Меню Затваряне

За Велко Кънев, Елхово и страстта в живота

Елхово, църквата, Велко Кънев (Изображение: Yassay)

Покойният български актьор Велко Кънев освен, че е любим актьор на поколения българи е и голямата гордост на гр. Елхово, където е роден. Там предстои да бъде поставена бронзова фигура на актьора, а в предоставена от Общинския Съвет двуетажна къща в центъра на Елхово е открита експозиция по случай 70-годишнината от рождението на Велко Кънев.

Причините да напиша тази статия са три. Първата е, че съм израснал с филмите с Велко Кънев и смешките на клуб НЛО, където участваше той. Втората е, че избрах да напусна родния си град (Варна) и да се преместя да живея в Елхово и затова този град вече е много важен за мен. Третата причина не мога ти я обясня в едно изречение, затова ще й обърна по-специално внимание.

1. Моите впечатления от Елхово.

Много хора ме питат защо съм напуснал големия град и съм дошъл да живея в Елхово. Искам да отбележа, че от всички тези много хора, никой не е от големия град! А причината да дойда да живея в Елхово е, че преди да се преместя тук обиколих югоизточна България няколко пъти и стигнах до извода, че най-доброто място за живеене в тази област е точно град Елхово. Привлече ме това, че е чисто, спокойно, градчето не е голямо, но си има всичко. Но най-голямо впечатление ми направиха хората. Много топли, много отзивчиви и общителни, приятелски настроени, много любопитни, но и много открити и добронамерени. Това са неща, които може да забележи само някой, който като мен е дошъл отвън, защото когато си част от Елхово, тези черти стават част от теб и ги приемаш за нещо естествено.

2. Моите впечатления като работодател.

Заедно с дома си, аз преместих в Елхово и своя бизнес. Това го обмислях дълго, но за едно нещо се бях заблудил. Аз знаех, че в Елхово безработицата е сравнително висока и очаквах лесно да си намерим служители тук. Всъщност това се оказа най-голямото предизвикателство.

Работата в моята фирма като цяло не е тежка, дори е приятна. Предложихме безплатно обучение за кандидати без опит и заплащане над средното за града. Кандидати имаше, но много по-малко, отколкото очаквах. Аз от самото начало знаех, че трудно ще намерим хора с опит. Затова основните критерии при подбор на персонал бяха сериозно отношение за дългосрочна работа, желание за развитие и подобряване на резултатите. Разбира се, съответно свързано с парични бонуси.

Някои хора откровено ми казаха, че предпочитат да работят сезонно в чужбина или тук като гранични полицаи и да вземат дори по-висока заплата без да си дават зор, отколкото да се белосват с неща, които тепърва трябва да научат. Разбира се, граничен полицай не е лошо, ако е професия, която ти харесва. Когато си там само и единствено заради парите „без зор“ в един момент става тегаво. Всъщност това се отнася за всяка една работа, която не му е присърце на човек.

Относно работата в чужбина – разбирам хората, които се захващат с това, защото и аз самия в един по-ранен етап от живота си щях да отида в Катар. Буквално си бях приготвил багажа, но сега се радвам, че не заминах. Най-големият недостатък на това да работиш нещо временно или само заради парите е, че то не те води никъде. По този начин никой не е станал Велко Кънев.

3. Талантите на Елхово.

Преди някой да ми е напомнил „ти Велко Кънев го остави, той е имал талант“ искам да отбележа, че аз в Елхово за по-малко от две години (откакто съм тук) се натъкнах на не един и двама талантливи (в различни области) хора, които просто не правят нищо с живота си.

Особено впечатление ми направи една млада дама, която (по случай регламента за защита на личните данни) условно ще наричам Пламена. Още преди да се запознаем с нея ми направи много силно впечатление, че тя има стойка и маниери на фотомодел. След като се запознахме се оказа, че действително обича да позира и направихме фотосесия, от която излязоха няколко много добри кадъра.

Пламена беше на възраст, в която по принцип бъдещите фотомодели и манекени правят своите първи крачки към професионална кариера. Аз я посъветвах да помисли сериозно какво иска да прави с живота си занапред и ако това да бъде модел й харесва и я влече да действа още сега. Бях готов да й помогна с каквото мога в тази посока. Нещата си останаха така. Пламена не ми е казвала с какво се занимава към днешна дата, но призна, че по въпроса да стане модел не е направила нищо. А по интонацията й разбрах, че няма и да направи.

Имам и други подобни открития тук за способни и талантливи хора, но няма да те отегчавам с разкази. Това, което искам да ти кажа, че хора с потенциал, умни и способни в Елхово не липсват. Липсват мотивирани хора. Велко Кънев може да е имал голям талант, но никой нямаше да е чувал за него, ако освен талант нямаше и голяма амбиция да се развива и страст към актьорското майсторство, заради която страст е положил толкова труд и е стигнал далеч.

4. Бъдещето на Елхово.

Силно се надявам занапред Велко Кънев да бъде задминат по известност от други елховлии. Иска ми се да вярвам, че това ще стане, защото е тъжно при толкова много хубави хора от този град да са прочути само Велко Кънев и Наско Ментата. И макар творчеството на втория да не ми допада, аз все пак уважавам това, че е развил и постигнал нещо в областта, в която е добър.

Преди време реших да предложа на жителите на града участие в курс по личностно развитие, цената за който беше направо смешна, а беше придружена и с гаранция за връщане на парите. За такова предложение във Варна щеше да има пъти повече желаещи, отколкото бих могъл да приема. Тук нямаше нито един…

Оптимизмът ми идва от хората, които сега работят при нас. Това са хора, които назначихме без да имат опит (нито един от тях), но имаха заложби и най-вече желание за работа. Резултатите от това са вече налице и смея да твърдя, че всеки от тях си харесва работата и става все по-добър в нея. Имаме хора, които са се върнали след работа в чужбина и за мен е много приятно да зная, че са щастливи от това да са тук и да работят и се развиват при нас. Надявам се с течение на времето да имаме все повече такива случаи в Елхово и все повече хора, които откриват своя талант, развиват го и прославят своя град.

Финални думи.

Макар статията да е за Елхово, вероятно написаното в нея се отнася и за други български градове. Зная, някои ще кажат, че „таланта си е талант, но сиренето е с пари“. Наскоро прочетох нещо, което много ми хареса… Когато човек открие своето призвание, когато се развива в своята област и стане достатъчно добър, парите идват сами. И са повече от достатъчно. Но освен парите, този човек печели щастието от това да е пълноценен, полезен и успешен с това, което му доставя най-голямо удоволствие.

Искам да пожелая на всички хора, които искат да имат забележителен и запомнящ се живот да имат дързостта и волята да преследват своите мечти. Реши какво искаш, какво ти харесва най-много. Започни с първата крачка, всяка следваща е по-лесна и е по-близо до това, което винаги си искал да бъдеш.

Оценка на статията: Оцени с 1 звездичка |Оцени с 2 звездички |Оцени с 3 звездички |Оцени с 4 звездички |Оцени с 5 звездички | (17 оценки, средно: 4,35 от 5)
Гласувай и ти с кликване върху броя звездички, които искаш да поставиш!

Loading...


Изображението е предоставено от:
 📷 Yassay


Не забравяй да споделиш тази статия с твоите приятели в социалните мрежи!

Подобни статии:

По-добре навреме, отколкото никога Точно така, няма грешка в заглавието! Зная, че популярният израз гласи „по-добре късно, отколкото никога“, но моят опит показва, че нещата отлагани за...
Какво не ти казват лекарите за лекарствата, които ти предписват... В интернет е пълно с конспиративни материали, които хвърлят сериозни обвинения върху конвенционалната медицина. Някои са верни, други по-малко. Така и...
Как да прилагаш наученото и да имаш реални успехи... Личностното развитие е много популярна тема в днешно време и все повече хора се интересуват от нея. Четат статии и книги, гледат клипове, посещават се...
Ще ни оставят ли без работа роботите? Заради огромния напредък в развитието на изкуствения интелект през последните години освен радостите от всички ползи, които това ни носи разбираемо ид...
Ловецът на изгреви Една сутрин той се събуди много рано. Знаеше, че няма да може да заспи повече.  Утрото не се виждаше през прозорците. Беше тъмно, но нощта отиваше към...
Как да бъдеш винаги в настроение Всеки човек има моменти, а понякога и цели дни, в които е тъжен и нещастен често без дори да знае защо. Вероятно и с теб е така. Но дори и да има конк...
Мотивиращ разказ за моя първи бизнес Това е една удивителна, но съвсем истинска история за това как започнах моя първи бизнес, когато бях още едва на 22 години. Защо е удивителна ли? Защо...
Как да бъдеш успешен предприемач (общи съвети при стартиране на бизнес)... В тази статия ще разгледам най-важните неща според мен, според моя опит и наблюдения като предприемач, които трябва да знаеш, когато се захващаш със с...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Pin It on Pinterest

връщане най-горе