред на мисли ще се радвам да споделиш своето мнение в коментарите. Дори и това да е безпощадна критика, за мен не е проблем! 🙂 Надявам се, че тази статия ще допринесе за това и ти да бъдеш непоколебим в своята увереност.

Оценка на статията: Оцени с 1 звездичка |Оцени с 2 звездички |Оцени с 3 звездички |Оцени с 4 звездички |Оцени с 5 звездички | (41 оценки, средно: 4,39 от 5)
Гласувай и ти с кликване върху броя звездички, които искаш да поставиш!

Loading...


Изображениeтo e предоставенo от:
 📷 Yassay


Не забравяй да споделиш тази статия с твоите приятели в социалните мрежи!

Подобни статии:

Как да се мотивираш за успех Един от популярните у нас гуру-лайфкоучове, супер готиният шоумен-писател на тухлени книги наскоро направи видео, в което коментира въпроса за мотивац...
Притча за 84-тия проблем "Не можеш да избягаш от бедата. Не съществува толкова далечно място." /Чичо Ремъс/ Случвало ли ти се е понякога да имаш чувството, че всичко е с...
Как да се справиш със стреса Стресът е в основата на всички болести. Той нарушава нормалното функциониране на тялото като система, както и правилната обмяна на веществата. Тези ди...
За да видиш, трябва да повярваш Много от нас (в това число и аз) сме привърженици на принципа "око да види, ръка да пипне". Но има и друга страна на медала - за да видиш, трябва да п...
Притча за дървения сал „Тези планини, които носиш, ти трябваше само са да изкачиш.“ /Найва Зебиан/ Случвало ли ти се е понякога да се чувстваш претоварен от грижи, задълже...
Как да спиш по-добре Знаеш ли, че средната продължителност на живота в България е 73 години, което означава, че българинът спи средно 24 г. и 4 месеца през живота си?! Спо...
Да обичаш означава да щадиш сърцето на другия... В автобуса. На седалката до мен едно симпатично тинейджърче слуша музика в слушалките си... Казах симпатично и наистина го мисля, защото, когато бях у...
Притча за близостта, караниците и любовта "Живеят само влюбените, останалите просто съществуват." /Уилям Шекспир/ Притчата. Веднъж един мъдър учител събрал учениците си и ги попитал: - З...

1 коментар за “Как да бъдеш неуязвим за критика и хейтъри

  1. Бико

    Статията показва тотално безсилие в мисленето всъщност. Ако бях послушал баба ми, че „по-умният отстъпва“, то днес щях да съм мияч на чинии в Англия. Нищо лично, но просто си решил да се оплачеш от хейтърите (като мен) и да не се бориш с тях, когато мислиш, че си прав. Бори се – борят се само тези, които могат да защитят тезите си, а ако успеят получават и сериозна доза уважение от хейт гилдията 😉 Моля да не се бъркат тролове с хейтъри, защото ми е омръзнало да обяснявам разликите на невежата аудитория…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Pin It on Pinterest

връщане най-горе