Меню Затваряне

Всички сме роднини

Всички сме роднини (Изображение: geralt)

Имам един приятел, работи като куриер и с него се виждаме буквално всеки ден. Той много добре знае как се казвам, но всеки път като ме види възкликва „Оооо, братчед!“. Всъщност той всички нарича „братчед“ . Обаче идея си няма колко е правилно това, защото всички сме роднини, целия свят!

Да бе! Не може да бъде!!! Или може? Не бързай със заключението, нека преди това помислим малко какво се случва на нашата планета…

Математиката трябва да обясни.

Нека помислим логично. Ти произхождаш от двама родители – баща и майка. До тук двама души. Всеки от твоите родители има по двама родители – твоите баби и дядовци, общо четири. Твоите баби и дядовци имат също по двама родители – твоите прабаби и прадядовци, общо осем (2 на степен 3). До тук 3 поколения предци, а в 4-тото поколение твоите предци са били 16 (2 на степен 4).

Ако приемем, че средната възраст на родителите, при която се ражда дете е 25 години, то четвъртите поколения са точно 100 години назад. Значи 40 поколения трябва да са били преди 10х100=1000 години назад във времето. Излиза, че само преди 40 поколения, тогавашните ти предци са били 2 на степен 40. Това е равно на 1,099,511,627,776 живи по едно и също време. Това е повече от трилион хора! Повече, отколкото 107-те милиарда души, които изобщо някога са живели на тази планета…

И това не е всичко! Според науката, хомо сапиенс е на около 200 хил. години или около 7-8 хил. поколения. Числото 2 на степен 8 хил. е безумно голямо и няма да го смятам! При всички случаи явно има някъде нещо много сбъркано…

Трудните моменти за хората.

Преди 75 хил. години е изригнал вулканът Тоба (в днешна Индонезия). Смята се, че това е предизвикало поне 10-годишна люта зима с отрицателни температури по целия свят. Мненията за броя на оцелелите хора варират. Според някои изследователи популацията на хората е била редуцирана до няколко хиляди души, други посочват цифри от порядъка на 40 двойки! Конспиратори твърдят, че е възможно дори да е имало друг, подобен на човешкия вид, които не са имали късмета да оцелеят. За това обаче няма сигурни доказателства.

Чумата (особено пандемията „Черната смърт“ между 1346 и 1353 г.) също едва не е сложила край на човешката раса. Смята се, че тя се е пренесла първоначално от бълхи по плъховете. Бързото й разпространение сред хората се дължало най-вече на ниската хигиена през онези времена. Трите главни чумни пандемии са взели общо около 200 млн. жертви по целия свят. Приблизително половината население на Китай, около 60% от европейското и 1/8 от африканското е загинало, както и повечето лекари. За наш късмет транспортът и комуникациите по време на пандемиите не са били добре развити и това е допринесло за ограничаване на заразата. Смята се, че ако това се беше случило при наличие на днешния динамичен превоз на хора и товари измирането на човечеството би било почти неизбежно.

Да не забравяме и войните. Жертвите на двете Световни Войни са над 100 млн. души общо. В човешката история за съжаление има още много войни с милиони жертви всяка.

Масовата гибел на хора в човешката история до голяма степен обяснява защо математическата логика се разминава с действителността. Регулярното вземане на жертви във войните също има своя принос. Но има още един много влиятелен и много интересен фактор…

Кръвосмешение.

Със сигурност на много места по веригата е имало кръвосмешения. Алберт Айнщайн и Чарлз Дарвин са се оженили за първите си братовчедки. Но да бяха само те… В кралските родове кръвосмешението е било честа практика с цел запазване на кралската кръв чиста. А в ранните векове, когато хората не са имали превозни средства и са живеели на малки групи кръвосмешението е било неизбежно.

От много време насам вече знаем, че кръвосмешението води до генетични аномалии и впоследствие здравословни проблеми. Това е причината да сме го възприели като нещо недопустимо и ужасно. Всъщност не е невъзможно и неестествено да възникне сексуално привличане между брат и сестра (примерно). Смятаме го за отвратително просто, защото така сме възприели да бъде. Ако предците ни бяха приели обратната логика (като много кралски родове), за нас щеше да е ненормално и извратено да правим секс с някой чужд, извън рода ни, който не ни е никакъв. Така, че това е чисто съзнателно решение, не е обусловено от природни фактори.

Колкото и да не можем днес да възприемем кръвосмешението (и с право заради лошите последствия), в много етапи от човешката история това ни е спасявало да не се затрием като биологичен вид. Представи си само един баща, който живее в пещера с жена си и двете си дъщери и наблизо няма друг мъжкар. Изборът е или се съвкуплява с дъщерите си, или те никога не да не станат майки и родът не се продължава. Въпросният пещерняк едва ли си е давал сметка за генетичния аспект на последствията от неговото действие. По всяка вероятност дори и за продължаването на рода не се е кахърил толкова. Просто му се е приисквало на човека и го е правил.

При всички случаи, обаче, това ни е спасило от почти сигурно изчезване. По време на ледниковата епоха, когато са загинали над 95% от хората по света за останалите 10 хил. души (колкото е населението на гр. Елхово през 2011 г.) избягването на кръвосмешението е било мисия невъзможна.

Вече разбрахме кои са основните причини да не ни излязат изчисленията както би трябвало на теория. А ако към това добавим малко генетика можем да проследим човешкия род до самото му начало.

Биологичната Ева.

В днешно време двама произволно взети души се различават в тяхното ДНК само по 1 на 1000 ДНК базови двойки. Все пак геномът ни е толкова голям, че това са милиони ЕНП-ми (еднонуклеотидни полиморфизми), което ни прави да изглеждаме много различни. Но тъй като нашият вид е сравнително нов на тази планета, реално двама души от различни раси и краища на света имат по-близки ДНК, отколкото шимпанзета, живеещи заедно в група!

Оказва се, че всички носим в гените си една хромозома, която сме наследили от нашата пра-пра-пра…(6 хил. пъти)…пра-пра-прабаба, живяла в източна Африка. Наоколо е имало и други жени, но по стечение на обстоятелствата техния геном не е успял да се предаде до наши дни. И така, всички сме пра-пра-пра…(6 хил. пъти)…пра-пра-пра внуци на тази африканка. Учените я наричат „Митохондрийната Ева“ или на английски „Mitochondrial Eve“ за тези, които искат да потърсят повече информация по темата.

Значи все пак сме роднини.

Така е, братчед(ке)! Всички хора, които днес живеем на тази планета и си мислим, че нямаме роднинска връзка, всъщност сме братовчеди. Може би стотни, но все пак братовчеди. Без значение от раса и географски произход! Можеш да кажеш това на всеки, който се отнася грубо с теб, мислейки си, че не ти е никакъв. Нашата прабаба от Африка не би се зарадвала да ни види разделени и озлобени…

А след като всички днес живущи произхождаме от Африка би следвало да спрем да бъдем и расисти. Излишно е да се делим на етноси, религии, дори на държави. Излишно е да поставяме граници, да водим войни и да се стремим да демонстрираме превъзходство. В крайна сметка всички сме от едно тесто, идваме от едно и също място и отиваме на едно и също място. Разликата е само в това, че някои хора живеят в мир, разбирателство и взаимопомощ и тогава всички са щастливи. А в същото време други хора страдат от ненаситното желание за притежание, власт и надмощие над останалите. Тогава всички са нещастни.

Отново е виновно егото.

Защото егото е ненаситно, то винаги иска още и още! То господства там, където има сравнение с „другите“. Така се появяват желание за притежаване, омраза, ревност и агресия. Нашата същност по своята природа е добра, чиста и свята. Тя се проявява по друг начин, когато има пречки да се прояви в истинския си вид. Може би най-голямата пречка е разделението, което сами създаваме. А най-добрият начин да се освободим от мисълта, че сме различни е да приемем факта, че приликите помежду ни са много повече от разликите. На всяко ниво, дори на чисто генетично.

Финални думи.

Аз вярвам, че глобализацията е бъдещето на човешкия род. Веднъж като се освободим от границите в умовете си, ще се освободим и от границите на държавите. Пътят е дълъг, но вече сме тръгнали по него. Вярвам, че това бъдеще ще дойде. Но най-хубавото е, че можем да започнем още сега. Можем да бъдем по-единни, да си помагаме повече, да бъдем по-толерантни, по-съпричастни и по-добри един към друг. Като истинско семейство. Защото реално ние сме точно това – едно голямо (заслужаващо да бъде щастливо) семейство!

Оценка на статията: Оцени с 1 звездичка |Оцени с 2 звездички |Оцени с 3 звездички |Оцени с 4 звездички |Оцени с 5 звездички | (15 оценки, средно: 4,40 от 5)
Гласувай и ти с кликване върху броя звездички, които искаш да поставиш!

Loading...


Благодарности за изображението на:
 📷 geralt


Не забравяй да споделиш тази статия с твоите приятели в социалните мрежи:

Подобни статии:

Защо не трябва да се молим коронавирусът да изчезне (и какво да направим вместо ... Разбира се, и аз като всички хора ще се радвам да се избавим от COVID-19, но... отправянето на молитви към Бог да спре пандемията според мен не е прав...
Ако днес беше последния ден от живота ми Задавал ли си си някога въпроса ако днес беше последния ден от твоя живот, как щеше да се чувстваш? Без драми, без болести и болка, без насилие, злопо...
По-добре навреме, отколкото никога Точно така, няма грешка в заглавието! Зная, че популярният израз гласи „по-добре късно, отколкото никога“, но моят опит показва, че нещата отлагани за...
Моята философия (Ясен) Всеки има някакво разбиране за света, в който живее. Моето разбиране е нещо, което както при повечето хора с времето еволюира - наблюденията ми, новит...
Малките радости са навсякъде Та... по темата за малките радости... Неделя... в метрото, чисто, спокойно... Оглеждам се... и знам, че винаги има нещо интересно да се види, че и ...
Всички живеем в симулация – теория и доказателства... "Вероятността да живеем в реален свят е едно на милиард." /Елън Мъск/ Всички знаем, че Елън Мъск освен много успешен е и много сериозен човек и нико...
Не се заблуждавай, че имаш собствено мнение Свободата на словото е хубаво нещо. Свободата да изразиш собственото си мнение по всевъзможни въпроси е лично право, на което всеки много държи. И все...
Истории в тоалетни История в... тоалетна... И така, моето разбиране е, че визитната картичка на един дом е антрето на този дом. Там, където човек се събува и съблича ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Pin It on Pinterest

връщане най-горе